Autorius apie receptą
Paskutiniu metu labai padidėjo tokių subproduktų kaip
jaučio žandai ar
jaučio uodegos populiarumas, tačiau bent jau mūsų šeimoje liežuvis visada būdavo patiekiamas ant stalo per visas šventes, kiek jas atsimenu. :) Tai toks tikrai gardus senovinis liaudiškas patiekalas iš vaikystės. Liežuvis gaminamas labai paprastai, nemarinuojant jo iš anksto. Svarbiausia, kad pats liežuvis būtų kokybiškas ir šviežius. Šį receptą esu nusižiūrėjusi vienoje Beatos knygoje ir daug metų jį naudoju. Drąsiai rekomenduoju ir Jums.
Galimos ingredientų alternatyvos - Vietoje jautienos liežuvio galima naudoti veršienos liežuvį, kuris yra švelnesnis skonio ir trumpiau verda.
- Jei neturite morkų, galite naudoti pastarnokus arba geltonąsias morkas, kurios suteiks panašų saldumą.
- Vietoje svogūnų tinka šalotiniai svogūnai arba porai, kurie suteiks švelnesnį skonį.
- Jei neturite saliero stiebų, galite naudoti saliero šaknis arba petražolių šaknis.
- Čiobrelį galima pakeisti raudonėliu (oregano) arba mairūnu.
- Vietoje rozmarino galima naudoti šalavijus arba baziliką.
- Juoduosius pipirus galima pakeisti baltaisiais pipirais arba pipirų mišiniu.
- Česnaką galima pakeisti česnako milteliais (1 skiltelė ≈ 1/8 arbatinio šaukštelio miltelių).
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai - Prieš verdant, liežuvį reikia labai kruopščiai nuplauti po tekančiu vandeniu.
- Verdant liežuvį, būtina nugraibyti susidariusias putas, kad sultinys išliktų skaidrus.
- Virimo laikas priklauso nuo liežuvio dydžio – pusei kilogramo liežuvio reikia apie 50-60 minučių.
- Jei norite dar aromatingesnio patiekalo, į sultinį galite įdėti porą gvazdikėlių ar kelis kvapniųjų pipirų žirnelius.
- Liežuvis turi būti visiškai apsemtas vandeniu viso virimo metu.
- Liežuvio minkštumą galite patikrinti įbesdami šakutę – jei įsminga lengvai, liežuvis yra išviręs.
- Liežuvio odą lengviausia nulupti, kol jis dar šiltas.
- Atšaldytas liežuvis lengviau pjaustomas plonomis riekelėmis.
- Išvirtą liežuvį galima laikyti šaldytuve iki 3-4 dienų.
Atsiliepimai