Sveika burnočio sėklų košė su mangais

Autorius apie receptą

Sveika burnočio sėklų košė su mangais – tai puikus pasirinkimas norintiems pradėti dieną lengvu, bet maistingu pusryčiu. Burnočio sėklos (dar vadinamos amarantais) nuo seno vertinamos dėl savo naudingų savybių – jos yra natūraliai be glitimo, gausios baltymų, ląstelienos ir svarbių mikroelementų, tokių kaip geležis, kalcis bei magnis. Burnotis ypač tinkamas žmonėms, ieškantiems alternatyvų kviečiams ar ryžiams, taip pat besilaikantiems sveikos mitybos principų.

Ši košė derinama su saldžiu ir sultingu mango vaisiumi, kuris ne tik praturtina skonį tropiniais tonais, bet ir papildo patiekalą vitaminais A, C bei antioksidantais. Burnočio sėklos verdamos augaliniame piene su natūraliu saldikliu – klevų sirupu arba medumi, todėl šis patiekalas yra ir maistingas, ir subtiliai saldus.
Reklama

Tinkama tiek vaikams, tiek suaugusiesiems, burnočio sėklų košė puikiai tinka pusryčiams, sveikam užkandžiui ar lengvai vakarienei. Be to, šis receptas lengvai pritaikomas – jį galima keisti pagal sezoniškumą, pridėti kitų vaisių ar naudoti įvairius augalinius pienus.
 

Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Burnočio sėklas galima pakeisti bolivine balanda (kynva), jei norisi šiek tiek kitokios tekstūros ir skonio, bet išlaikyti sveiką baltymų šaltinį.
  • Klevų sirupą galima pakeisti natūraliu medumi ar agavų sirupu, priklausomai nuo turimų saldiklių.
  • Kokosų pieną galima keisti migdolų, avižų arba ryžių pienu – visi jie suteiks skirtingų skonio niuansų.
  • Mango galima pakeisti bananu, persiku ar net šaldytomis uogomis (mėlynėmis, avietėmis).
  • Cinamoną galima pakeisti kardamonu arba vanilės ekstraktu, kad atsirastų naujų aromatų.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Prieš verdant burnočio sėklas, jas reikėtų gerai perplauti po tekančiu vandeniu, kad pasišalintų kartumas.
  • Verdant burnotį, svarbu palaikyti žemą ugnį ir maišyti, kad košė neprisviltų.
  • Jei norisi kreminės tekstūros, galima įmaišyti šaukštą kokosų kremo pačioje virimo pabaigoje.
  • Mango rekomenduojama naudoti prinokusį, minkštą ir sultingą – jis bus saldesnis ir lengviau susimaišys su koše.
  • Patiekiant galima apibarstyti šviežiomis mėtomis, sėklomis (pvz., čija ar saulėgrąžomis) arba riešutais.

Ingredientai

    • Burnočio sėklos: 100 g
    • Kokosų pienas: 300 ml
    • Vanduo: 100 ml
    • Klevų sirupas: 1 valgomasis šaukštas
    • Prinokęs mangas: 1 vidutinio dydžio
    • Malti cinamonai: ½ arbatinio šaukštelio
    • Žiupsnelis druskos: pagal skonį 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Burnočio sėklos buvo gerai perplautos po šaltu tekančiu vandeniu, kad pašalintų natūralius kartumus.
  2. 2. Į vidutinio dydžio puodą buvo supiltas kokosų pienas, vanduo ir subertos burnočio sėklos. Viskas buvo užvirinta ant vidutinės ugnies.
  3. 3. Kai mišinys pradėjo virti, ugnis buvo sumažinta iki mažos, o košė virta apie 20 minučių, retkarčiais maišant, kol burnotis išbrinko ir tapo minkštas.
  4. 4. Į išvirusį burnotį buvo įmaišytas klevų sirupas, maltas cinamonas bei žiupsnelis druskos – tai suteikė subalansuotą skonį.
  5. 5. Mangas buvo nuluptas, supjaustytas mažais gabalėliais ir pusė jų įmaišyta į dar karštą košę, kad šiek tiek suminkštėtų.
  6. 6. Likusi mango dalis buvo uždėta ant viršaus prieš patiekiant – taip suteikiama šviežumo ir papildomo saldumo.
  7. 7. Patiekalas buvo tiekiamas dar šiltas, bet galima jį valgyti ir atvėsusį – kaip desertą ar užkandį.

Atsiliepimai

Grikiai su soja
(1)