Autorius apie receptą
Šio kugelio išskirtinumas – plikymo metodas, kai tarkuotos bulvės užpilamos verdančiu pienu. Tai ne tik pagerina tekstūrą, bet ir suteikia kugeliui ypatingo purumo bei švelnaus skonio. Šis patiekalas itin dažnai patiekiamas su traškios šoninės ir svogūnų padažu arba švelnesniu varškės, krapų ir česnako padažu. Kugelis yra vienas mylimiausių bulvinių patiekalų Lietuvoje, tinkamas tiek kasdieniams pietums, tiek iškilmingesniems pasisėdėjimams.
Kugelis ypač tinka vėsesniems metų laikams, kai norisi sotaus, šilto ir naminio maisto. Plikymo metodas, kurį dažnai naudojo mūsų močiutės, buvo žinomas kaip puikus būdas sušvelninti bulvių krakmolą ir padaryti patiekalą dar gardesnį. Jei dar niekada neragavote plikyto kugelio, šis receptas – puiki proga pradėti.
Galimos ingredientų alternatyvos
- Vietoje verdančio pieno galima naudoti karštą augalinį pieną (pvz., avižų ar migdolų), jei netoleruojate laktozės.
- Grietinę galima keisti natūraliu jogurtu arba kefyru, tačiau tai kiek pakeis skonį.
- Svogūnus galite keisti šalotais – jie suteiks švelnesnį aromatą.
- Šoninę galima keisti kumpiu, rūkytu vištienos šlaunelių gabaliukais arba augaline alternatyva (pvz., rūkytu tofu).
- Varškę galima pakeisti rikota, o jei norite veganiško padažo – naudokite trintus anakardžius su citrinos sultimis.
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai - Bulves tarkuokite smulkia tarka – tai suteiks kugeliui vientisesnę tekstūrą.
- Pieną užvirinkite tik prieš pat supilant į bulvių masę – taip išsaugosite šilumą ir efektą.
- Kepimo skardą prieš pilant tešlą būtinai pašildykite orkaitėje su trupučiu aliejaus – taip susidarys traškesnė plutelė.
- Jeigu norite itin traškaus paviršiaus, likus 10 minučių iki kepimo pabaigos padidinkite temperatūrą iki 220 °C.
- Padažą paruoškite iš anksto – jis subręs ir bus dar kvapnesnis.
Atsiliepimai
Rai
Atsakyti
Čiunga čianga - nepavyko
Atsakyti
Kepeja
Laimutė
Atsakyti
Na
Atsakyti
Egle
Cha
Atsakyti
Ilka
Atsakyti
danute
Atsakyti
Audronė
Atsakyti