Tikri rusiški barščiai

2025-04-03 Autorius oSkanu.lt

Tikri rusiški barščiai
Kodėl rusiški? Nes juos radau viename rusiškame YouTube kanale labai seniai, prieš kokį 10 metų. To YouTube kanalo dabar net nebėra gyvo, jis ištrintas. Ir jie tikrai skiriasi nuo ukrainietiškų barščių. Man asmeniškai gaunasi tikrai labai gardūs ir dažnai yra ruošiami mano namuose. Rekomenduoju išmėginti ir Jums, gal tai taps viena mėgstamiausių Jūsų burokėlių sriubų.

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Jeigu neturite jautienos kulninės, galite naudoti jautienos šonkauliukus, kumpį arba net kiaulienos mentę – nors skonis šiek tiek skirsis, bet sultinys vis tiek bus sodrus ir aromatingas. 
  • Vietoje raudonųjų paprikų galima dėti geltonąsias paprikas arba visai jų atsisakyti. 
  • Jei neturite šviežių burokėlių, galite naudoti jau virtus vakuuminius burokėlius, tik tokiu atveju reikės trumpiau juos apkepti. 
  • Pomidorų pastą galima pakeisti 2-3 šviežiais trintais pomidorais arba 3 šaukštais pomidorų padažo
  • Actą galima pakeisti citrinų sultimis arba obuolių sidro actu, kuris suteiks subtilesnį rūgštumą. 
  • Kopūstą galima pakeisti raugintais kopūstais (100-150 g), kas suteiks patiekalui papildomą rūgštelę. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Norint pasiekti geriausią rezultatą, sultinį rekomenduojama virti iš anksto, idealiausia – dieną prieš gaminant barščius. Tai leidžia skoniams geriau atsiskleisti, o riebalams susiformuoti paviršiuje, kuriuos lengva nugraibyti. 
  • Burokėlį kepant būtina iškart apšlakstyti actu – tai padeda išlaikyti ryškią raudoną spalvą. 
  • Jei mėgstate tirštesnę sriubą, galite įdėti daugiau bulvių arba sutrinti dalį jų. 
  • Barščiai dar skanesni tampa antrą dieną, kai skoniai susijungia ir tampa sodrūs, todėl verta pagaminti didesnį kiekį. 
  • Patiekiant, puikiai tinka garnyrui pridėti šaukštą grietinės ir pabarstyti šviežiais kapotais krapais. 

Ingredientai

    • jautienos gabaliuku su kaulu (įprastai naudoju kulninę)
    • prieskoninių daržovių sultiniui (saliero, morkų, svogūnų)
    • burokėlių: 1 didelio
    • kopūstų: ketvirtadalio
    • bulvių: 4
    • raudonųjų paprikų: 1
    • morkų: 1
    • svogūnų: 1
    • česnako: 2 skiltelių
    • pomidorų pastos: 2 valgomųjų šaukštų
    • acto: 3 arbatinių šaukštelių
    • druskos 
    • juodųjų pipirų
    • prieskoninių žolelių sultiniui (lauro lapų, petražolių)
    • cukraus: 1 arbatinio šaukštelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių išsivirkite sultinį, aš visada verdu dieną prieš nes man taip būna patogiau. Užkaiskite didelį puodą vandens, dėkite mėsos su kaulu, kai užverda - nugraibykite putas.
  2. 2. Tada sudėkite prieskonines daržoves, berkite druskos, prieskoninių žolelių ir viską virkite ant mažos kaitros maždaug 60 minučių.
  3. 3. Po to sultinį perkoškite, mėsą atskirkite nuo kaulo ir pasmulkinkite.
  4. 4. Dar kartą užkaiskite puodą su sultiniu, sudėkite mėsą ir įberkite pipirų.
  5. 5. Kai jau užvirs - berkite kubeliais supjaustytas bulves ir šiaudeliais - kopūstus.
  6. 6. Tuo metu keptuvėje ant aliejaus apkepinkite susmulkintus svogūnus, morkas ir paprikos kubelius. Pagardinkite druska, pomidorų pasta, kai daržovės apkeps - suverskite į puodą.
  7. 7. Tuomet apkepinkite stambiai tarkuotą burokėlį. Iškart aplaistykite actu, cukrumi ir druska. Kai burokėlis apkepa - taipogi suverskite į sriubą.
  8. 8. Pabaigoje įspauskite česnako skilteles ir suberkite kapotas žoleles (aš naudojau šaldytus krapus ir petražoles).
  9. 9. Patiekite ir skanaukite!
Gazpacho - šalta pomidorų sriuba
(8)
Pieniška kopūstų sriuba su sūriu
(1)
Trinta pomidorų sriuba su lęšiais ir cukinija
(1)
Itališka daržovių sriuba su sūrio virtinukais
(1)