Autorius apie receptą
Mamos bulviniai rageliai su grybais – tai vienas iš tų nostalgiškų lietuviškų patiekalų, kurie sugrąžina į vaikystę ir primena jaukius šeimos susibūrimus. Šis receptas ypatingas tuo, kad jame bulvės dera su kvapniais miško grybais, o traškūs džiūvėsėliai suteikia rageliams ypatingo skonio bei tekstūros. Lietuvoje bulvių patiekalai visada užėmė garbingą vietą mūsų virtuvėje – nuo
cepelinų iki
vėdarų, nuo
kugelio iki
bulvinių blynų. Šie rageliai yra tarsi lietuviškų bulvių patiekalų giminės narys, tačiau su ypatingu grybų aromatu, kuris puikiai atspindi mūsų miškų turtingumą.
Be to, šis patiekalas labai universalus – galima naudoti įvairius grybus, priklausomai nuo sezono ar turimų atsargų. Rageliai ypač gardūs karšti, patiekti su šaukštu riebios kaimiškos grietinės arba sviesto-grietinės padažu, tačiau skanūs ir atvėsę.
Reklama
Reklama
Galimos ingredientų alternatyvos
- Vietoje marinuotų ar sūdytų grybų galima naudoti šviežius miško grybus – baravykus, voveraites, raudonviršius. Prieš tai juos reikėtų apvirti ir nusausinti.
- Jei neturite džiovinto čiobrelio, galite pakeisti džiovintomis arba šviežiomis petražolėmis, krapais, o kitokio aromato mėgėjams tiks raudonėlis.
- Kiaušinio trynį galima pakeisti nedideliu kiekiu grietinės (apie 1 šaukštą), jei norisi minkštesnės tešlos.
- Vietoje kvietinių miltų galima naudoti speltų miltus arba dalį jų pakeisti bulvių krakmolu, kad tešla būtų dar elastingesnė.
- Džiūvėsėlius galima keisti smulkintais kukurūzų dribsniais arba sezamų sėklomis traškumui suteikti.
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai
- Geriausia naudoti vakarykštes virtas bulves, nes jos jau atvėsusios ir sausos, todėl tešla geriau laikysis.
- Jei bulvės mažiau miltingos ir tešla limpa, nebijokite įberti papildomai miltų – bet po truputį, kad nepadarytumėte tešlos pernelyg kietos.
- Formuojant ragelius rankas galima patepti aliejumi arba suvilgyti vandeniu – taip tešla nelips prie delnų.
- Kepdami ragelius aliejuje būtinai įsitikinkite, kad jis gerai įkaitęs, kad rageliai greitai apskrustų ir nesugertų per daug riebalų.
- Jei norite sveikesnės versijos, ragelius galite ne kepti aliejuje, o dėti į skardą, pateptą aliejumi, ir kepti orkaitėje 200 °C temperatūroje apie 25 minutes, kol gražiai apskrus.
Atsiliepimai