TRADICINIAI KŪČIŲ PATIEKALAI - DAUGIAU NEI 12 RECEPTŲ

2024-12-13 Autorius Vaida Bučinskienė

TRADICINIAI KŪČIŲ PATIEKALAI - DAUGIAU NEI 12 RECEPTŲ
Lietuviai mėgsta įvairiausių šalių patiekalus ir tikrai nebijo eksperimentuoti savo virtuvėse, tačiau per vieną didžiausių metų švenčių - Kūčias, daugelis prisimena senąsias tradicijas ir jų laikosi: gamina 12 patiekalų be mėsos, kiaušinių ir pieno produktų. Jei jaunoje šeimoje dar tik kuriate savo tradicijas, o gal norisi nusistovėjusias šiek tiek paįvairinti, pernelyg nenuklystant ir ieškote įkvėpimo, atrinkome Jums daugiau nei 12 tradicinių Kūčių patiekalų receptų, iš kurių tikrai susikomplektuosite savo vakarienės valgiaraštį!

KŪČIA

TRADICINIAI KŪČIŲ PATIEKALAI - DAUGIAU NEI 12 RECEPTŲ

Jau pats pavadinimas sufleruoja, kad šis patiekalas labai vertas atsiduriti ant Kūčių vakarienės stalo. Kūčia – tradicinis lietuviškas Kūčių patiekalas, simbolizuojantis paprastumą, derlingumą ir vienybę. Kūčia dažnai simbolizuoja gamtos gėrybių derlių ir yra laikoma itin reikšmingu Kūčių stalo akcentu, jungiančiu šeimos narius šio išskirtinio vakaro metu.

SPANGUOLIŲ KISIELIUS

TRADICINIAI KŪČIŲ PATIEKALAI - DAUGIAU NEI 12 RECEPTŲ

Be kokio gėrimo negalite įsivaizduoti savo Kūčių stalo? Mes - be tradicinio kisieliaus. Spanguolių kisielius Lietuvoje buvo pradėtas virti dvidešimto amžiaus pradžioje (prieš tai būdavo verdamas kisielius iš avižų, žemiau rasite ir jo receptą).  Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, ir kas gi čia tokio - išvirti skanų kisielių. Bet jeigu nesi to nei vieno karto prieš tai daręs - tai neatrodo taip jau visai paprasta. Jeigu neturite galimybės daug laiko skirti naminio kisieliaus paruošimui - nesigraužkite, tebūnie šis receptas priminimas Jums, kad jo galima paruošti ir iš "parduotuvinės" pakuotės, neabejojuame, kad net ir tuomet jį paruošite su meilę.

Reklama


TRADICINĖ KŪČIUKŲ TEŠLA

TRADICINIAI KŪČIŲ PATIEKALAI - DAUGIAU NEI 12 RECEPTŲ

Tradiciniai kūčiukai - be kiaušinių ir pieno produktų, saikingai saldūs. Iškepti juos pagal šį receptą galima tiek minkštus, tiek traškesnius - kaip labiau mėgstate. Jeigu norite minkštesnių - vos pradės rusti, traukite iš orkaitės, kad neperkeptų!

KŪČIŲ PYRAGĖLIAI SU DŽIOVINTAIS GRYBAIS

TRADICINIAI KŪČIŲ PATIEKALAI - DAUGIAU NEI 12 RECEPTŲ

Kūčių vaišės dažnai siejamos su kuklumu ir paprastumu, tai paskutinis Advento valgis, kuomet pasninkaujama prieš Kalėdų dieną. Tačiau šie pyragėliai ypatingi - jie tikrai nekukliai skanūs ir pirmieji būna suvalgyti ir pradingsta nuo stalo.

Reklama


KANAPYNĖ SU BULVĖMIS

TRADICINIAI KŪČIŲ PATIEKALAI - DAUGIAU NEI 12 RECEPTŲ

Pakepintas bei sutrintas kanapių sėklas žemaičiai itin skaniai su virtomis bulvėmis valgydavo. Iš šitaip užgimė patiekalas pavadinimu kanapynė. Įprastai šis patiekalas, iš bulvių su pakepintų bei sutrintų kanapių sėklų pagardu su druska yra valgomas per Kūčias.

SILKĖ SU DŽIOVINTAIS VAISIAIS IR MORKOMIS


TRADICINIAI KŪČIŲ PATIEKALAI - DAUGIAU NEI 12 RECEPTŲ

Šventiškai skanus silkės variantas su džiovintais vaisiais (slyvomis, razinomis ir abrikosais, bet drąsiai galima rinktis ir kitokius ar kurių nors nedėti), morkomis, svogūnais ir pomidorų padažu.

