Tradicinis Milano jautienos kulninės troškinys „Osso Buco“

2024-12-01 Autorius Kristina Zibartė

Tradicinis Milano jautienos kulninės troškinys „Osso Buco“
„Osso Buco“ – tai tradicinis Milano virtuvės patiekalas, garsėjantis savo sodriu skoniu ir aromatu. Šis troškinys gaminamas iš jautienos kulninės pjausnių, kurie lėtai troškinami su daržovėmis, baltuoju vynu ir sultiniu, kol mėsa tampa itin minkšta ir sultinga. Patiekalas dažnai gardinamas gremolata – šviežių petražolių, česnako ir citrinos žievelės mišiniu, suteikiančiu gaivumo ir papildomo skonio. „Osso Buco“ dažniausiai patiekiamas su bulvių koše, polenta arba risotto, todėl tai puikus pasirinkimas norint nustebinti šeimą ar svečius autentišku itališku skoniu.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Jautienos kulninė: vietoj jautienos galima naudoti veršienos kulninę, kuri yra tradicinis pasirinkimas šiame patiekale.
  • Baltasis vynas: jei norite nealkoholinės versijos, vyną galite pakeisti vištienos arba daržovių sultiniu.
  • Salierų stiebai: jei nemėgstate salierų, juos galima praleisti arba pakeisti papildomomis morkomis ar svogūnais.


Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Prieš kepdami mėsą, įpjaukite aplinkinius jungiamuosius audinius, kad kepant ji nesusitrauktų ir išlaikytų formą.
  • Troškinimo metu reguliariai tikrinkite skysčio lygį ir, jei reikia, papildykite sultiniu, kad mėsa visada būtų apsemta ir troškintųsi tolygiai.
  • Gremolatą rekomenduojama dėti prieš pat patiekiant, kad išlaikytų savo gaivumą ir aromatą.

Kalorijos

  • Bendras kalorijų kiekis: apie 2400 kcal 
  • Kalorijos vienoje porcijoje: apie 600 kcal 

Ingredientai

    • Jautienos kulninė: 4 gabalai
    • Druska: pagal skonį
    • Juodieji pipirai: pagal skonį
    • Miltai: 50 g (apvoliojimui)
    • Alyvuogių aliejus: 2 šaukštai
    • Sviestas: 2 šaukštai
    • Morkos: 2 vnt., supjaustytos šiaudeliais
    • Svogūnai: 2 vnt., smulkiai supjaustyti
    • Česnakas: 5 skiltelės, smulkiai supjaustytos
    • Baltasis vynas: 200 ml
    • Jautienos sultinys: 1 l
    • Pomidorai savo sultyse: 400 g
    Gremolatai:
    • Petražolės: 1 sauja, smulkiai supjaustytos
    • Česnakas: 1 skiltelė, smulkiai supjaustyta
    • Citrinos žievelė: tarkuota iš 1 citrinos
    • Alyvuogių aliejus: 1 šaukštas

    Recepto paruošimas

  1. 1. Mėsos paruošimas: Jautienos kulninės pjausniai apibarstomi druska ir juodaisiais pipirais, tuomet atsargiai apvoliojami miltuose, kad būtų visiškai padengti.
  2. 2. Apkepimas: Didelėje keptuvėje įkaitinamas alyvuogių aliejus kartu su sviestu.
  3. 3. Į karštą riebalų mišinį sudedami mėsos gabalai ir kepami ant vidutinės ugnies, kol abi pusės įgauna auksinę spalvą. Iškepti pjausniai perkeliami į lėkštę.
  4. 4. Daržovių paruošimas: Toje pačioje keptuvėje, kurioje kepė mėsa, sudedamos šiaudeliais supjaustytos morkos, smulkinti svogūnai ir česnakai. Mišinys kepinamas, kol daržovės pradeda minkštėti ir išskiria aromatą.
  5. 5. Vyno įpylimas: Į keptuvę pilamas baltasis vynas. Mišinys maišomas, kol alkoholis išgaruoja, o skystis sumažėja per pusę, palikdamas intensyvų skonį.
  6. 6. Sultinio ir pomidorų pridėjimas: Supilamas jautienos sultinys kartu su pomidorais savo sultyse. Skystis maišomas, kol tampa vientisas, o tada kaitinamas iki užvirimo.
  7. 7. Mėsos troškinimas: Apkepinti mėsos gabalai įdedami atgal į keptuvę.
  8. 8. Ugnis sumažinama iki žemos, keptuvė uždengiama dangčiu, ir mėsa lėtai troškinama apie 2,5–3 valandas, kol ji tampa visiškai minkšta.
  9. 9. Gremolatos paruošimas: Smulkiai supjaustomos petražolės, česnakas ir citrinos žievelė. Visi ingredientai sumaišomi su alyvuogių aliejumi, kad susidarytų aromatinga masė.
  10. 10. Patiekimas: Baigus troškinimą, „Osso Buco“ patiekiamas su bulvių koše arba risotto, o ant viršaus uždedamas šaukštelis paruoštos gremolatos, suteikiančios gaivumo ir papildomo skonio.
Tradicinis Milano jautienos kulninės troškinys „Osso Buco“
Tradicinis Milano jautienos kulninės troškinys „Osso Buco“
Tradicinis Milano jautienos kulninės troškinys „Osso Buco“
Recepto autorius Kristina Zibartė

Atsakinėjama į Komentarą

Jautienos tako su kukurūzų kremu
(1)
Gyoza - azijietiški koldūnai su mėsa
(1)
Ramenas sriuba (Ramen) - su jautiena ir kvietiniais makaronais
(1)