Skani bulvių košė be pieno

2025-04-06 Autorius Worldrecipes.eu

Skani bulvių košė be pieno
Bulvių košės aš tikriausiai šiame gyvenime niekada neatsivalgysiu. Ji yra vienas iš tų virtuvės malonumų, kuriam laikas nuo laiko privalau pasiduoti. Ypač, jei tai tiršta, švelni, puri, kreminė ir kvepianti česnakais. Pastaruoju metu stengiuosi kuo mažiau naudoti pieno produktų, o bulvių košę visada ruošdavau su juo.

Nors iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad bulvių košės ruošimas neturėtų sukelti net pačio menkiausio galvos skausmo, bet iškart prisipažinsiu, kad pirmi bandymai, neturint šaldytuve nei pieno, nei grietinėlės, nei sviesto buvo visiškas fiasko. Dabar jau puikiai žinau, kad šitaip nutiko dėl dviejų priežasčių: pirmiausia, naudojau augalinį pikantiško skonio (migdolų, sojos, ryžių, avižų) pieną ir, antra, vietoje to, kad sviestą pakeisčiau kitais riebalais, jį tiesiog išbraukiau iš bulvių košės recepto. 

Taigi, svarbiausia taisyklė: pieną arba grietinėlę keičiame karštu bulvių nuoviru, nes net nesaldintas augalinis pienas košei suteiks savito skonio. Ir taip, taisyklė numeris du, bulvės labai mėgsta riebalus. Na, o jeigu jau visai atvirai, tai keletu šaukštų kokybiško alyvuogių aliejaus bulvių košės ne tik, kad nesugadinsite, bet, šitaip pagardinta, ji tampa tikra stalo pažiba. Dažniausiai tik šitaip ir gaminu. 

Bet va - prieš kelias dienas ir taip skanią bulvių košę pamėginau pagardinti aromatingomis triušienos dešrelėmis. Esu mėginusi gal N+1 bulvių košės pagardinimo būdą, tad visai drąsiai galiu pasakyti, kad tai vienas iš nuostabiausių, tikrai labai pasiteisinusių variantų. Bulvių košė gavosi turtinga, kvapni, žiemiška, o dešrelių kąsneliai joje tiko tiesiog tobulai. Žodžiu, visai jokio pieno, dvi taisyklės ir šiek tiek improvizacijos. Einame gaminti! 

  Galimos ingredientų alternatyvos 
Reklama
Ad Placeholder

  • Bulvės: Geriausiai tinka miltingos bulvių veislės, tokios kaip „Adora", „Vineta" ar „Saturna", tačiau galite naudoti bet kurią jums patinkančią veislę. Jei norite dar puresnės tekstūros, galite sumaišyti keletą bulvių su vienu batatu.
  • Alyvuogių aliejus: Galite pakeisti kokybišku kokosų aliejumi, avokado aliejumi arba net tirpintu kokosiniu sviestu, jei norite kitokio aromato.
  • Česnakas: Vietoje šviežio česnako galite naudoti česnako miltelius (apie 1/4 arbatinio šaukštelio) arba keptą česnaką, kuris suteiks švelnesnį, salsvesnį skonį.
  • Dešrelės: Vietoje triušienos dešrelių galite naudoti vištienos, kalakutienos ar net vegetariškas dešreles. Jei norite visiškai augalinio varianto, galite pridėti kepintų grybų, keptų paprikų ar traškių kepintų svogūnų.
  • Prieskoniai: Nors šiame recepte naudojami tik druska ir pipirai, galite eksperimentuoti su šviežiomis žolelėmis, tokiomis kaip rozmarinas, čiobreliai ar petražolės, kurios suteiks papildomo aromato.


Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Kad bulvių košė būtų ypač puri, prieš grūdimą nugarkite vandens likučius, palikdami bulves ant silpnos ugnies ir pamaišydami.
  • Negrūskite bulvių per ilgai – per daug apdorotos bulvės gali tapti lipnios ir tąsios.
  • Jei norite ypač švelnios tekstūros, galite pertrinti bulves per sietelį vietoje grūdimo.
  • Alyvuogių aliejų įpilkite po truputį, nuolat maišydami, kad jis tolygiai pasiskirsčių.
  • Jei košė atrodo per sausa, palaipsniui pridėkite daugiau karšto bulvių nuoviro, kol pasieksite norimą konsistenciją.
  • Geriausias rezultatas gaunamas, kai visi ingredientai yra karšti – taip išvengiama košės sustingimo.

Ingredientai

    • bulvės: 500 gramų
    • druska: trijų ketvirtadalių arbatinio šaukštelio
    • česnakas: 1 didelės skiltelės
    • kokybiškas alyvuogių aliejus: 30 mililitrų
    • bulvių nuoviras: ~30-60 mililitrų
    • svogūnai: 1 vidutinio dydžio
    • šviežiai malti juodieji pipirai
    Jeigu norisi sočiau (nėra būtina):
    • šviežios triušienos dešrelės: 4-6 (arba kitos mėgstamos)
    • šviežiai malti juodieji pipirai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia bulves nuskutame ir gerai nuplauname po šaltu vandeniu.
  2. 2. Nuluptas bulves perpjauname išilgai perpus.
  3. 3. Tada supjaustytas bulves užpilame nedideliu kiekiu ledinio vandens (tik tiek, kiek reikia, kad apsemtų). Į vandenį įberiame druskos ir įpilame vieną šaukštelį alyvuogių aliejaus bei įmetame nuluptą česnako skiltelę.
  4. 4. Užverdame ir uždengtas bulves verdame ant nekaitrios ugnies maždaug 20-30 minučių, kol, įbedus peilį, jos bus minkštos.
  5. 5. Per tą laiką, kol bulvės verda, nulupame svogūną ir supjaustome jį smulkiais kubeliais.
  6. 6. Dešreles atsargiai nulupame ir supjaustome nedideliais gabaliukais.
  7. 7. Keptuvėje įkaitiname pusę šaukšto kepimui skirto aliejaus, suberiame svogūną ir vis pamaišydami, kepame, kol šis suminkštėja. Tuomet sudedame dešreles ir kepame, kol jos pakeičia spalvą ir nebebūna žalios. Pagardiname šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Atidedame į šalį.
  8. 8. Bulvėms išvirus, nupilame nuo jų vandenį (nepamirštame pasilikti nuoviro!) ir jas nugariname ant kaitrios ugnies (maždaug 60 sekundžių), intensyviai maišant mediniu šaukštu. Paskui nuimame nuo kaitros ir sugrūdame.
  9. 9. Į sugrūstas bulves supilame karštą nuovirą, likusį alyvuogių aliejų ir šluotele arba mediniu šaukštu viską gerai išmaišome (maždaug 30-50 sek.).
  10. 10. Galiausiai įmaišome su svogūnais pakeptas triušienos dešreles. Skanaujame!

Irena

Naudingas
(5)
Mano nuomone tai yra ne bulviu kose. Gal siupinys ar kazkas panasaus. Siam patiekalui reikia buti " viskas viename inde" megeju. Man asmeniskai tokie marmalai nepatinka. Na, bet del pavadinimo ir del skoniu nesigincijama.
Atsakyti

Atsakinėjama į Komentarą

Bulvių apkepas - kugelis su šonine ir pievagrybių padažu
(1)