Tortilijų pyragas su vištiena ir sūriu

Autorius apie receptą

Tortilijų pyragas su vištiena ir sūriu – tai meksikietiškos virtuvės įkvėptas, tačiau lietuvių skoniui puikiai pritaikytas patiekalas, kuris stebina savo universalumu, spalvomis ir išraiškingu skoniu. Šis patiekalas idealiai tinka greitiems pietums ar vakarienei visai šeimai. Jį galima lengvai adaptuoti pagal turimus ingredientus, todėl tai puikus pasirinkimas tiek savaitgalio vaišėms, tiek kasdieniam maistui. 
Tortilijų pyragas sluoksniuojamas apvalioje formoje, kur kiekvienas tortilijos sluoksnis užpildomas sultingu vištienos, daržovių ir pomidorų padažo mišiniu, o viršus gausiai apibarstomas sūriu. Iškepus gaunamas kvapnus, traškus, sotus ir spalvingas patiekalas, kuris ne tik pamaitins, bet ir pradžiugins akį.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vištieną galima keisti kalakutiena, jautiena arba net smulkinta sojų tekstūra, jei norisi vegetariškos versijos.
  • Paprikas galima naudoti bet kokios spalvos – žaliąsias, raudonąsias ar net aitriąsias čili, jei mėgstate aštriau.
  • Svogūną galima pakeisti raudonuoju svogūnu arba poru.
  • Raudonąsias pupeles galima keisti juodosiomis pupelėmis arba konservuotais avinžirniais.
  • Fajita prieskonių mišinį galima pasigaminti patiems iš kumino, maltos paprikos, česnako miltelių, svogūno miltelių, druskos ir pipirų.
  • Trintus pomidorus (passata) galima keisti pomidorų tyre arba švelniu čili padažu.
  • Mocarelos ir čederio sūrį galima pakeisti „Gouda“, „Emmentalio“ ar kitu gerai besilydančiu sūriu.
  • Tortilijas galima naudoti kvietines, pilno grūdo arba net kukurūzines – priklausomai nuo pageidaujamos tekstūros.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Vištieną rekomenduojama apkepti tik trumpai, nes ji vėliau dar keps orkaitėje – taip išvengsite sausumo.
  • Daržoves supjaustykite vienodo dydžio juostelėmis, kad tolygiai apkeptų ir nepervirtų.
  • Jei norite traškesnio viršutinio sluoksnio – paskutinę kepimo minutę galite naudoti orkaitės grilio funkciją.
  • Prieš sluoksniuodami tortilijas galite jas lengvai pašildyti, kad jos taptų lankstesnės ir neplyštų.
  • Patiekalą galite papildyti šviežiomis kalendromis, grietine ar avokadų tyre (guacamole) prieš patiekdami.

Ingredientai

    • Vištienos filė arba šlaunelių mėsa: 400 g
    • Paprika (raudona ir geltona): 2 vnt.
    • Svogūnas: 1 vnt.
    • Konservuotos raudonosios pupelės: 1 skardinė (apie 240 g be skysčio)
    • Fajita prieskonių mišinys: 1,5 šaukšto
    • Trintų pomidorų padažas (passata): apie 300 ml
    • Kvietinės tortilijos: 3–4 vnt.
    • Tarkuotas čederio sūris: 100 g
    • Mocarelos sūris (rutuliukai arba tarkuota): 100 g
    • Alyvuogių arba saulėgrąžų aliejus kepimui: 2 šaukštai 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Vištiena buvo kruopščiai nuplauta, nusausinta ir supjaustyta plonomis juostelėmis.
  2. 2. Keptuvėje buvo įkaitintas aliejus, į jį sudėta vištiena ir trumpai apkepinta, kol paviršius lengvai apskrudo.
  3. 3. Paprikos buvo supjaustytos ilgomis, vienodo dydžio juostelėmis, o svogūnas – smulkiais kubeliais.
  4. 4. Daržovės buvo sudėtos prie vištienos į keptuvę ir kartu pakeptos apie 3 minutes, kol suminkštėjo.
  5. 5. Tada į masę įberti fajita prieskoniai, viskas gerai išmaišyta, supiltas pomidorų padažas.
  6. 6. Į keptuvę įdėtos nukoštos ir nuplautos raudonosios pupelės, o visa masė troškinta ant žemos kaitros apie 10 minučių.
  7. 7. Apvali kepimo forma buvo išklota kepimo popieriumi. Į dugną dėti keli šaukštai vištienos mišinio ir tolygiai paskleisti.
  8. 8. Ant viršaus uždėta viena tortilija, jei reikėjo – kraštai buvo apipjauti pagal formą.
  9. 9. Vėl sluoksniuotas vištienos ir daržovių mišinys, tada tortilija. Taip tęsta, kol baigėsi ingredientai – paskutinis sluoksnis buvo vištienos.
  10. 10. Pyrago viršus buvo apibarstytas tarkuotu čederio sūriu, o mocarelos sūrio gabalėliai išdėlioti tolygiai.
  11. 11. Forma įdėta į iki 200 °C įkaitintą orkaitę ir kepta apie 20 minučių, kol sūris gražiai išsilydė ir lengvai apskrudo.
  12. 12. Patiekalas buvo trumpam paliktas atvėsti, kad būtų lengviau pjaustomas, o tuomet patiektas šiltas.
Tortilijų pyragas su vištiena ir sūriu
Receptų autorė Žiupsnis meilės ir pipirų

Atsiliepimai

Udon makaronai su shimeji grybais ir vištiena
(1)
Vištienos iešmeliai su ryžiais
(2)