Makaronų apkepas su pievagrybiais ir šalavijais (vegan)

2025-02-19 Autorius Iveta - PLANTASTICKA

Makaronų apkepas su pievagrybiais ir šalavijais (vegan)
Šalaviją maisto ruošime atradau visai neseniai. Prieš tai jie man buvo neaiškus ir visai nereikalingas augalas. 😀

Tada pabandžiau iš jų pasidaryti populiarius smilkalus – sage smudge sticks – labai užsikabinau. Ir galų gale pribrendau paragaut šalavijo su maistu. Nesigailėjau. 😁

Todėl apačioj receptas, kur šalavijas man puikiausiai įsipaišė.

Ingredientai

    • 200 g. nevirtų makaronų
    • 230 ml. kokosų pieno kietosios dalies iš skardinės
    • 150 ml. nesaldinto augalinio pieno
    • 200 g. pievagrybių
    • 180 g. tofu („marinated“ ar kitos rūšies su skoniu)
    • 1 svogūnas
    • 4 česnako skiltelės
    • 1 šaukštelis džiovintų šalavijų
    • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
    • 1,5 šaukšto maistinių mielių
    • ¾ šaukštelio druskos
    • ¼ šaukštelio pipirų
    • Šviežių krapų ar petražolių papuošimui

    Recepto paruošimas

  1. 1. Puode užvirkite vandenį su žiupsneliu druskos. Makaronus sudėkite į verdantį vandenį ir išvirkite pagal instrukcijas ant pakuotės, kol tampa al dente.
  2. 2. Kol makaronai verda, įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros ir paruoškite kepimo formą, lengvai patepant aliejumi.
  3. 3. Didelėje keptuvėje įkaitinsite aliejų. Ant vidutinės kaitros apkepsite smulkiai supjaustytą svogūną (2-3 minutes), kol taps permatomas.
  4. 4. Tuomet įdėsite susmulkintus česnakus ir pakepinsite dar 1 minutę, kol skleis aromatą.
  5. 5. Pievagrybius supjaustykite griežinėliais ir sudėsite į keptuvę. Kepsite 5-7 minutes, kol jie suminkštės ir išskirs skysčius.
  6. 6. Rankomis sutrupinsite tofu ir įmaišysite į grybų mišinį kartu su 0,5 šaukštelio druskos. Viską kepsite dar 3-4 minutes, kol pradės lengvai apskrusti ir vanduo iš grybų išgaruos.
  7. 7. Atskirame dubenyje energingai išplakite kokosų pieną, augalinį pieną, džiovintus šalavijus, maistines mieles, likusią druską (¼ šaukštelio) ir pipirus. Turėtumėte gauti vientisos konsistencijos padažą.
  8. 8. Nuvarvinkite išvirtus makaronus ir sudėkite į didelį dubenį. Supilkite paruoštą grybų ir tofu mišinį, užpilkite kokosų pieno padažą ir kruopščiai išmaišykite, kad visi makaronai tolygiai pasidengtų.
  9. 9. Paruoštą mišinį supilsite į kepimo formą ir mentele išlyginsite paviršių.
  10. 10. Kepsite orkaitėje 25-30 minučių arba tol, kol viršus įgaus gražią auksinę spalvą ir matysis burbuliuojantis padažas aplink kraštus.
  11. 11. Išimsite apkepą iš orkaitės ir leisite jam pastovėti 5 minutes prieš pateikdami.
  12. 12. Patiekite šiltą, papuošę šviežiai smulkintais krapais ar petražolėmis.
Spagečiai alla puttanesca
(1)