Naminiai Beatos čenakai su kiauliena, daržovėmis ir bulvėmis

2025-03-09 Autorius oSkanu.lt

Naminiai Beatos čenakai su kiauliena, daržovėmis ir bulvėmis
Naminiai Beatos čenakai su kiauliena, daržovėmis ir bulvėmis – tai šiltas ir sotus patiekalas, kuris puikiai tinka jaukiems šeimos pietums ar vakarienei. Visi ingredientai dedami į individualius molinius indelius ir uždengiami, o tada kepami orkaitėje, kad visi skoniai susijungtų į gardų, aromatingą troškinį. Šis patiekalas puikiai tiks kaip šildantis ir sotus maistas vėsesnėms dienoms ar ypatingiems susibūrimams su artimaisiais.

Autorės komentaras - ne taip seniai iš mamos gavau dovanų - indelius, skirtus čenakų kepimui arba kitaip tariant čenakines. Toks patiekalas man iškart primena vaikystę ir suteikia labai malonius prisiminimus. Šį kartą išmėginau naminius Beatos čenakus su kiauliena, daržovėmis ir bulvėmis. Gavosi ypatingai skanūs pietūs, tad tiesiog privalau su Jumis pasidalinti šiuo tobulu receptu. 

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Nors tradiciniame recepte naudojama kiaulienos sprandinė, galite eksperimentuoti ir su kitomis mėsos rūšimis. Jautienos kumpis ar vištienos šlaunelių mėsa taip pat puikiai tinka šiam patiekalui. Vegetariškai versijai galite naudoti grybų mišinį ar tofu
  • Majonezą galima pakeisti grietine arba natūraliu jogurtu, jei norite lengvesnės versijos. Svogūnus galite pakeisti šalotiniais svogūnais arba porais, kurie suteiks švelnesnį skonį. Jei nemėgstate česnakų, galite naudoti česnakų miltelius arba visai juos praleisti. 
  • Morkų vietoje galite naudoti pastarnokus arba salierus, kurie suteiks kitokių skonių niuansų. Taip pat galite pridėti paprikų, cukinijų ar baklažanų, kad patiekalas būtų dar spalvingesnis ir maistingesnis. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 
Reklama

  • Norint pasiekti geriausią rezultatą, rekomenduojama kiaulieną marinuoti bent 30 minučių, o jei turite laiko – net ir per naktį. Taip mėsa taps dar sultingesnė ir aromatingesnė. 
  • Svarbu teisingai sluoksniuoti ingredientus – mėsa visada dedama ant dugno, nes jai reikia ilgiausio gaminimo laiko. Daržovės dedamos viduryje, o bulvės viršuje, kad sugertų visus skysčius ir skonius, krentančius iš viršaus. 
  • Pripildant čenakines vandeniu, nepilkite per daug – pakanka, kad tik apsemtų bulves. Per didelis skysčio kiekis gali padaryti patiekalą per skystą. 
  • Jei norite dar sodresnio skonio, galite įpilti šiek tiek jautienos ar daržovių sultinio vietoj vandens. Prieš patiekdami, leiskite čenakams šiek tiek atvėsti, nes tiesiai iš orkaitės jie būna labai karšti. 

Ingredientai

    • Skustos bulvės: 1 kg
    • Kiaulienos sprandinė: 1 kg
    • Druska: pagal skonį
    • Pipirai: pagal skonį
    • Česnakai: 5 skiltelės
    • Majonezas: 2 valg. š.
    • Morkos: 3 vnt.
    • Svogūnai: 5 vnt.
    • Aliejus: 1 valg. š.

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia pasiruoškite savo čenakines (mums jų prireiks 6, pagal mano nurodytus ingredientų kiekius).
  2. 2. Kiaulienos sprandinę supjaustykite kubeliais.
  3. 3. Įberkite druskos, pipirų, susmulkintą česnaką, majonezo, išmaišykite bei palikite pasimarinuoti.
  4. 4. Morkas bei svogūnus, nulupkite, nuplaukite, susmulkinkite bei apkepkite aliejuje (atskirai).
  5. 5. Nuskuskite bulves.
  6. 6. Nuplautas bulves supjaustykite kubeliais.
  7. 7. Tuomet čenakines ištepkite su aliejumi, ant dugno sudėkite mėsą, paskui dėkite morkas.
  8. 8. Tada svogūnus bei viršuje bulves. Taip susluoksniuokite 6 čenakines, sluoksnių nemaišykite.
  9. 9. Užvirkite vandens. Kiekvieną čenakinę pripildykite verdančio vandens tiek, kad apsemtų bulves.
  10. 10. Uždarykite dangteliais bei kepkite iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 60 minučių.
  11. 11. Galima patiekti tiek pačiuose indeliuose, tiek patiekalą išėmus iš jų. Skanaus!
Naminiai Beatos čenakai su kiauliena, daržovėmis ir bulvėmis

Ada

Cenakus daro su aviena, zinoma tinka ir kiauliena
Atsakyti

Adas

Jeigu tinka, tai ko dar čia viauksit… Galvojat, kad pasirodysit daugiau žinanti už kitus? Nepaeis :D

Arunas

Skanu su vištienos krutinele
Atsakyti

Ausra

Skaniausi

stasė

Skanu ir be mėsos.Tik daržovės.
Atsakyti

skaitytoja

Aš sau darau lygiai taip pat - vienas prie vieno, na o vyras mėgsta, kad dar būtų sluoksnis raugintų kopūstų
Atsakyti

Laura

Aš taip pat beveik irgi darau , tik dar mėsą pakepinu ir sultinį išsiverdu .Gryno vandens nepilu .
Atsakyti

Vaida

Jeigu laikytis receptūros, tai žiupsnelis aitriosios paprikos, nes čenachai aštrus patiekalas ir baigiant troškinti užbarstyti smulkinto česnako.
Atsakyti

Anna

Paduodant ant stalo čenakinėse visuomet dedu žalių krapų ir šaukštą grietinės.
Atsakyti

Nomeda

Mūsų šeimyna taip pat labai mėgsta čenakus. Gaminu jau daugelį metų ir iš įvairios mėsos, net sriubas kartais verdu čenakinėse, darau plova... Tik visada dedu čenakines į neįkaitintą orkaitę.
Atsakyti

Asta

Dar dedu pievagrybių, ir viską apkepus skaniau būna.
Atsakyti

valerija

Labai skanu su perlinėm kruopomis, kas mėgsta.
Atsakyti

Laima

Vandens nereikia pilti daug, nes iš pačių produktų atsiranda sulčių ir indėlius dėti į šaltą orkaitę
Atsakyti
Kiauliena saldžiarūgščiai (kiniška)
(3)
"Karbanatky" - čekiški kotletai
(5)