Perlinių kruopų, džiūvėsėlių ir varškės kotletai su kiaušiniais

2025-04-14 Autorius oSkanu.lt

Perlinių kruopų, džiūvėsėlių ir varškės kotletai su kiaušiniais
Jau rodžiau kaip pagaminti perlinių kruopų ir varškės kotletus su manų kruopomis variantą, kurį Jūs labai išgyrėte. O šį kartą kiek kitoks variantas, kuriam naudoju džiūvėsėlius. Paruošti tikrai nėra sunku (ilgiausia proceso dalis - išlaukti, kol perlinės kruopos išmirks), o galutinis rezultatas be galo geras. Gaminau šitaip jau tris kartus ir galiu pasakyti, kad receptas tikrai vertas Jūsų dėmesio. Net ir mano vyras, kuris negali be mėsos vakarienei, šį patiekalą išgyrė. Tad pasigaminam!

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Perlines kruopas galima pakeisti ryžiais, bulvių koše ar net bolivine balanda (kvinoja).
  • Vietoje įprastos varškės galite naudoti liesesnę varškę, grūdėtą varškę arba ricottos sūrį.
  • Džiūvėsėlius galima pakeisti avižiniais dribsniais, maltais linų sėmenimis arba maltu moliūgų sėklų mišiniu.
  • Jei nemėgstate kiaušinių arba laikotės veganų mitybos, juos galite pakeisti linų sėmenų "kiaušiniu" (1 valgomasis šaukštas maltų linų sėmenų + 3 valgomieji šaukštai vandens).
  • Pagardinti kotletus galima ne tik druska ir pipirais, bet ir česnaku, kalendromis, krapais ar kitomis žolelėmis.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
Perlinių kruopų kotletams pagaminti turite keletą svarbių patarimų:
 
  • Nepamirškite kruopas pakankamai ilgai mirkyti – tai sutrumpins jų virimo laiką ir suteiks minkštesnę tekstūrą.
  • Kruopas reikia virti tol, kol jos taps visiškai minkštos – kietos kruopos sugadins kotletų tekstūrą.
  • Formuodami kotletus, rankas visada sudrėkinkite vandeniu – taip masė nelips prie pirštų ir bus lengviau suformuoti gražius kotletus.
  • Kotletus kepkite ant vidutinio karštumo – per didelis karštis gali juos prideginti, o vidus liks žalias.
  • Prieš patiekiant leiskite kotletams šiek tiek atvėsti – taip jie geriau išlaikys formą.

Ingredientai

    • perlinės kruopos: 200 gramų (virtų svoris - 750 gramų)
    • varškė: 250 gramų
    • kiaušiniai: 2
    • džiūvėsėliai: 60 gramų
    • druska
    • pipirai
    • aliejus (kepimui)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių perlines kruopas užpilkite dideliu kiekiu šalto vandens bei palikite brinkti maždaug 6 valandoms arba tiesiog užmerkite iš vakaro.
  2. 2. Kai jau kruopos kiek suminkštės bei pabrinks, jas pilkite į sietelį bei perplaukite po tekančiu vandeniu.
  3. 3. Tuomet pilkite į puodą, dėkite druskos, nepagailėkite vandens. Virkite ant nedidelės kaitros maždaug valandą. Tikslų laiką sunku nusakyti, nes visai neaišku, kiek laiko mirkėte kruopas, be to, sąvoka "nedidelė kaitra" nėra vienareikšmiškai apibrėžta. Reikia ragauti ir žiūrėti, kad būtų labai minkštos.
  4. 4. Po to išvirusias kruopas nukoškite bei palikite vėsti.
  5. 5. Kai temperatūra pasieks nebebaisią rankoms, dėkite varškę, įmuškite kiaušinius, berkite džiūvėsėlius, pasūdykite ir pipirais pagardinkite.
  6. 6. Gerai išmaišykite. Tai neturėtų būti lengva, masė turėtų būti tirštoka bei nelabai šaukštui pasiduodanti (bet ir minkymui pernelyg lipni).
  7. 7. Paskui keptuvėje įkaitinkite aliejaus.
  8. 8. Šlapiomis rankomis formuokite nedidelius kotletus, prieš kiekvieną rankas sudrėkindami iš naujo.
  9. 9. Kepkite ant vidutinio kaitrumo ugnies iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Valgykite su grietine arba kokiu nors sviesto-svogūnų-grietinė(lė)s padažu. Kaip labiau jau mėgstate. Skanaus!
Perlinių kruopų, džiūvėsėlių ir varškės kotletai su kiaušiniais
Nasi Goreng receptas - Indonezietiški kepti ryžiai
(1)
Cukinijų kroketai su sūriu
(2)
Daržovių ragu su avinžirniais
(1)