Rūkytos skumbrės užtepėlė su fetos sūriu

2025-04-26 Autorius oSkanu.lt

Rūkytos skumbrės užtepėlė su fetos sūriu
Rūkytos skumbrės užtepėlė su fetos sūriu – tai subtilaus skonio, bet nepaprastai turtingo aromato Viduržemio jūros regiono įkvėptas patiekalas, kuris tampa puikiu pasirinkimu tiek šventiškam aperityvui, tiek kasdieniam užkandžiui. Ši užtepėlė pasižymi tobula rūkytos žuvies ir sūraus fetos sūrio harmonija, papildyta šviežio svogūno aštrumu ir alyvuogių bei kaparėlių suteikiamu rūgštelės akcentu. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 
Reklama

  • Vietoje karšto rūkymo skumbrės galima naudoti šalto rūkymo lašišą arba rūkytą upėtakį.
  • Fetos sūrį galima pakeisti varške su druska, brinza arba rikotos sūriu, jei norite švelnesnio skonio.
  • Mėlynąjį svogūną galima pakeisti raudonuoju svogūnu arba šalotiniais svogūnais, kurie suteiks švelnesnį skonį.
  • Alyvuogių aliejų su baziliku galima pakeisti paprastu alyvuogių aliejumi, pridedant šviežių baziliko lapelių, arba naudoti su citrinomis aromatizuotą alyvuogių aliejų.
  • Žalias alyvuoges galima pakeisti juodomis alyvuogėmis arba marinuotais agurkėliais, jei norite kitokio skonio akcento.
  • Kaparėlius galima pakeisti marinuotais agurkėliais, kornišonais arba marinuotų paprikų gabaliukais.
  • Citrinos sultis galima pakeisti žaliosios citrinos (laimo) sultimis arba baltu vyno actu.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Prieš naudojant rūkytą skumbrę, būtinai pašalinkite visus smulkius kaulus, kad užtepėlė būtų maloni valgyti.
  • Fetos sūrį prieš trynimą galima trumpai palaikyti šaldytuve, nes šaltas sūris lengviau trupa ir geriau maišosi su kitais ingredientais.
  • Svogūną rekomenduojama smulkinti kuo smulkiau, kad jo skonis tolygiai pasiskirstytų visoje užtepėlėje.
  • Norint švelnesnio svogūno skonio, supjaustytą svogūną galima 5 minutes pamirkyti šaltame vandenyje.
  • Užtepėlės konsistenciją galima reguliuoti alyvuogių aliejaus kiekiu – jei norite kremiškenės, įpilkite daugiau aliejaus.
  • Užtepėlę geriausia paruošti prieš kelias valandas iki patiekimo, kad skoniai susijungtų ir pasiekti pilną skonio profilį.
  • Patiekiant užtepėlę su paskrudinta čiabata, duoną geriausia paskrudinti iš abiejų pusių, kad būtų traški ir geriau išlaikytų užtepėlę.
  • Prieš patiekiant, užtepėlę galima papuošti šviežiomis žolelėmis, pavyzdžiui, krapais arba petražolėmis, kad suteiktumėte šviežumo natą.

Ingredientai

    • Karšto rūkymo skumbrė: 1/2 žuvies (apie 150 g) 
    • Fetos sūris: 150 g 
    • Mėlynasis svogūnas: 1/2 vidutinio dydžio (apie 50 g) 
    • Alyvuogių aliejus su baziliku: 2 valgomieji šaukštai 
    • Žalios alyvuogės: 8-10 vnt. 
    • Kaparėliai: 1 valgomasis šaukštas 
    • Citrinos sultys: 1 arbatinis šaukštelis 
    • Čiabata duona patiekimui: 1 kepalas 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia atidžiai išvalome karšto rūkymo skumbrę, pašalindami visus kaulus ir odą. Mėsą smulkiai supjaustome arba sutrūpiname šakute į vidutinio dydžio gabalėlius.
  2. 2. Fetos sūrį reikia sutrinti šakute, siekiant gauti vientisą, bet dar šiek tiek grūdėtą masę. Jis neturėtų būti visiškai lygus, kad išliktų natūrali tekstūra.
  3. 3. Mėlynąjį svogūną supjaustysime į labai smulkius kubelius, stengiantis išsaugoti sultis, kurios suteiks užtepėlei šviežumo.
  4. 4. Žalias alyvuoges smulkiai supjaustysite į nedidelius gabaliukus, paliekant keletą sveikų papuošimui.
  5. 5. Dideliame dubenyje turite sumaišyti paruoštą skumbrę, sutrintą fetos sūrį ir smulkintą svogūną.
  6. 6. Į masę pamažu įpilama alyvuogių aliejaus su baziliku, nuolat maišant, kol gaunama vientisa, bet dar tekstūruota konsistencija.
  7. 7. Tada įmaišome didžiąją dalį supjaustytų alyvuogių ir kaparėlių, palikdami kelis viršui papuošti.
  8. 8. Užlašinsite citrinos sultis ir atsargiai išmaišysite, kad visi skoniai pasiskirstytų tolygiai.
  9. 9. Užtepėlę būtina paragauti ir, jei reikia, pakoreguoti prieskonius – galima pridėti daugiau citrinos sulčių, jei norima ryškesnio rūgštumo, arba alyvuogių aliejaus, jei reikia daugiau sklandumo.
  10. 10. Pagamintą užtepėlę sudėsite į dailų serviravimo indą, ant viršaus uždedant likusias alyvuoges ir kaparėlius.
  11. 11. Čiabatos duoną supjaustome riekelėmis ir lengvai paskrudiname orkaitėje arba skrudintuvėje iki auksinės spalvos.
  12. 12. Rūkytos skumbrės užtepėlę su fetos sūriu patiekite iškart, kol duona dar šilta, arba laikykite šaldytuve iki 24 valandų, kad skoniai geriau susijungtų.
Fish and chips - geriausias receptas
(1)