Beliašai is kefyro tešlos, su mėsa

2024-11-17 Autorius Kristina Zibartė

Beliašai is kefyro tešlos, su mėsa
Beliašai – tai tradiciniai pyragėliai su mėsos įdaru, kurie yra populiarūs daugelyje Rytų Europos šalių. Šiame recepte naudojama kefyro tešla suteikia beliašams ypatingo minkštumo ir purumo. Kefyras ne tik pagerina tešlos tekstūrą, bet ir praturtina ją subtiliu rūgštumu, kuris puikiai dera su sultingu mėsos įdaru.

Galimos ingredientų alternatyvos:

  • Mielės: Jei neturite šviežių mielių, galite naudoti 7 g sausų mielių.
  • Kefyras: Kefyrą galima pakeisti natūraliu jogurtu arba pasukomis, tačiau kefyras suteikia geriausią rezultatą.
  • Miltai: Rekomenduojama naudoti aukščiausios rūšies kvietinius miltus, tačiau galima maišyti su viso grūdo miltais, kad padidintumėte skaidulų kiekį.
  • Mėsos įdaras: Tradiciškai naudojamas kiaulienos arba jautienos faršas, tačiau galite eksperimentuoti su vištienos, kalakutienos ar net daržovių įdaru vegetariniam variantui.

Patiekalo gaminimo patarimai:

  • Tešlos kildinimas: Užtikrinkite, kad tešla būtų minkšta ir elastinga. Jei ji per kieta, beliašai gali būti sausi.
  • Įdaro sultingumas: Į faršą įmaišykite smulkiai pjaustytą svogūną ir šiek tiek vandens arba sultinio, kad įdaras būtų sultingesnis.
  • Kepimas: Kepkite beliašus ant vidutinės kaitros, kad jie tolygiai iškeptų ir įdaras spėtų iškepti.

Kalorijos:

  • Iš viso: Apie 3200 kcal
  • Vienoje porcijoje (1 beliašas): Apie 400 kcal

Ingredientai

    • Šviežios mielės: 25 g
    • Cukrus: 1 arbatinis šaukštelis
    • Vanduo: 100 ml
    • Kefyras: 300 ml
    • Kiaušinis: 1 vnt.
    • Druska: 1 arbatinis šaukštelis
    • Kvietiniai miltai: 500 g
    • Augalinis aliejus: 2 valgomuosius šaukštus (tešlai) + kepimui
    • Kiaulienos arba jautienos faršas: 500 g
    • Svogūnas: 1 didelis, smulkiai pjaustytas
    • Juodieji malti pipirai: pagal skonį
    • Papildoma druska: pagal skonį 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Mielių aktyvavimas: Šiltame vandenyje (apie 37°C) ištirpinkite mieles su cukrumi. Palikite 10 minučių, kol susidarys putos.
  2. 2. Tešlos paruošimas: Dideliame dubenyje sumaišykite kefyrą, kiaušinį, druską ir aktyvuotas mieles.
  3. 3. Palaipsniui berkite persijotus miltus, maišydami, kol tešla taps minkšta ir nelipni. Įpilkite 2 valgomuosius šaukštus aliejaus ir gerai išminkykite tešlą.
  4. 4. Tešlos kildinimas: Uždenkite dubenį švariu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje 1 valandai, kol tešla padvigubės.
  5. 5. Įdaro paruošimas: Sumaišykite faršą su smulkintu svogūnu, pagardinkite druska ir pipirais. Jei norite, kad įdaras būtų sultingesnis, įpilkite šiek tiek vandens arba sultinio.
  6. 6. Beliašų formavimas: Pakilusią tešlą padalinkite į 8 lygias dalis.
  7. 7. Kiekvieną dalį iškočiokite į maždaug 10 cm skersmens apskritimą. Į vidurį dėkite 1–2 šaukštus įdaro.
  8. 8. Užlenkite tešlos kraštus virš įdaro, palikdami mažą skylutę centre.
  9. 9. Kepimas: Keptuvėje įkaitinkite aliejų ant vidutinės kaitros. Dėkite beliašus skylute žemyn ir kepkite 3–4 minutes, kol apačia taps auksinės spalvos. Apverskite ir kepkite dar 3–4 minutes, kol kita pusė taip pat apskrus.
  10. 10. Patiekimas: Iškeptus beliašus dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių.
  11. 11. Patiekite šiltus su mėgstamu padažu arba grietine. Galite skanauti ir vienus, be nieko.:)
Beliašai is kefyro tešlos, su mėsa
Beliašai is kefyro tešlos, su mėsa
Recepto autorius Kristina Zibartė