Kai į šalia darbo esantį ūkininkų turgelį pirmąkart atvežė šviežios menkės, mano biure buvo paskelbta tarsi evakuacija. Na bent jau taip buvo galima teigti, išvydus eiles šalia žuvies kioskelio. Arba iš viso biuro buvo siunčiami keli mažiau užimti darbuotojai su sąrašais, kam ir kiek žuvies reikėtų parnešti. O dabar žuvies gauti daug lengviau, tad ir kepu ją daug dažniau.
Tie kas pamena senus laikus, tai ketvirtadieniais būdavo žuvies diena. Valgyklose tą dieną dažniau būdavo kotletų iš batono ir kruopų su žuvies kvapu arba
žuvienės. Mano mama dar ir šiomis dienomis kartais papasakoja, kaip skaniai kartą tuos kotletus valgė kažkur Palangos valgykloje per atostogas. Kodėl būtent šiai savaitės dienai teko garbė taip vadintis yra kelios versijos, bet nežinau ar nors viena iš jų tikra. Viena jų, kad katalikai pasninkaudavo penktadieniais, o jei ketvirtadienį valgysi kūdžiau, tai penktadienį labiau norėsis mėsos. Taip pat yra teigiama, kad buvusioje sąjungoje žvejai prigaudydavo labai daug žuvies, kurios neturėdavo kur dėti. Todėl teko sugalvoti, kam čia ją sumaitinus. Na kaip ten bebūtų, bet idėja turėti bent vieną tokią dieną per savaitę tikrai naudinga būtų ir dabar. Tad imamės menkės keptos folijoje recepto ir valgome daugiau žuvies, nes tai tikrai sveika!
Renalda
Atsakyti