Paprasti skryliai su petražolių ir grietinėlės padažu

2025-03-24 Autorius oSkanu.lt

Paprasti skryliai su petražolių ir grietinėlės padažu
Paprasti skryliai su petražolių ir grietinėlės padažu - tai autentiškas lietuviškas patiekalas, kuris kvepia vaikyste ir namų šiluma. Šis tradicinis receptas atkeliavo iš mūsų senelių virtuvių ir tapo mylimu daugelio šeimų. Skryliai - tai minkšti, purūs tešlos gabalėliai, kurie dažnai buvo gaminami iš tešlos likučių po koldūnų ar kitų tešlos patiekalų gaminimo. Tai puikus pavyzdys, kaip mūsų protėviai sugebėdavo išnaudoti visus produktus ir nesunaikinti maisto. Šiandien šis patiekalas yra ne tik ekonomiškas pasirinkimas, bet ir gurmaniškas delikatesas, kuris puikiai tinka vakarienės stalui. Aromatingas petražolių ir grietinėlės padažas suteikia šiam patiekalui ypatingą skonį ir subtilų žolelių aromatą, kuris priverčia norėti dar ir dar. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Skryliams gaminti galite naudoti ne tik kvietinius miltus, bet ir speltų miltus, arba jų mišinį su pilno grūdo kvietiniais miltais, kas suteiks daugiau maistinės vertės. 
  • Vietoje įprasto aliejaus galite rinktis alyvuogių, kokosų arba sviestą. 
  • Jei norite padidinti patiekalo baltymų kiekį, galite į tešlą įmaišyti kiaušinių baltymus. 
  • Padažui galite naudoti ne tik grietinėlę, bet ir grietinę, graikiško jogurto ir grietinėlės mišinį, arba net kokosų pieną veganiškai alternatyvai. 
  • Petražoles galima pakeisti krapais, baziliku, čiobreliais ar kitomis mėgstamomis žolelėmis. 
  • Citrinos žievelė taip pat suteiktų padažui gaivumo. 

Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Kad skryliai būtų ypatingai minkšti, tešlą būtina palikti pailsėti bent 30 minučių. Jei turite laiko, palikite ją šaldytuve iki 24 valandų - taip gausite dar geresnę tekstūrą. Verdant skrylius, vanduo turėtų būti vos kunkuliuojantis, ne stipriai verdantis, nes taip jie išliks purūs. Porcijas, kurių nenaudojate iš karto, galite užšaldyti - išdėliokite skrylius ant kepimo popieriumi išklotos skardos taip, kad jie nesiliestų, užšaldykite, o tada sudėkite į maišelį. Sušaldytus skrylius galėsite virti tiesiai iš šaldiklio, tik virimo laiką pailginkite 1-2 minutėmis. 

Ingredientai

    • Vanduo: 500 ml
    • Kiaušinio tryniai: 2 vienetai
    • Aliejus: 2 šaukštai
    • Druska: žiupsnelis (pagal skonį)
    • Miltai: 900 gr
    Padažui:
    • Sviestas: 1/2 šaukšto
    • Druska: pagal skonį
    • Pipirai: pagal skonį
    • Ciberžolė: lašiukas
    • Petražolės: saujelė (smulkintos)
    • Riebi grietinėlė: 100 ml

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradedame nuo tešlos gaminimo: dideliame dubenyje sumaišome 500 ml vandens, 2 kiaušinių trynius, 2 šaukštus aliejaus ir žiupsnelį druskos.
  2. 2. Pamažu įmaišome 900 gramų miltų, nuolat maišydami, kol gaunate vientisą tešlą.
  3. 3. Toliau minkysi tešlą ant miltuoto paviršiaus, kol ji taps elastinga ir nelips prie rankų (apie 5-7 minutes).
  4. 4. Tešlą suvynioki į maistinę plėvelę ir padėk į šaldytuvą pailsėti mažiausiai 30 minučių, o geriausia - keletą valandų.
  5. 5. Kai tešla pailsės, išimk ją iš šaldytuvo ir padalink į kelias dalis, kad būtų patogiau dirbti.
  6. 6. Kiekvieną tešlos dalį iškočioja ant miltuoto paviršiaus, suformuodamas maždaug 5 mm storio lakštą.
  7. 7. Tuomet supjaustai tešlą į norimos formos gabalėlius - kvadratėlius, rombais arba stačiakampiais.
  8. 8. Dideliame puode užvirink pasūdytą vandenį.
  9. 9. Atsargiai sudėsi paruoštus skrylius į verdantį vandenį ir virei 2-3 minutes, kol jie iškils į paviršių.
  10. 10. Kol verda skryliai, paruošk padažą: mažame puodelyje ištirpink pusę šaukšto sviesto.
  11. 11. Į išlydytą sviestą įberk druskos, pipirų, įlašink ciberžolės ir supilk 100 ml riebios grietinėlės.
  12. 12. Padažą užvirsi ant mažos ugnies, nuolat maišydamas, kol jis šiek tiek sutirštės.
  13. 13. Galiausiai į padažą įberi smulkintas petražoles ir pavirink dar 30 sekundžių.
  14. 14. Išvirtus skrylius išgriebk su kiaurasamčiu ir sudėk į patiekimo indą.
  15. 15. Užpilk paruoštą petražolių ir grietinėlės padažą ant karštų skrylių.
  16. 16. Patiekalą patieksi karštą, papildomi galima pabarstyti šviežiomis petražolėmis.
Paprasti skryliai su petražolių ir grietinėlės padažu

Atsakinėjama į Komentarą

Bulviniai blynai iš šviežių bulvių
(1)
Ruginė duonytė su raugu
(4)