Reklama


AVIŽŲ KISIELIUS

TRADICINIAI KŪČIŲ PATIEKALAI - DAUGIAU NEI 12 RECEPTŲ

Avižinis kisielius turi praktiškai magišką reikšmę senose Lietuvos Kūčių tradicijose, kaip rašoma N. Marcinkevičienės Metuose, avižinis kisielius, iki dvidešimto amžiaus vidurio buvo privalomas Kūčių vakarienės patiekalas. Paruošimo procesas kiek kitoks nei uogų kisieliaus, o skonis be galo švelnus ir malonus.

BLYNELIAI SU SILKE KŪČIOMS

TRADICINIAI KŪČIŲ PATIEKALAI - DAUGIAU NEI 12 RECEPTŲ

Atrodo visai paprasti ingredientai, bet koks nepaprastas (o daugeliui tikriausiai ir neįprastas, jei dar neragavote) skonis.  Pasigaminkite ir Jūs nuostabių blynelių šioms Kūčioms.

Reklama


KEPTAS KARPIS ORKAITĖJE

TRADICINIAI KŪČIŲ PATIEKALAI - DAUGIAU NEI 12 RECEPTŲ

Tai puiki idėja tiems, kad ant Kūčių stalo mėgsta patiekti karštą patiekalą. Žinoma, šitaip išsikepti karpį galite ir kitoms šventėms arba tiesiog kai norisi pasilepinti labai skaniu maistu.

TRADICINĖ BUROKĖLIŲ IR RAUGINTŲ AGURKŲ MIŠRAINĖ

TRADICINIAI KŪČIŲ PATIEKALAI - DAUGIAU NEI 12 RECEPTŲ

Tokios burokėlių, pupelių ir bulvių mišrainės variantų galite prigalvoti pačių įvairiausių, pvz., papildomai įdėti konservuotų žirnelių, tiek rūgštesnį obuolį, tiek vietoje svogūno naudoti porą. Vienos virtuvės šeimininkės mėgsta gaminti vienaip, kitos kitaip, o mes rekomenduojame paprastą variantą, kuriam reikia vos keleto ingredientų. Be to, ši mišrainė tiesiog idealiai tinka ant Kūčių stalo!

Reklama


KŪČIUKAI SU AGUONPIENIU

TRADICINIAI KŪČIŲ PATIEKALAI - DAUGIAU NEI 12 RECEPTŲ

Čia iš tiesų rasite du receptus - ir Kūčiukų, ir aguonpienio paruošimo. Galite drąsiai naudotis ir tik vienu iš jų, jei kito neruošite ar jau turite mėgstamą, laiko patikrintą receptą.

KŪČIŲ BARŠČIAI SU BARAVYKAIS

TRADICINIAI KŪČIŲ PATIEKALAI - DAUGIAU NEI 12 RECEPTŲ

Labai gardi ir kvapni burokėlių sriuba (barščiai) su džiovintais grybais tiems, kas ant Kūčių stalo nori ne tik šaltų patiekalų. Jie tobulai tinka pasninkui.

Reklama


ŽUVIES KOTLETAI KŪČIOMS

TRADICINIAI KŪČIŲ PATIEKALAI - DAUGIAU NEI 12 RECEPTŲ

Skaniausi jie būna pagaminti iš šviežios žuvies (karpio, ešerio, lydekos), bet jiems - puikiai tinka ir šaldyta menkė arba jūros lydeka.  Iš nurodytų ingredientų iškepsite 6 kotletus, todėl, jei prie stalo susės gausesnis būrys, ingredientų kiekius didinkite proporcingai.

Reklama


SILKĖS MIŠRAINĖ SU BUROKĖLIAIS IR PUPELĖMIS

TRADICINIAI KŪČIŲ PATIEKALAI - DAUGIAU NEI 12 RECEPTŲ

Silkė puikiai dera su švelniai salstelėjusiais burokėliais, o pupelės suteikia salotoms daugiau sotumo. Puikus pasirinkimas tiek šventiniam stalui, tiek kasdieniam užkandžiui, ypač patiekiama su rieke šviežios duonos.

Nijolė

Labai geri kūčių patiekalai.Aš tik pridėčiau virtinukus su grybais.Bet nesuprantu ant kūčių stalo baltos mišrainės ir patiekalų su grietinėlės padažu.
Atsakyti