Tarkuotų bulvių kugelis su kefyru ir vištiena

Autorius apie receptą

Aš esu tikra, kad šiam tarkuotų bulvių kugelio su vištiena ir kefyru receptui labai tinka posakis - genialumas slypi visiška paprastume. Arba trumpai tariant, be didelių išsidirbinėjimų, bus nerealiai skanu.

Taigi, šį kartą jokių ypatingų gudrybių, o tiesiog priminimas, kaip kartais paprastai, skaniai, sočiai ir pigiai galima pavalgyti, prisiminus tradicinę lietuvišką virtuvę. 

Reklama


Galimos ingredientų alternatyvos
 

Šis kugelio receptas yra itin lankstus ir leidžia eksperimentuoti su įvairiais ingredientais: 

  • Vietoje kefyro galima naudoti grietinę, pasukų arba karštą pieną.
  • Šoninę galima pakeisti lašinukais, rūkytu kumpiu arba maltos mėsos faršu.
  • Vištienos krūtinėlę galima pakeisti kalakutiena, kiauliena arba jautiena.
  • Vietoje įprastų bulvių galima naudoti batatus arba purpurines bulves.
  • Patiekalą galima pagardinti įvairiais prieskoniais: kmynais, česnakais, krapais ar petražolėmis.
  • Į kugelį galima įdėti tarkuotų morkų, moliūgų, cukinijų (santykiu 1:3 su bulvėmis) – tai suteiks daugiau maistinių medžiagų ir spalvingumo.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Rinkitės kietesnes, krakmolą turinčias bulves – jos suteiks kugeliui geresnę tekstūrą.
  • Tarkavimui naudokite smulkią trintuvę arba virtuvės kombainą, kad bulvės būtų vienodai sutarkuotos.
  • Prieš kepant, leiskite kugelio masėms šiek tiek nusistovėti – taip krakmolas sukibdys ingredientus.
  • Kugelio kepimo formą ištepkite riebalais arba išklokite kepimo popieriumi, kad patiekalas nepriliptų.
  • Kepkite ne per karštu režimu, bet ilgiau – taip kugelis iškepa tolygiai ir nesudega viršus.
  • Prieš pateikdami, leiskite kugeliui šiek tiek atvėsti – taip jis geriau pjaustysis.

Ingredientai

    Bulvių kugeliui:
    • bulvės: 2 kilogramų
    • druska
    • tarkuoti svogūnai: 1-2
    • kefyru: ~200 mililitrų (galima pakeisti karštu pienu)
    • šoninė: kelių riekių (arba lašinukai)
    • kepta vištienos krūtinėlė: ~200 gramų (galima gaminti ir be jos)
    Kugelį galime pagardinti (nėra privaloma):
    • tarkuotos morkos ir/ar tarkuotu moliūgu (imame šių daržovių 1/3 prie 2/3 bulvių)
    Padažui:

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių temperatūros.
  2. 2. Bulves nuskuskite.
  3. 3. Tuomet sutarkuokite bulves bei svogūnus (taip pat, jeigu naudosite, įtarkuokite ir morkas/moliūgą).
  4. 4. Tada užvirinkite pieną ir užpilkite jį ant bulvių tarkės - kitaip sakant, jas nuplikykite. Berkite kelis žiupsnelius druskos.
  5. 5. Įkaitintoje keptuvėje pakepinkite kubeliais supjaustytą šoninę bei susikaupusį riebalą supilkite į bulvių tarkį.
  6. 6. Jeigu naudosite, dabar pats laikas sudėti gabaliukais supjaustytą pakepintą vištieną.
  7. 7. Kepkite maždaug 60-90 minučių (priklausomai nuo kugelio storio ir turimos orkaitės) arba kol kugelis atrodys iškepęs.
  8. 8. Padažas: Paprasčiausiai pašildykite sviestą su grietine ir patiekite prie iškepusio kugelio. Šis padažas tikrai čia labai tinka.
  9. 9. Pastebėjimas: Kitos namų šeimininkės kartais deda vieną kitą šaukštą grietinės į bulvių tarkę, o vietoje pieno pila kefyrą. Čia tiesiog galite atsidaryti savo šaldytuvą ir bus aišku - ar išnaudosite dar kokias gudrybes, ar remsitės paprasčiausiu receptu.
  10. 10. Patarimas: Sutarkuotų bulvių visai nereikia nusunkti, o kiaušiniai čia nėra reikalingi arba bent jau nebūtini - nebent mėgstate į bulvių plokštainį panašesnį kugelį.
Tarkuotų bulvių kugelis su kefyru ir vištiena

Atsiliepimai

Rimas

Tai kefyra irgi kaitinti ar kaip? Pastoviai nedarasot..
Atsakyti

Osvadas

Pakaitinus kefyrą- turėsime varškę
Klasikiniai lietuviški šaltibarščiai su bulvėmis
(24)
Lietuviška pievagrybių sriuba
(2)
Greiti tinginių balandėliai kitaip - keptuvėje
(39)
Bulviniai blynai iš šviežių bulvių
(1)