Sodriai kepta lašiša su daržovėmis ir burokėlių salotomis

2025-04-05 Autorius oSkanu.lt

Sodriai kepta lašiša su daržovėmis ir burokėlių salotomis
Lašiša yra viena vertingiausių jūros gėrybių, pripažinta dėl savo turtingo skonio ir maistinių savybių. Šis patiekalas – tai tobula harmonija tarp švelnios, sultingos lašišos ir įvairių daržovių, kurios suteikia patiekalui ne tik sodraus skonio, bet ir papildo jį vertingomis maistinėmis medžiagomis. Orkaitėje keptos bulvytės ir morkytės su aromatingais rozmarinais tampa puikiu pagrindu, o šalia baigiama kepti marinavime išmirkyta lašiša tampa tikru šio patiekalo akcentu. Visą šią kompoziciją papildo ypatingos burokėlių salotos, kurios dėl savo unikalaus skonio ir vizualaus grožio tampa ne tik garnyru, bet ir savarankišku patiekalu. Šis receptas puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek šventiniam stalui, kai norisi nustebinti artimuosius ar svečius ypatingai skaniu ir sveiku patiekalu. L

Galimos ingredientų alternatyvos
 
Reklama

  • Nors lašiša šiame recepte yra pagrindinė žvaigždė, ją galima pakeisti ir kitomis žuvimis – upėtakiu, dorada ar jūros lydeka
  • Jei nemėgstate žuvies, galite rinktis kalakutienos filė ar vištienos krūtinėlę
  • Bulvytes galima pakeisti saldžiomis bulvėmis, o morkytes – pastarnokais ar petražolių šaknimis. 
  • Vietoje rozmarino galima naudoti čiobrelius ar baziliką. 
  • Burokėlių salotoms paįvairinti vietoje raudonųjų svogūnų tinka šalotiniai svogūnai ar žalieji laiškiniai. 
  • Minkštą sūrį galima pasirinkti pagal skonį – tinka ožkos, feta ar net mocarela
  • Balzamiko actą galima pakeisti obuolių actu su medumi arba citrinos sultimis. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Ruošiant lašišą, labai svarbu jos neperkepti – optimali kepimo trukmė yra 12-15 minučių 180°C temperatūroje. 
  • Prieš kepdami lašišą, marinuokite ją bent 30 minučių, kad mėsa įgautų sodresnį skonį. 
  • Bulvytes ir morkytes supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais, kad jos iškeptų tolygiai. 
  • Burokėlius prieš kepimą keptuvėje galima iš anksto išvirti arba iškepti folijoje, taip sutaupysite laiko. 
  • Karamelizuojant burokėlius, naudokite neaukštą temperatūrą, kad cukrus nesudegintų. 
  • Salotas patiekite iškart po paruošimo, kad lapai neapvystų ir nesuminkštėtų. 

Ingredientai

    • Lašiša: 600 g (4 filė gabalėliai po 150 g) 
    • Bulvės: 800 g (vidutinio dydžio) 
    • Morkos: 400 g (4-5 vidutinio dydžio) 
    • Rozmarinas: 4 šakelės 
    • Virti burokėliai: 500 g (3-4 vidutinio dydžio) 
    • Cukrus: 2 šaukštai 
    • Druska: pagal skonį 
    • Balzamiko actas: 3 šaukštai 
    • Salotų lapai: 200 g (įvairių rūšių) 
    • Raudonasis svogūnas: 1 vidutinio dydžio 
    • Grąžgarstė: 50 g 
    • Minkštas sūris (avies, ožkos, feta ar kitas): 150 g 
    • Alyvuogių aliejus: 4 šaukštai 
    • Juodieji pipirai: pagal skonį 
    • Mėgstami prieskoniai ir žolelės lašišai: pagal skonį (pvz., krapai, petražolės, citrinpipiriai) 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros.
  2. 2. Bulves nulupsite, nuplausite ir supjaustysite vidutinio dydžio kubeliais.
  3. 3. Morkas nuskuskite, gerai nuplaukite ir supjaustykite panašaus dydžio gabalėliais kaip bulves.
  4. 4. Dideliame dubenyje sumaišykite paruoštas bulves ir morkas su 2 šaukštais alyvuogių aliejaus, druska, pipirais ir smulkintomis rozmarino adatėlėmis.
  5. 5. Paruoštas daržoves tolygiai paskirstysite ant kepimo skardos ir įdėsite į įkaitintą orkaitę.
  6. 6. Kepsite daržoves apie 25-30 minučių, kol jos taps minkštos ir lengvai apskrus.
  7. 7. Tuo metu paruoškite lašišą – nuplauti, nusausinti popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite porcijiniais gabalėliais.
  8. 8. Lašišos gabalėlius apiberkite druska, pipirais ir jūsų pasirinktomis žolelėmis bei prieskoniais.
  9. 9. Į nedidelį dubenėlį įpilkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus, įspauskite pusės citrinos sultis, įdėkite smulkintų žolelių ir gerai išmaišykite.
  10. 10. Lašišos gabalėlius apšlakstykite paruoštu marinatu ir palikite įsigertį bent 15-20 minučių.
  11. 11. Kai daržovės jau beveik iškepusios (po maždaug 25 minučių), šalia jų kepimo skardoje sudėsite marinuotus lašišos gabalėlius.
  12. 12. Grąžinsite skardą į orkaitę ir kepsite dar apie 12-15 minučių, kol lašiša bus iškepusi.
  13. 13. Kol lašiša kepa, paruošiame burokėlių salotas. Virtus burokėlius supjaustykite kubeliais arba skiltelėmis.
  14. 14. Įkaitinkite keptuvę su šlakeliu alyvuogių aliejaus, sudėkite burokėlius, pabarstykite cukrumi ir druska.
  15. 15. Kepsite burokėlius ant vidutinės ugnies, retkarčiais pamaišydami, kol cukrus pradės karamelizuotis.
  16. 16. Įpilsite balzamiko acto ir kepsite dar 2-3 minutes, kol skystis šiek tiek išgaruos ir įsigers į burokėlius.
  17. 17. Plonai supjaustysite raudonąjį svogūną žiedeliais.
  18. 18. Dideliame salotų dubenyje sudėsite nuplautus ir nusausintus salotų lapus, ant viršaus užberkite grąžgarstės.
  19. 19. Ant salotų lapų tolygiai paskirstykite karamelizuotus burokėlius ir svogūnų žiedelius.
  20. 20. Sūrį sutrupinsite rankomis ir užberkite ant salotų.
  21. 21. Iškepusią lašišą ir daržoves išimsite iš orkaitės.
  22. 22. Patiekalą patieksite karštą, lėkštėje gražiai išdėliodami lašišą, keptas daržoves ir šalia – burokėlių salotas.
Grikių dubenėlis su lašiša
(1)
Naminiai mėsainiai su lašiša
(1)
Lašišos kotletai su manais
(2)
Rūkytos lašišos tartaras su avokadais
(2)
Paprasta žuvienė su perlinėmis kruopomis iš lašišos rinkinio ar dalių
(6)