Prancūziška tarta su plikytu vaniliniu kremu ir uogomis

Autorius apie receptą

Prancūziška tarta su plikytu vaniliniu kremu ir uogomis – tai vienas elegantiškiausių desertų, kuris garsėja savo subtiliu trapios tešlos pagrindu, švelniu, lyg šilkas, plikytu vaniliniu kremu bei vasarišku šviežių uogų sluoksniu. Šis desertas kilęs iš Prancūzijos konditerijos tradicijų, kur tartos kepamos įvairiomis progomis – nuo jaukių šeimos pietų iki prašmatnių švenčių. Tokia tarta ne tik atrodo įspūdingai ant stalo, bet ir sukuria išskirtinę skonio patirtį dėl kontrasto tarp lengvai traškančio pagrindo ir kremiškai tirpstančio įdaro.

Svarbiausia šiame recepte – kokybiški produktai ir kantrybė ruošiant kiekvieną sluoksnį. Trapioji sviestinė tešla gardžiai traška ir tirpsta burnoje, o vanilinis kremas, užviręs kartu su pienu ir grietinėle, įgauna ypatingą aksominę tekstūrą. Uogos suteikia ne tik ryškios spalvos, bet ir malonios rūgštelės, kuri puikiai subalansuoja deserto saldumą. Šią tartą itin tinka ruošti vasarą, kai gausu šviežių braškių, aviečių, šilauogių bei kitų sezoninių uogų, tačiau puikiai tiks ir užšaldytos, gerai nuvarvintos uogos.
Reklama


Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje sviesto tešlai galima naudoti geros kokybės margariną, tačiau skonis bus šiek tiek mažiau sodrus.
  • Vanilinį cukrų galima keisti natūralios vanilės ankštimi arba vanilės ekstraktu.
  • Pieną plikytam kremui galima ruošti su augaliniu pienu (pvz., migdolų arba avižų), tačiau tekstūra gali tapti kiek skystesnė.
  • Kukurūzų krakmolą galima keisti bulvių krakmolu, tik reikės šiek tiek mažiau dėl didesnio tirštinimo efekto.
  • Cukrų kremui galima sumažinti arba naudoti kokosų cukrų, taip suteikiant subtilų karamelinį skonį.
  • Vietoje šviežių uogų tinka naudoti konservuotas slyvas, persikus ar net keptus obuolius su cinamonu, ypač šaltuoju metų laiku.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Tešlos neperminkykite – pakanka tik sujungti ingredientus, kad tešla liktų trapi.
  • Prieš kepant pagrindą šaldytuve palaikykite bent 30 minučių – tai neleis jam subliūkšti kepant.
  • Kremą visada virkite ant vidutinės kaitros ir nuolat maišykite, kad nesusidarytų gumuliukai.
  • Jei kremas vis tiek sukietėtų netolygiai, galima perkošti jį per sietelį – gausis ypatingai glotnus.
  • Uogas ant kremo dėkite tik prieš patiekiant, taip jos išlaikys šviežumą ir sultingumą.
  • Norint suteikti ypatingo blizgesio, galite paruošti lengvą želė glajų ir juo aptepti uogas.

Ingredientai

    Tešlai (20-25 cm formai): 
    • Sviestas: 140 g.
    • Cukrus: 60 g.
    • Druska: žiupsnelis.
    • Kiaušinio trynys: 1 vnt.
    • Miltai: 190 g.
    • Vanilinis cukrus: 1 šaukštelis.
    Plikytam kremui:
    • Kiaušinis: 1 vnt.
    • Kiaušinių tryniai: 2 vnt.
    • Cukrus: 100 g.
    • Druska: žiupsnelis.
    • Kukurūzų krakmolas: 3-4 šaukštai.
    • Pienas: 245 g.
    • Grietinėlė (35% riebumo): 240 g.
    • Sviestas: 2 šaukštai.
    • Vanilinis cukrus: 1 šaukštelis.
    Papuošimui:
    • Šviežios braškės, avietės, šilauogės, gervuogės: pagal poreikį.
    • Mėtų lapeliai: keletas.

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia buvo pasiruošta trapioji tešla: minkštas sviestas buvo gerai ištrintas kartu su cukrumi, druska, kiaušinio tryniu ir vaniliniu cukrumi, kol susiformavo vientisa kreminė masė.
  2. 2. Tada įmaišyti miltai, užminkyta elastinga, bet nesausa tešla, kuri nebuvo ilgai minkoma, kad neliktų kieta.
  3. 3. Suformuotas tešlos diskas buvo šiek tiek suplokštas, įdėtas į kepimo formą ir pirštais bei stiklinės dugnu prispaustas, kad susidarytų tvarkingi kraštai. Jeigu tešla kyšojo, kraštai buvo apipjauti peiliu.
  4. 4. Pagrindas buvo subadytas šakute ir bent 30 minučių palaikytas šaldytuve, kad kepant neiškiltų burbulai.
  5. 5. Orkaitė įkaitinta iki 175 °C ir tešlos pagrindas keptas apie 30 minučių, kol įgijo gražią aukso rudumo spalvą.
  6. 6. Pilnai atvėsęs pagrindas atsargiai išimtas iš formos.
  7. 7. Tuo metu buvo pradėtas gaminti plikytas kremas. Kiaušinis, tryniai, cukrus, vanilinis cukrus, druska bei krakmolas išplakti mikseriu, kol masė pašviesėjo ir padvigubėjo.
  8. 8. Kitame puode ant vidutinės ugnies pašildytas pienas, grietinėlė bei sviestas, kol ėmė kilti burbuliukai.
  9. 9. Tada trečdalis šio karšto mišinio buvo po truputį supiltas į kiaušinių masę nuolat maišant, kad kiaušiniai nesutrauktų.
  10. 10. Visa ši masė supilta atgal į puodą su likusiu pienu ir virta ant nedidelės ugnies nuolat plakant šluotele, kol kremas tapo tirštas, pudingo konsistencijos.
  11. 11. Kremas perkeltas į dubenį ir uždengtas plėvele taip, kad plėvelė liestųsi prie kremo – tai neleido susidaryti plutai. Visiškai atvėsus, jis buvo pastatytas į šaldytuvą bent kelioms valandoms.
  12. 12. Kai kremas sustingo, jis buvo užteptas ant trapios tartos pagrindo storu sluoksniu.
  13. 13. Ant viršaus gražiai sudėliotos šviežios uogos ir mėtų lapeliai, tartą dar kartą įdėta į šaldytuvą iki patiekiant.


Prancūziška tarta su plikytu vaniliniu kremu ir uogomis
Prancūziška tarta su plikytu vaniliniu kremu ir uogomis

Atsiliepimai

Amerikietiškas pekano riešutų pyragas
(1)
Trupininis rabarbarų pyragas su varške
(5)