Vienos šnicelis, arba kaip jis dar vadinamas – „Wiener Schnitzel", yra klasikinis Austrijos virtuvės patiekalas, kuris užkariavo viso pasaulio širdis savo paprastumu ir nepakartojamai skaniu skoniu. Šis kepsnys turi gilias istorines šaknis, siekiančias net XVIII amžių, kai jis buvo patiekiamas Habsburgų imperatoriškajame dvare. Tradiciškai šis patiekalas gaminamas iš veršienos, tačiau šiandien jums pristatysiu universalų receptą, kuris suteiks galimybę mėgautis šiuo gardžiu kepsniu naudojant įvairius mėsos pasirinkimus. Mano receptas remiasi viena svarbia paslaptimi, kurią atskleidė profesionalus šefas – niekada nenaudoti sausų trupinių! Vietoje to, mes pasigaminsime šviežius trupinius iš baltos forminės duonos, kas suteiks mūsų kepsniui ypatingai traškią plutelę ir nepakartojamą skonį. Šnicelis puikiai dera su
bulvių koše,
virtomis bulvėmis arba
šviežių daržovių salotomis, o citrinos skiltelė suteikia gaivumo ir puikiai papildo riebesnį kepsnio skonį.
Galimos ingredientų alternatyvos
Nors klasikinis Vienos šnicelis gaminamas iš veršienos, galite drąsiai eksperimentuoti su kitomis mėsos rūšimis.
Kiaulienos išpjova yra puiki ir dažnai naudojama alternatyva, kuri dažniausiai būna pigesnė nei veršiena.
Kalakutienos krūtinėlė suteikia liesesnį pasirinkimą tiems, kurie stebi savo svorį ar kalorijas. Vištienos filė taip pat puikiai tinka, ypač jei ruošiate patiekalą vaikams. Vietoje baltos forminės duonos galite naudoti prancūzišką bagetę ar brioche duoną – jos suteiks dar intensyvesnį skonį. Jei norite suteikti kepsniui daugiau aromato, į duonos trupinius galite įmaišyti smulkintų žolelių, tokių kaip petražolės, rozmarinas ar čiobreliai. Alergiškiems kiaušinį galima pakeisti pienu ar grietine – panyravimas gali būti šiek tiek ne toks tvirtas, bet vis tiek labai skanius.
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai
Reklama
Siekiant tobulo rezultato, labai svarbu išplakti mėsą kiek įmanoma ploniau, tačiau nepažeidžiant jos vientisumo. Idealus šnicelio storis – apie 3-4 mm. Prieš kepimą leiskite paruoštam šniceliui pastovėti šaldytuve apie 15-20 minučių – tai padės panirai geriau prilipti prie mėsos. Kepant labai svarbu palaikyti tinkamą aliejaus temperatūrą – per karštas aliejus sudegins plutelę, o per šaltas leis kepsniui sugerti per daug riebalų. Ideali temperatūra yra tada, kai įmetus duonos gabalėlį jis greitai apsitraukia burbuliukais ir pradeda gražiai geltonuoti. Niekada nekepkite daugiau nei dviejų šnicelių vienu metu, nes taip sumažės aliejaus temperatūra ir kepsniai nebus tokie traškūs. Jei norite išlaikyti šnicelius šiltus, kol baigsite kepti visą partiją, laikykite juos orkaitėje 120°C temperatūroje.