Čeburekai su aviena (čeburekų tešla su alumi)

2025-03-07 Autorius oSkanu.lt

Čeburekai su aviena (čeburekų tešla su alumi)
Tokiu čeburekus su aviena aš savo namuose jau ne kartą. Jie man asmeniškai tobuli. Receptą man atskleidė šalia gyvenanti senolė. Sakė ji gamina taip jau daug metų, net nepamena nuo kada. Vien dėl šio recepto, aš perku avienos. Man čeburekai su šia mėsa gaunasi patys skaniausia. Žinoma, šiuos čeburekus galite gaminti ir su vištiena, jautiena ar kiauliena. Mėsą rinkitės pagal save. 

Iš nurodytų ingredientų kiekio man gavosi 15 vidutinio dydžio tobulo skonio čeburekų. 

Galimos ingredientų alternatyvos 

Nors tradiciškai čeburekai gaminami su aviena, galite drąsiai eksperimentuoti ir naudoti kitokias mėsos rūšis – vištieną, jautieną, kiaulieną ar net kalakutieną. Kiekviena mėsos rūšis suteiks skirtingą skonį, todėl rinkitės pagal savo poreikius ir skonį. Jeigu nenaudojate alkoholio, šviesų kvietinį alų galite pakeisti gazuotu mineraliniu vandeniu arba paprastu gazuotu vandeniu – rezultatas bus labai panašus, tešla vis tiek išeis tampri ir traški. Vietoje daržovių sultinio galite naudoti vištienos, jautienos ar net grybų sultinį, tačiau tuomet avienos skonis taps mažiau išraiškingas. Jei neturite šviežių prieskoninių žolelių, galite naudoti džiovintas – 1 šaukštą šviežių galima pakeisti 1 arbatiniu šaukšteliu džiovintų.

Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Labai svarbu, kad tešla būtų gerai išminkyta – tai užtikrina jos elastingumą ir padeda išvengti plyšimų formuojant čeburekus. Jei norite, kad čeburekai būtų ypač traškūs, tešlą kočiokite kuo ploniau. Kuo daugiau sultinio sugers mėsa, tuo sultingesni bus jūsų čeburekai. Būtinai palikite tešlą "pailsėti" šaldytuve – tai padės jai tapti dar elastingesne. Kepimo metu stebėkite aliejaus temperatūrą – jis turi būti karštas, bet ne perdaug, kad čeburekai spėtų iškepti viduje, bet nesudegtų išorėje. Idealiausia aliejaus temperatūra yra apie 170-180°C. Jei turite termometrą – pasinaudokite juo. Iškeptus čeburekus būtinai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, kad pašalintumėte aliejaus perteklių. 

Ingredientai

    Tešlai (15 vidutinio dydžio čeburekų):
    • kvietiniai miltai: 500 gramų
    • šviesus kvietinis alus: 150 mililitrų
    • druska: 1 arbatinio šaukštelio
    • cukrus: 1 arbatinio šaukštelio
    • džiovinti krapai: žiupsnio (nėra būtina)
    Įdarui:
    • malta aviena: 500 gramų
    • svogūnai: 4 (dideli)
    • daržovių sultinys: 300 mililitrų (naudoju tokį, kad išliktų avienos skonis)
    • švieži smulkinti krapai: 1 valgomojo šaukšto
    • šviežios smulkintos petražolės: 1 valgomojo šaukšto
    • šviežiai malti pipirai
    • maltas kuminas: žiupsnelio (jeigu mėgstate)
    • druska: gero žiupsnio
    Kepimui:
    • saulėgrąžų aliejus

    Recepto paruošimas

  1. 1. Čeburekų tešla: Miltus išsijojame į dubenį, suberiame druską ir cukrų, supilame alų, įbėriame džiovintų krapų.
  2. 2. Minkome, kol tešla pasidarys vientisa bei elastinga.
  3. 3. Tešlą suvyniojame į maistinę plėvelę ir padedame šaltai pusvalandžiui, kad "pailsėtų". Per tą laiką gaminame įdarą.
  4. 4. Avienos įdaras čeburekams: Svogūnus sutarkuojame (jeigu mokate itin smulkiai supjaustyti - irgi tinka).
  5. 5. Avienos faršą sumaišome su sutarkuotais svogūnais, susmulkintomis prieskoninėmis žolelėmis bei likusiais prieskoniais. Įdedame kumino, jeigu jį mėgstate, man jis čia labai tinka.
  6. 6. Viską gerai permaišome, kad avienos faršo masė gautųsi vientisa.
  7. 7. Į pagamintą faršą per 2 kartus supilame sultinį, vis nuolatos maišydami.
  8. 8. Dubenį su faršu uždengiame ir padedame į šaldytuvą irgi maždaug pusvalandžiui. Per tą laiką mėsa privalo sugerti sultinį.
  9. 9. Čeburekų gamyba: Tešlą padaliname į 15 vienodų gabaliukų.
  10. 10. Kiekvieną rankomis išplojame ir ant miltuoto paviršiaus iškočiojame kiek įmanoma ploniau. Skersmuo - maždaug sprindžio didumo.
  11. 11. Ant kiekvieno iškočioto blynelio dedame po vieną kupiną šaukštą įdaro, kita tešlos puse užlenkiame, kad viršutinis bei apatinis krašteliai būtų vienoje linijoje. Apspaudžiame šakute.
  12. 12. Čeburekų kepimas: Aš pati kepiau puode, supylusi vieną litrą aliejaus.
  13. 13. Palaukiame, kol aliejus puode pradeda lengvai banguoti, dedame čeburekus ir kepame ant vidutinės kaitros.
  14. 14. Vienai čebureko pusei apkepti užtenka maždaug 3 minučių.
  15. 15. Ištraukus iš aliejaus dedame ant popierinio rankšluosčio, kad šis susigertų nereikalingą aliejaus perteklių. Pats laikas skanauti!
Čeburekai su aviena (čeburekų tešla su alumi)
Čeburekai su aviena (čeburekų tešla su alumi)

Atsakinėjama į Komentarą

Troškinta aviena su bulvėmis
(2)
Mėsos kukuliai su česnakiniu sviesto padažu
(1)
Kiaulienos sprandinės troškinys su kopūstais ir grybais
(5)
Veršienos kukulaičiai aštriame baklažanų padaže
(1)
Mėsos kukuliai su ryžiais ir morkomis, baltame padaže
(102)
Karamelizuota kiaulienos karka greitpuodyje
(18)