Vienos kepsnys - šnicelis, keptas keptuvėje

2025-03-12 Autorius oSkanu.lt

Vienos kepsnys - šnicelis, keptas keptuvėje
Vienos šnicelis, arba kaip jis dar vadinamas – „Wiener Schnitzel", yra klasikinis Austrijos virtuvės patiekalas, kuris užkariavo viso pasaulio širdis savo paprastumu ir nepakartojamai skaniu skoniu. Šis kepsnys turi gilias istorines šaknis, siekiančias net XVIII amžių, kai jis buvo patiekiamas Habsburgų imperatoriškajame dvare. Tradiciškai šis patiekalas gaminamas iš veršienos, tačiau šiandien jums pristatysiu universalų receptą, kuris suteiks galimybę mėgautis šiuo gardžiu kepsniu naudojant įvairius mėsos pasirinkimus. Mano receptas remiasi viena svarbia paslaptimi, kurią atskleidė profesionalus šefas – niekada nenaudoti sausų trupinių! Vietoje to, mes pasigaminsime šviežius trupinius iš baltos forminės duonos, kas suteiks mūsų kepsniui ypatingai traškią plutelę ir nepakartojamą skonį. Šnicelis puikiai dera su bulvių koše, virtomis bulvėmis arba šviežių daržovių salotomis, o citrinos skiltelė suteikia gaivumo ir puikiai papildo riebesnį kepsnio skonį. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Nors klasikinis Vienos šnicelis gaminamas iš veršienos, galite drąsiai eksperimentuoti su kitomis mėsos rūšimis. Kiaulienos išpjova yra puiki ir dažnai naudojama alternatyva, kuri dažniausiai būna pigesnė nei veršiena. Kalakutienos krūtinėlė suteikia liesesnį pasirinkimą tiems, kurie stebi savo svorį ar kalorijas. Vištienos filė taip pat puikiai tinka, ypač jei ruošiate patiekalą vaikams. Vietoje baltos forminės duonos galite naudoti prancūzišką bagetę ar brioche duoną – jos suteiks dar intensyvesnį skonį. Jei norite suteikti kepsniui daugiau aromato, į duonos trupinius galite įmaišyti smulkintų žolelių, tokių kaip petražolės, rozmarinas ar čiobreliai. Alergiškiems kiaušinį galima pakeisti pienu ar grietine – panyravimas gali būti šiek tiek ne toks tvirtas, bet vis tiek labai skanius.

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 
Reklama

Siekiant tobulo rezultato, labai svarbu išplakti mėsą kiek įmanoma ploniau, tačiau nepažeidžiant jos vientisumo. Idealus šnicelio storis – apie 3-4 mm. Prieš kepimą leiskite paruoštam šniceliui pastovėti šaldytuve apie 15-20 minučių – tai padės panirai geriau prilipti prie mėsos. Kepant labai svarbu palaikyti tinkamą aliejaus temperatūrą – per karštas aliejus sudegins plutelę, o per šaltas leis kepsniui sugerti per daug riebalų. Ideali temperatūra yra tada, kai įmetus duonos gabalėlį jis greitai apsitraukia burbuliukais ir pradeda gražiai geltonuoti. Niekada nekepkite daugiau nei dviejų šnicelių vienu metu, nes taip sumažės aliejaus temperatūra ir kepsniai nebus tokie traškūs. Jei norite išlaikyti šnicelius šiltus, kol baigsite kepti visą partiją, laikykite juos orkaitėje 120°C temperatūroje. 

Ingredientai

    • veršienos, kiaulienos arba kalakutienos išpjovos: 2 (kuo plonesnės)
    • druska
    • pipirai
    • forminė sumuštinių duona: 4-6 riekių
    • kiaušiniai: 1 (lengvai paplakto)
    • miltai: 2 šaukštų
    • aliejus (kepimui)
    • citrinos: ketvirtadalio (serviravimui)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių mėsą nuplauname, gerai nusausiname virtuviniu popieriumi, virtuviniu plaktukų plakame mėsą kol ši bus kuo plonesnė, bet tik tiek, kad neatsirastų skylių ir gabalas liktų vientisas. Paberiame druska bei pipirais.
  2. 2. Tuomet nuo duonos nupjauname plutelę, Sumalame duoną virtuviniu kombainu, iškratome trupinius į didesnę lėkštę.
  3. 3. Tada įkaitiname didesnę keptuvę, įpilame aliejaus, jo reikės ganėtinai nemažai, kepsniai turi jame beveik plaukti.
  4. 4. Po to imame mėsos gabaliuką, apvoliojame miltuose, paskui kiaušinyje, tuomet šviežiuose duonos trupiniuose.
  5. 5. Dedame į karštą aliejų, kaitrą sumažiname iki vidutinio stiprumo, kepame vos po 2-4 minutes iš abiejų pusių, kol trupiniai gražiai paruduos.
  6. 6. Išėmusios iš keptuvės, dedame kepsnius ant virtuvinio popieriaus, kad nuvarvėtų riebalai bei iškart serviruojame su vienu ar dviem ketvirtadaliais citrinos ir kitu pasirinktu mėgstamu garnyru. Skanaujame!
Čičinsko kepsnys su faršu 🍽
(1)
Kiaulienos kepsnys apvyniotas šonine
(10)