Sultingi kiaulienos šonkauliukai kepti su bulvėmis kepimo rankovėje (orkaitėje)

2025-04-18 Autorius oSkanu.lt

Sultingi kiaulienos šonkauliukai kepti su bulvėmis kepimo rankovėje (orkaitėje)
Kepti kiaulienos šonkauliukai rankovėje, iškepti orkaitėje gaunasi labai sultingi, todėl yra mano mėgstamiausi. Ši patiekalo ruošimo metodika leidžia išgauti tobulą tekstūrą – mėsa tiesiog tirpsta burnoje, o bulvės prisigeria šonkauliukų skonio ir tampa neatsispiriamai gardžios.  Vyras sakė, kad tai pats geriausias namie valgytas receptas, o tai didžiulis pagyrimas. :)

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Šiam receptui galite naudoti įvairius prieskonius pagal savo skonį. Vietoje džiovinto baziliko galima naudoti šviežią baziliką, vietoje mairūno – rozmarinus arba čiobrelius. Ciberžolę galima pakeisti paprika arba šafranu, jei norite ryškesnio atspalvio. 
  • Aliejų galima rinktis įvairų – tinka ir alyvuogių, ir saulėgrąžų, ir rapsų aliejus. 
  • Jei neturite kepimo rankovės, galite naudoti kepimo formą su dangčiu arba foliją. 
  • Kiaulienos šonkauliukus galima pakeisti jautienos ar ėrienos šonkauliukais, tačiau tuomet reikės pakoreguoti kepimo laiką. 
  • Bulves galima pakeisti batatais, jei norite išbandyti naujus skonius. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Siekiant geriausio rezultato, šonkauliukus marinavimui palikite bent 12 valandų, o jei turite laiko – net iki 24 valandų. Taip mėsa įgaus intensyvesnį skonį ir taps dar minkštesnė. 
  • Prieš dėdami šonkauliukus į rankovę, įsitikinkite, kad jie yra kambario temperatūros – taip jie iškeps tolygiau. 
  • Bulves stenkitės supjaustyti vienodo dydžio gabalėliais, kad jos iškeptų vienu metu. 
  • Jei norite, kad bulvės būtų traškesnės, paskutines 15 minučių kepkite jas atskirai nuo šonkauliukų. 
  • Prieš pateikdami patiekalą, leiskite jam šiek tiek atvėsti – taip mėsos sultys pasiskirstys tolygiai, ir patiekalas bus dar skanesnis. 

Ingredientai

    • Kiaulienos šonkauliukai: ~600 gramų 
    • Bulvės: 800 gramų 
    • Druska: pagal skonį 
    • Pipirai: 1 arbatinis šaukštelis 
    • Džiovintas bazilikas: 1 arbatinis šaukštelis 
    • Mairūnas: 1 arbatinis šaukštelis 
    • Ciberžolė: 1/2 arbatinio šaukštelio 
    • Aliejus: 2 valgomieji šaukštai 
    • Kepimo rankovė: 1 vienetas 
    • Česnako milteliai: 1/2 arbatinio šaukštelio (pasirinktinai) 
    • Svogūnas: 1 vidutinio dydžio (pasirinktinai) 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia atšildykite šonkauliukus, jei jie buvo užšaldyti. Tai atliekama iš anksto, kad mėsa visiškai atšiltų ir būtų paruošta marinavimui.
  2. 2. Dubenyje sumaišykite visus prieskonius: druską, pipirus, džiovintą baziliką, mairūną ir ciberžolę. Jei naudojate, pridėkite česnako miltelių.
  3. 3. Šonkauliukus apšlakstote aliejumi, tolygiai paskirstote prieskonių mišinį ant mėsos. Naudodami rankas, gerai įtrinate prieskonius į šonkauliukus ir paliekate marinatui mažiausiai pusei dienos, idealiu atveju - 12 valandų. Geriausia užmarinuoti šonkauliukus ryte, o kepti juos vakarienei.
  4. 4. Kai ateis laikas gaminti, bulves kruopščiai nuplaunate ir nuskutate. Smulkiai supjaustote svogūną, jei nusprendėte jį naudoti.
  5. 5. Bulves supjaustome armonikėlės formos pjūviais, palikdami neperpjautą apatinę dalį. Pabarstote druska, lengvai įtrinate į pjūvius.
  6. 6. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių Celsijaus temperatūros.
  7. 7. Paruoštus šonkauliukus, bulves ir svogūnus (jei naudojate) atsargiai sudėsite į kepimo rankovę. Užrišite rankovės galus, kad gaminimo metu išliktų visi garai ir sultys.
  8. 8. Padėkite kepimo rankovę ant kepimo skardos ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 40 minučių.
  9. 9. Po šio laiko atsargiai išimsite skardą iš orkaitės ir aštriu peiliu prakirpsite kepimo rankovės viršų, kad išeitų garai.
  10. 10. Įjungus orkaitės vėjelio režimą, grąžinkite patiekalą į orkaitę dar 10-15 minučių, kad šonkauliukai ir bulvės gražiai apskrustų.
  11. 11. Paruoštus šonkauliukus ir bulves patiekiama karštus, galima papuošti šviežiomis žolelėmis arba patiekti su šviežiomis salotomis, kaip aisbergo salotomis, pomidorais ir kukurūzais.
  12. 12. Skanaukite šį gardų patiekalą ir mėgaukitės sultingais šonkauliukais bei aromatingomis bulvėmis!
Daržovėmis įdaryti faršo lizdeliai su sūriu, kepti orkaitėje
(19)