Troškinti kiaulienos kotletai su mineraliniu

2025-04-14 Autorius oSkanu.lt

Troškinti kiaulienos kotletai su mineraliniu
Šiandien noriu parodyti savo tikrų tikriausią atradimą. Be galo skanius ir sultingus kiaulienos troškintus su grietine. Visa jų paslaptis yra mineraliniame vandenyje. Iš pradžių pamačiusi šį receptą žiūrėjau kiek keistai, bet nusprendžiau išmėginti. Ir dabar galiu pasakyti - rezultatas tikrai fantastiškas. Nuo šiol tai mano pats mėgstamiausias kotletų receptas ir gaminsiu tik šitaip. Būtinai mėginkite ir Jūs! 

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Nors šis receptas yra tobulas su kiauliena, galite eksperimentuoti ir su kitomis mėsos rūšimis. Malta jautiena suteiks sodresnį, intensyvesnį skonį, o malta kalakutiena ar vištiena – lengvesnį, dietiškesnį variantą. 
  • Vietoje balto batono galite naudoti ruginę duoną – ji suteiks patiekalui tamsesnę spalvą ir sodresnį aromatą. 
  • Mineralinį vandenį galima rinktis pagal asmeninį skonį – "Vytautas" suteikia intensyvesnį mineralinį poskonį, tačiau "Birutė" ar "Rasa" taip pat puikiai tinka. 
  • Jei norite dar sodresnio skonio, vietoje paprastos grietinės galite naudoti rūgščią grietinę arba grietinėlę, o prieskonius galite priderinti prie savo skonio – puikiai tinka ne tik klasikiniai mėsos prieskoniai, bet ir šviežios žolelės, pavyzdžiui, čiobreliai, rozmarinai ar petražolės. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Gaminant šiuos kotletus, labai svarbu kontroliuoti kepimo temperatūrą – per didelė ugnis gali sudeginti kotletų paviršių, o vidus liks neišviręs. 
  • Rekomenduojama kotletus formuoti vienodo dydžio, kad jie iškeptų tolygiai. 
  • Labai svarbus etapas – mineralinio vandens ir grietinės derinimas, kurį reikėtų įmaišyti iš lėto, kad susiformuotų vientisas padažas. 
  • Troškindami kotletus, nepamirškite retkarčiais juos pavartyti, kad padažas tolygiai padengtų visus kotletus. 
  • Jei mėgstate tirštesnį padažą, galite įdėti šiek tiek miltų ar krakmolo. 
  • Taip pat rekomenduojama kotletus troškinti po dangčiu – taip išlaikysite daugiau drėgmės ir aromato. 

Ingredientai

    • malta kiauliena: 500 gramų
    • kiaušiniai: 1
    • mėgstami prieskoniai
    • druska: pagal skonį
    • batonas: 110 gramų
    • mineralinis vanduo: 120 mililitrų (naudojau "Vytautą")
    • aliejus (kepimui)
    Padažui:
    • mineralinis: 350 mililitrų
    • grietinė: 120 gramų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia paruošiame batono masę - supjaustome batoną mažais kubeliais ir užpilame mineraliniu vandeniu. Palikite mirkti 5-7 minutes, kol batonas pilnai sugeria skystį.
  2. 2. Kai batonas išmirksta, šakute ar rankomis jį gerai sutrinate, kad gautųsi vientisa masė be gumulėlių.
  3. 3. Dideliame dubenyje sumaišote maltą kiaulienos mėsą su išmirkytu batonu. Įmušate kiaušinį, pagal skonį įberkite druskos ir jūsų pasirinktų prieskonių.
  4. 4. Mėsos masę gerai išminkykite, kad visi ingredientai tolygiai pasiskirstytų. Minkykite ne mažiau kaip 5 minutes, kad kotletai būtų purūs ir minkšti.
  5. 5. Suformuosite vidutinio dydžio kotletus - apie 8-10 vienetų iš nurodyto ingredientų kiekio. Stenkitės, kad kotletai būtų vienodo storio ir dydžio.
  6. 6. Didelėje keptuvėje gerai įkaitinate aliejų. Kotletus dėsite į karštą keptuvę ir apkepsite iš abiejų pusių iki gražios auksinės spalvos. Kiekvienai pusei pakanka maždaug 3-4 minučių.
  7. 7. Tuo metu paruošiate padažą - sumaišote mineralinį vandenį su grietine, gerai išplakate, kad gautųsi vientisa masė be grietinės gumulėlių.
  8. 8. Kai kotletai gražiai apkepa, sumažinate ugnį iki minimalios ir užpilate paruoštą mineralinio vandens ir grietinės mišinį.
  9. 9. Keptuvę uždengiate dangčiu ir troškinate kotletus ant lėtos ugnies apie 15 minučių. Per tą laiką padažas šiek tiek sutirštėja, o kotletai įgauna nuostabų aromatą ir skonį.
  10. 10. Baigus troškinti, patiekalo nerekomenduojama iškart tiekti - leiskite jam pastovėti apie 5 minutes, kad skoniai geriau susijungtų.
  11. 11. Patiekite troškintus kotletus karštus, aplietus padažu, kuriame jie troško.
  12. 12. Kaip garnyras puikiai tinka bulvių košė, virtos bulvės, virti ryžiai arba grikiai.

Lina

Labai skaniai 😊 Kotletai tokie sultingi 😊
Atsakyti

Lina

Visada naudoju džiūvesėlius vietoje batono, puresni kotletukai gaunasi :)
Atsakyti

Išbandžiau

Gavosi minkštesni kotletukai. Skanu, patiko.
Atsakyti

As

O mineralinis gazuotas ar ne?
Atsakyti
"Karbanatky" - čekiški kotletai
(5)
Vištienos ir moliūgo kotletai
(3)
Vištienos kotletai su nuostabiu grietinėlės padažu
(1)