Risotto - Rizotas su didžiosiomis krevetėmis ir grietinėle

2023-09-03 Autorius oSkanu.lt

Risotto - Rizotas su didžiosiomis krevetėmis ir grietinėle
Tokį rizotą (risotto) prieš keletą metų teko paragauti viename Monte Carlo restorane, sėdint ant nuostabaus jūros kranto. Labai gerai pamenu, kaip tada negalėjau atsižavėti kreminių ryžių ir šviežių krevečių skoniu, kurio niekaip nesulyginsi su "šviežiomis" lietuviškomis krevetėmis... Bet labiausiai patiko patys ryžiai.
 
Šį receptą atradau savo labai pamėgtoje Gerardo Depardieu "Gurmano knygoje". Knygoje rekomenduojama jį gaminti su norveginiais omarais, aš juos pakeičiau didžiosiomis krevetėmis. Neskaitant lietuviškų ir prancūziškų jūros gėrybių skirtumų - kreminiai, grietinėlėje troškinti ryžiai gavosi tiksliai tokie kaip tada Monte Carlo restorane. Pamėginkite pasiruošti juos ir Jūs. Pažadu, kad skonis fantastiškas. :)

Ingredientai

    • "Basmati" ryžių: 200 gramų
    • šalotinių svogūnėlių: 3
    • alyvuogių aliejaus: 1 valgomojo šaukšto
    • sviesto: 30 gramų
    • parmezano sūrio: 30 gramų
    • vištienos sultinio: 400 mililitrų
    • grietinėlės: 100 gramų
    • didžiųjų krevečių: 16-18
    • šviežių bazilikų: 1 šakelės
    • druskos
    • juodųjų pipirų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia užvirkite vištienos sultinį.
  2. 2. Tada į jį supilkite grietinėlę ir mažais gabaliukais pjaustytą sviestą.
  3. 3. Svogūnus supjaustykite mažais kubeliais.
  4. 4. Didelėje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir jame apkepkite svogūnus.
  5. 5. Tuomet suberkite ryžius ir pakepinkite, kol jie pasidarys skaidrūs.
  6. 6. Užpilkite trupučiu vištienos sultinio (kad apsemtų ryžius) ir nuolatos maišykite ant silpnos kaitros, kol skystis susigers į ryžius.
  7. 7. Tuomet užpilkite dar truputį sultinio ir tai kartokite, kol sunaudosite visą sultinį ir ryžiai taps minkšti. Beje, man nurodyto kiekio sultinio buvo kiek per mažai, aš papildomai dar įpyliau maždaug stiklinę vandens.
  8. 8. Baigus troškintis, rizotą pagardinkite druska, juodaisiais pipirais ir įmaišykite smulkiai tarkuotą parmezano sūrį.
  9. 9. Krevetes pasiruoškite atskirame puode - pavirkite maždaug 5 minutes sūdytame ir trupučiu citrinos sulčių bei krapų šakele pagardintame vandenyje.
  10. 10. Po to nukoškite ir sudėkite į rizotą. Arba išdėliokite tiesiai į lėkštes.
  11. 11. Patiekalą pabarstykite kapotais bazilikais ir, jei norisi, parmezano drožlėmis.
  12. 12. Patiekite ir skanaukite!
Kokosinė daržovių sriuba su krevetėmis
(2)
Krevetės medaus ir česnakų padaže
(1)
Paella - Paelija su jūros gėrybėmis ir vištiena
(13)