Skaniausias plikytas močiutės kugelis

Autorius apie receptą

Šio kugelio išskirtinumas – plikymo metodas, kai tarkuotos bulvės užpilamos verdančiu pienu. Tai ne tik pagerina tekstūrą, bet ir suteikia kugeliui ypatingo purumo bei švelnaus skonio. Šis patiekalas itin dažnai patiekiamas su traškios šoninės ir svogūnų padažu arba švelnesniu varškės, krapų ir česnako padažu. Kugelis yra vienas mylimiausių bulvinių patiekalų Lietuvoje, tinkamas tiek kasdieniams pietums, tiek iškilmingesniems pasisėdėjimams.

Kugelis ypač tinka vėsesniems metų laikams, kai norisi sotaus, šilto ir naminio maisto. Plikymo metodas, kurį dažnai naudojo mūsų močiutės, buvo žinomas kaip puikus būdas sušvelninti bulvių krakmolą ir padaryti patiekalą dar gardesnį. Jei dar niekada neragavote plikyto kugelio, šis receptas – puiki proga pradėti.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje verdančio pieno galima naudoti karštą augalinį pieną (pvz., avižų ar migdolų), jei netoleruojate laktozės.
  • Grietinę galima keisti natūraliu jogurtu arba kefyru, tačiau tai kiek pakeis skonį.
  • Svogūnus galite keisti šalotais – jie suteiks švelnesnį aromatą.
  • Šoninę galima keisti kumpiu, rūkytu vištienos šlaunelių gabaliukais arba augaline alternatyva (pvz., rūkytu tofu).
  • Varškę galima pakeisti rikota, o jei norite veganiško padažo – naudokite trintus anakardžius su citrinos sultimis.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Bulves tarkuokite smulkia tarka – tai suteiks kugeliui vientisesnę tekstūrą.
  • Pieną užvirinkite tik prieš pat supilant į bulvių masę – taip išsaugosite šilumą ir efektą.
  • Kepimo skardą prieš pilant tešlą būtinai pašildykite orkaitėje su trupučiu aliejaus – taip susidarys traškesnė plutelė.
  • Jeigu norite itin traškaus paviršiaus, likus 10 minučių iki kepimo pabaigos padidinkite temperatūrą iki 220 °C.
  • Padažą paruoškite iš anksto – jis subręs ir bus dar kvapnesnis.

Ingredientai

    Tešlai:
    • bulvės: 3 kilogramų
    • verdantis pienas: 0,5 litro
    • svogūnai: 3
    • grietinė: 3 šaukštų
    • druska: 1-1,5 arbatinio šaukštelio
    • pipirai: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • aliejus: trečdalio puodelio (83 mililitrų)
    Padažui:
    • šoninė: 400 gramų (gabaliukais)
    • svogūnai: 1
    Antram padažui:
    • varškė: 200 gramų
    • krapai: 1 šaukštelio
    • česnakas: 2 skiltelių (supjaustytų)
    • pienas: 2 šaukštų
    • grietinė: 1 šaukšto

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia sutarkuojame bulves.
  2. 2. Tuomet supjaustome svogūnus.
  3. 3. Kruopščiai sumaišome visus tešlos ingredientus.
  4. 4. Tada į kepimo skardą įpilame šiek tiek aliejaus. Aliejų paskirstome tolygiai.
  5. 5. Po to į kepimo skardelę supilame tešlą. Bulvių plokštainį įdedame į iš anksto iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę maždaug 40 minučių.
  6. 6. Pakeičiame orkaitės programą į "drėgną karštą orą", kad padarytume bulvių plokštainį šlapesnį. Bet to daryti nėra privaloma.
  7. 7. Padažui pagaminti, pirmiausia pakepame šoninės gabalėlius keptuvėje maždaug 5-10 minučių. Tuomet sudedame svogūnus ir kepame viską maždaug 5 minutes.
  8. 8. 8. Galiausiai mėgaujamės su padažu arba papildomu padažu (galima patiekti ir abu padažus). Kai kurie žmonės jį mėgsta valgyti su pienu. Skanaus!
  9. 9. Pastebėjimas: Šį receptą radau youtube, tai prisegu žemiau ir video, kad būtų viskas aiškiau ir paprasčiau gaminant. :)


Atsiliepimai

Rai

Vietoj vandens pilu karštą pieną
Atsakyti

Čiunga čianga - nepavyko

Gaminom šitą kūgelį, visai neįškepė, skonio nebuvo ir košė. Manau trūko kiaušinių, nes jie klijuoja. Nežinau kas dar blogai, bet viskas lauk nuėjo...
Atsakyti

Kepeja

Sumaišė parašytame recepte,irašyta vanduo virintas...o turėjo būti pienas.

Laimutė

Ne vandens geriau, pila virintą pieną. Mano skonio reikalas .
Atsakyti

Na

Mano receptu, tai aš įmušu bent 2 kiaušinius ir užplikinu karštu pienu. Bet kažkas gali naudoti ir pateikiamą receptą, tik vanduo kažkaip keistai atrodo, nes be kiaušinių kugelis bus sukritęs.
Atsakyti

Egle

Kiausiniu niekad nededu, jie kietina mase, visad gaunasi puikus kugelis.

Cha

Visad plikinu tarkių masę verdančiu pienu. Ir kepintais spirgučiuose svogūnais. Tada kiaušinis tikrai nekietina, tik nereikia nuo tarkių masės nupilstyti skysčio, nors viskas gan skystai atrodo. Iškepa liuks, minkštutis ir purus.
Atsakyti

Ilka

Kiaušinių nėreikia ,kugelis sprangus ,verdančio pieno ir svogunus pakepinu ir į tarkę pilu ,liuks kugeliukas gaunasi .
Atsakyti

danute

o aš dedu išplaktų kiaušiniu 4–5, puikus kugeliukas, dar žalią svogūną įtarkuoju dėl baltumo
Atsakyti

Audronė

O tai kur pilasi tas 0.5 ltr vandens?
Atsakyti
Burokėlių sriuba su grybais
(5)
Beliašai is kefyro tešlos, su mėsa
(1)