Sotūs sumuštiniai su avižinių dribsnių duona, avokado užtepėle ir keptais baravykais

2025-04-27 Autorius oSkanu.lt

Sotūs sumuštiniai su avižinių dribsnių duona, avokado užtepėle ir keptais baravykais
Sotūs sumuštiniai su avižinių dribsnių duona, avokado užtepėle ir keptais baravykais - tai puikus pasirinkimas tiems, kurie vertina ne tik skonį, bet ir maistingumą. Ši namų gamybos avižinių dribsnių duona suteikia sumuštiniams išskirtinį charakterį ir yra daug sveikesnė alternatyva tradicinei baltai duonai. Avižiniuose dribsniuose gausu skaidulų, baltymų ir mineralų, kurie padeda ilgiau išlikti sotiems. Sumuštiniai papildyti kremiška avokado užtepėle, kuri suteikia švelnų, bet tuo pačiu išraiškingą skonį. Kepti baravykai prideda sodrų, žemišką aromatą, kuris puikiai dera su avokado švelnumu. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 
Reklama

  • Vietoje avižinių dribsnių galima naudoti pilno grūdo miltus arba jų mišinį su avižiniais dribsniais (santykiu 1:1).
  • Graikišką jogurtą galima pakeisti natūraliu jogurtu, pasukų sūriu arba augaliniu jogurtu (kokosų ar migdolų), jei norite veganiškos versijos.
  • Įvairias sėklas galima rinktis pagal skonį: saulėgrąžų, moliūgų, sezamo, linų sėmenų ar čijos sėklų.
  • Baravykus galima pakeisti kitais grybais: voveraitėmis, pievagrybiais, šitake.
  • Vietoje saulėje džiovintų pomidorų galima naudoti šviežius pomidorus arba pomidorų pastą.
  • Pipirnės mikrožalumynus galima pakeisti kitais - ridikėlių, burokėlių, gražgarstės ar net švieži baziliko lapeliai suteiks panašų efektą.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Duoną prieš pjaustymą būtinai atvėsinkite bent 30 minučių, taip ji bus lengviau pjaustoma ir nesubyrės.
  • Avokadą rinkitės prinokusį, bet ne pernelyg minkštą - jis turėtų lengvai pasiduoti spaudimui, bet nebūti per daug minkštas.
  • Baravykus galima marinuoti prieš kepimą - pakanka 15 minučių pagardinti druska, pipirais ir šlakeliu citrinos sulčių.
  • Jeigu naudojate šaldytus baravykus, prieš kepimą gerai nusausinkite, kad kepant nesusidarytų daug skysčio.
  • Duonos tešlą galima paruošti iš vakaro ir laikyti šaldytuve - taip atsiskleis dar daugiau skonių.
  • Avokado užtepėlę gaminkite tik prieš patiekimą, kad ji nepajuoduotų - galite apšlakstyti citrinos sultimis, kad išliktų žalia.
  • Mikrožalumynus dėkite tik prieš pat patiekimą, kad jie neapvystų nuo šilumos.

Ingredientai

    Avižinių dribsnių duonai: 
    • Avižiniai dribsniai: 400 gr
    • Graikiškas jogurtas: 400 gr
    • Įvairios sėklos: 100 gr
    • Druska: pagal skonį
    • Kmynai: pagal skonį
    Avokado užtepėlei:
    Kitiems ingredientams:
    • Šaldyti baravykai: 200 gr
    • Aliejus kepimui: 2 šaukštai
    • Pipirnės mikrožalumynai: pagal norą

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia paruošiame avižinių dribsnių duoną. Į didelį dubenį suberiame avižinius dribsnius ir gerai išmaišome su druska bei kmynais.
  2. 2. Sudedame graikišką jogurtą ir viską kruopščiai išmaišome iki vienalytės masės.
  3. 3. Įberiame įvairias sėklas ir dar kartą išmaišome, kad jos tolygiai pasiskirstytų tešloje.
  4. 4. Įkaitiname orkaitę iki 180°C temperatūros.
  5. 5. Tešlą sudedame į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi, ir išlyginame paviršių.
  6. 6. Duoną kepiname 45 minutes 180°C temperatūroje, arba kol ji taps auksinės spalvos ir per vidurį iškištas medinis pagaliukas išliks sausas.
  7. 7. Iškeptą duoną išimame iš orkaitės ir palikite visiškai atvėsti ant grotelių.
  8. 8. Kol duona vėsta, ruošiame avokado užtepėlę. Perplauti ir perpjauti avokadą, išimti kauliuką.
  9. 9. Avokado minkštimą sudedame į dubenėlį ir šakute sutrinkite iki norimos konsistencijos.
  10. 10. Įspaudžiame česnako skiltelę, įdedame smulkintus saulėje džiovintus pomidorus ir pagal skonį įberiame druskos.
  11. 11. Visus avokado užtepėlės ingredientus gerai išmaišome iki vientisos masės.
  12. 12. Toliau ruošiame baravykus. Atšildom šaldytus baravykus ir nusausiname popieriniu rankšluosčiu.
  13. 13. Keptuvėje įkaitiname aliejų ir sudedame baravykus.
  14. 14. Baravykus kepame ant vidutinės ugnies, kol jie gražiai apskrus ir išgaruos perteklinis skystis.
  15. 15. Supjaustome atvėsusią duoną vidutinio storio riekelėmis.
  16. 16. Ant kiekvienos duonos riekelės užtepame paruoštą avokado užtepėlę.
  17. 17. Ant viršaus uždedame keptus baravykus.
  18. 18. Prieš patiekiant, apibarstome pipirnės mikrožalumynais.
Karštas čiabatos sumuštinis su kiauliena
(2)