Menkė citrinų padaže su grietinėle

2024-12-05 Autorius Jurgittos receptai

Menkė citrinų padaže su grietinėle
Menkė – tai švelnaus skonio balta žuvis, kuri puikiai dera su įvairiais padažais. Šiame recepte menkės filė kepama orkaitėje ir patiekiama su gaiviu citrinų bei kreminiu grietinėlės padažu. Toks derinys suteikia patiekalui subtilų skonį ir aromatą, o paruošimas yra paprastas ir greitas, todėl tai puikus pasirinkimas tiek kasdieniams pietums, tiek ypatingoms progoms.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Menkės filė: galite naudoti kitą baltą žuvį, pavyzdžiui, ešerį, lydeką ar tilapiją.
  • Grietinėlė (12%): vietoje jos tinka riebesnė grietinėlė (35%) arba liesesnė grietinėlė (10%).
  • Sviestas: galima pakeisti alyvuogių aliejumi arba ghee sviestu.
  • Petražolės: vietoje jų galite naudoti krapus, kalendras ar bazilikus.


Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Žuvies paruošimas: prieš kepant, įsitikinkite, kad žuvis yra gerai nusausinta, kad kepimo metu nesusidarytų perteklinė drėgmė.
  • Kepimo laikas: kepimo trukmė gali skirtis priklausomai nuo žuvies gabalėlių storio. Plonesniems gabalėliams gali pakakti 15 minučių, storesniems – iki 25 minučių.
  • Papildomi priedai: norėdami suteikti patiekalui daugiau skonio, į padažą galite pridėti smulkintų česnakų arba tarkuotos citrinos žievelės.

Kalorijos

  • Bendras kalorijų kiekis: apie 1200 kcal
  • Kalorijos vienai porcijai: apie 300 kcal

Ingredientai

    • Menkės filė: 3 vnt.
    • Citrina: 1 vnt.
    • Sviestas: 3 šaukštai
    • Miltai: 1 šaukštas
    • Grietinėlė (12%): 200 ml
    • Šviežios petražolės: pagal skonį
    • Druska: pagal skonį
    • Citrininiai pipirai: pagal skonį
    • Cukrus: pagal skonį 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Paruoškite orkaitę: įkaitinkite ją iki 180°C temperatūros.
  2. 2. Paruoškite kepimo indą: patepkite jį riebalais, kad žuvis nepriliptų.
  3. 3. Paruoškite žuvį: menkės filė pagardinkite druska ir citrininiais pipirais, apšlakstykite trupučiu citrinos sulčių.
  4. 4. Ant viršaus uždėkite mažus sviesto gabalėlius.
  5. 5. Papildomi priedai: į kepimo indą pridėkite citrinos griežinėlių ir petražolių šakelių, kad kepant skleistųsi malonus aromatas.
  6. 6. Kepkite žuvį: įdėkite paruoštą indą į orkaitę ir kepkite apie 25 minutes, kol žuvis taps minkšta ir sultinga.
  7. 7. Paruoškite padažą: nedideliame puode ištirpinkite 2 šaukštus sviesto.
  8. 8. Įmaišykite 1 šaukštą miltų ir nuolat maišydami kepkite, kol masė taps auksinės spalvos.
  9. 9. Pridėkite citrinos: supilkite pusės citrinos sultis ir įtarkuokite jos žievelę, toliau maišydami.
  10. 10. Įpilkite grietinėlę: lėtai supilkite grietinėlę, nuolat maišydami, kad padažas būtų vienalytis.
  11. 11. Užbaikite padažą: kai padažas sutirštės, nukelkite nuo ugnies ir pagardinkite druska, pipirais bei žiupsneliu cukraus pagal skonį.
  12. 12. Patiekite: iškepusią menkę patiekite su paruoštu citrinų-grietinėlės padažu. Papuoškite šviežiomis petražolėmis.

Atsakinėjama į Komentarą

Orkaitėje kepti grundalai
(1)
Menkė kepta folijoje su morkomis
(1)
Kepta menkė orkaitėje
(1)
Kepta lydeka su garstyčių plutele
(5)