Švilpikai, kepti orkaitėje su šaltai rūkytos šoninės ir grietinėlės padažu

Autorius apie receptą

Ar kada gaminote bulvių švilpikus orkaitėje? O dar su šaltai rūkytos šoninės ir grietinėlės padažu? Pavyksta puikiai. Išmėginkite. Aš pati asmeniškai šį patiekalą esu tiesiog pamilusi. Man tai bene pats geriausias Lietuvos virtuvės patiekalas, gal net skaniau nei cepelinai. Visa savo širdimi (ir skrandžiu) Jums rekomenduoju pamėginkite šį paruošimo variantą. Valgysite ir norėsite kartoti ateityje. Pažadu Jums tai. Tad imamės gamybos jau dabar, nieko ilgai nelaukdami! :)
 

Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Virtos bulvės gali būti keičiamos virtomis trintomis saldžiomis bulvėmis – suteiks lengvą salstelėjusį poskonį.
  • Kiaušinį galima pakeisti linų sėmenų želė, jei norima vegetariško varianto.
  • Kvietinius miltus galima keisti speltų arba avižiniais miltais – sveikesnė ir maistingesnė alternatyva.
  • Šaltai rūkytą šoninę galima pakeisti keptu kumpiu, vytinta kiaulienos sprandine arba net augaliniu "šoninės" pakaitalu veganams.
  • Grietinėlę galima keisti augaline (avižų, kokosų) grietinėle, ypač jeigu netoleruojamas laktozė.
  • Krapus galima keisti petražolėmis arba laiškiniais česnakais, jeigu norisi kitokio žolelių aromato.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Bulves geriausia virti su lupenomis ir tik po to nulupti – tai padeda išlaikyti mažiau drėgmės ir geresnę konsistenciją.
  • Tešla neturi būti per kieta – ji turi būti minkšta, bet ne lipni, kad švilpikai išlaikytų formą.
  • Prieš kepdami švilpikus būtinai patepkite juos lydytu sviestu – tai suteiks traškesnę plutelę.
  • Padažą virkite ant silpnos ugnies ir neleiskite jam pervirti – tik pašildykite, kad grietinėlė susijungtų su riebalais.
  • Švilpikus galima ruošti iš anksto ir laikyti šaldytuve, o prieš patiekiant pašildyti orkaitėje su padažu.

Ingredientai

    Švilpikams:
    Padažui:
    • šaltai rūkyta šoninė: 200 gramų
    • svogūnai: 1
    • grietinėlė: 500 mililitrų
    • smulkinti krapai: 1 saujelės
    • druska
    • pipirai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradžioje bulves išverdame pasūdytame vandenyje, tuomet nupilame vandenį, nugariname ir sugrūdame arba sumalame su mėsmale. Atvėsiname.
  2. 2. Tuomet į bulves įmušame kiaušinį, įberiame druskos, suberiame miltus bei suminkome tešlą.
  3. 3. Tada miltais pabarstome stalą, išmiltuojame rankas, imame gerą saują tešlos, dedame ją ant stalo, pavoliojame abiem rankomis pirmyn atgal, kad išeitų ilga plona virvelė, ją truputį suplojame bei supjaustome norimo dydžio rombeliais.
  4. 4. Po to į kepimo skardą įtiesiame kepimo popierių, išdėliojame švilpikus bei jų viršų patepame lydytu sviestu.
  5. 5. Tada kepame iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 30 minučių, kol gražiai apskrus (laikas priklauso nuo Jūsų švilpikų dydžio).
  6. 6. Kol mūsų švilpikai kepa, pasiruošiame padažą. Šoninę bei svogūną smulkiai susipjaustome bei pakepiname keptuvėje. Po to supilame grietinėlę, įberiame prieskonius, įmaišome susmulkintus krapus.
  7. 7. Maišydami padažą ilgai neužlaikome ant ugnies, kai pradės tirštėti – nukeliame.
  8. 8. Tuomet iškepusius švilpikus suberiame į karščiui atsparų indą, supilame ant jų padažą, išmaišome, uždengiame dangčiu.
  9. 9. Indą su švilpikais statome į dar karštą (išjungtą) orkaitę bei paliekame maždaug 15–30 minučių, kad švilpikai prisigertų padažo bei suminkštėtų. Kuo ilgiau šutinsite orkaitėje, tuo jie bus skanesni. Ragaujame!
  10. 10. Patarimas: Jei norisi, kad švilpikai būtų traškūs, nemaišome jų su padažu – iškeptus švilpikus patiekiame lėkštėje bei šalia įdedame padažo.

Atsiliepimai

ROMA

Tikrų tikriausias receptas. Mama taip ir laikydavo karštoje krosnyje ir būdavo skanu !
Atsakyti

Nijolė, geras ir įdomus receptas.

Man geresnis ir paprastesnis receptas virti vandenyje, nusunkus užpilti bešamelio padažu. Skanu ,gardu ir paprasta.
Atsakyti
Kibinai su kiauliena
(100)