Kibinai man visada primena Trakus. Kai važiuojant namo prie pat ženklo "Trakai", tėtis paklausdavo: "Gal kibinų?". Nuvažiavus į vieną iš kibininių jis visada pasakodavo, kaip kibinai atsidūrė Lietuvoje. Juos į Lietuvą atvežė Karaimai dar XIV a. Karaimus po žygio į Krymą parsivedė LDK Vytautas, jiems buvo suteiktos žemės šiaurinėje Trakų dalyje. Jie turėjo ir privilegijų - galėjo nemokėti muito mokesčio ir prievbolių dvare. Ir tik 1863 metais karaimų teisės buvo prilygintos vietinių teisėms.
Karaimai kaip ir žydai laikosi košerinio maisto taisyklių, be to jų religijos yra panašios. Tai reiškia, kad kiauliena yra draudžiama. Vadinasi, kibinai prie kurių esame įpratę nėra tokie, kuriuos valgytų karaimai. Originalūs kibinai buvo gaminami su aviena ir svogūnais. Jautiena irgi yra priskiriama prie košerinės mėsos, bet karaimai ją pradėjo naudoti tik persikėlę į Lietuvą. Įdomu yra tai, kad kibinai būdavo ir ant kunigaikščių stalų, mat lietuvių didikai juos pamėgo.
O šiandien rodau variantą, kuris patiks ir lietuviams - su įvairiausia mėsa. Bet esmė, ne mėsa, o pačių kibinų sultingumas. :)
Galimos ingredientų alternatyvos
Reklama
- Vietoje kepinių margarino galite naudoti sviestą arba lydytą sviestą ghee, tačiau tuomet tešla bus trapesnė ir mažiau puri.
- Mėsai tinka jautiena, aviena, kalakutiena arba jų mišinys – kiekvienas variantas suteiks kibinams skirtingą skonį.
- Jei nemėgstate majonezo, galite pakeisti jį tokiu pačiu kiekiu rūgščios grietinės arba natūralaus jogurto.
- Vietoje vieno kiaušinio aptepimui galite naudoti tik kiaušinio trynį, tuomet kibinai bus blizgesni ir sodresnės spalvos.
- Įdarui galite naudoti ne tik šviežią, bet ir maltą mėsą, jei norite minkštesnės tekstūros.
- Norint paįvairinti skonį, į įdarą galima įdėti smulkiai pjaustytų česnakų arba tarkuotos morkos.
- Druskos vietoje galite naudoti prieskonių mišinius, pavyzdžiui, su džiovintomis žolelėmis.
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai - Tešlą būtinai reikia šaldyti ne mažiau kaip 2 valandas, kad ji būtų lengvai formuojama ir nebyrėtų.
- Kepant kibinus, reikėtų orkaitę įkaitinti iki nurodytos temperatūros dar prieš dedant kibinus, kad jie iškeptų tolygiai.
- Mėsą pjaustykite ne per smulkiai, tada kibinai bus sultingesni.
- Prieš formuojant kibinus, įsitikinkite, kad tešlos paplotėliai yra vienodo storio – taip jie keps vienodai.
- Jei norite dar sultingesnių kibinų, į įdarą galite įdėti šiek tiek šalto sviesto kubelių.
- Kibinų kraštelius reikėtų gerai užspausti, kad kepant neišbėgtų sultys.
- Kibinus galite kepti ir ant kepimo popieriaus, ir ant kepimo kilimėlio – abu būdai užtikrins gerą rezultatą.
- Prieš patiekiant, kibinus galima šiek tiek pašildyti, jei jie buvo iškepti anksčiau.