Varškės apkepas su ryžių dribsniais

Autorius apie receptą

Varškės apkepas su ryžių dribsniais – tai nostalgiškas ir maistingas patiekalas, kuris dažnai primena vaikystės pusryčius ar ramius savaitgalio rytus. Šis patiekalas vertinamas ne tik dėl savo švelnaus skonio, bet ir dėl paprasto paruošimo bei universalaus pritaikymo – jis puikiai tinka tiek pusryčiams, tiek kaip desertas ar lengva vakarienė. Tradiciniai varškės apkepai Lietuvoje gaminami su manų kruopomis arba kvietiniais miltais, tačiau ši versija su ryžių dribsniais pasižymi ypatingu minkštumu, subtiliu skoniu bei geresniu virškinamumu.

Varškės apkepas su ryžių dribsniais ypač patiks tiems, kurie ieško alternatyvos įprastiems saldiems kepiniams, bet vis tiek nori išlaikyti lietuviško stiliaus ir naminio maisto pojūtį. Be to, šis apkepas yra gana sotus, tačiau tuo pačiu metu lengvas ir tinkantis net vaikams ar žmonėms, vengiantiems sunkiai virškinamų produktų.
Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Varškės galima naudoti tiek liesą, tiek riebią – priklausomai nuo pageidaujamo tekstūros ir kalorijų kiekio.
  • Ryžių dribsnius galima keisti avižiniais dribsniais arba manų kruopomis, jeigu norisi kitokios konsistencijos.
  • Karvės pieną galima pakeisti augaliniu pienu, pavyzdžiui, migdolų ar avižų.
  • Cukrų galima keisti medumi, klevų sirupu arba datulių pasta sveikesnei versijai.
  • Vanilinį cukrų galima keisti natūraliu vanilės ekstraktu arba vanilės ankštimi.
  • Sviestą galima keisti kokosų aliejumi ar lydytu ghi sviestu.
  • Džiūvėsėlius galima pakeisti smulkintais avižiniais sausainiais arba tiesiog naudoti kepimo popierių be jokio pabarstymo.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Prieš dedant ryžių dribsnius, verta juos šiek tiek užpilti šiltu pienu ir palaikyti kelias minutes, kad suminkštėtų.
  • Norint išgauti dar kvapnesnį apkepą, į masę galima įmaišyti tarkuotos citrinos žievelės ar cinamono.
  • Kiaušinius galima išplakti atskirai ir įmaišyti pabaigoje – taip apkepas bus dar puresnis.
  • Kepimo formą būtina gausiai patepti sviestu ir pabarstyti džiūvėsėliais, kad apkepas nesuliptų prie sienelių.
  • Patiekti geriausia šiltą, su šviežiomis uogomis, grietine arba vaisių tyre.

Ingredientai

    • varškės: 2 pakelių
    • ryžių dribsnių: 0,5 stiklinės
    • kiaušinių: 2
    • pieno: 0,5 stiklinės
    • cukraus: pagal skonį
    • vanilinio cukraus: 1 arbatinio šaukštelio
    • druskos: žiupsnelio
    • sviesto: 1 valgomojo šaukšto
    • džiūvėsėlių: 1 valgomojo šaukšto

    Recepto paruošimas

  1. 1. Ryžių dribsniai buvo užpilti šiltu pienu ir palikti brinkti apie 10 minučių, kad suminkštėtų ir geriau susijungtų su kitais ingredientais.
  2. 2. Tuo metu kiaušiniai buvo atskirti: baltymai išplakti iki standžių putų, o tryniai atskirai išplakti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purios masės.
  3. 3. Į trynių masę buvo įmaišyta varškė, žiupsnelis druskos ir išbrinkę ryžių dribsniai, viskas gerai išmaišyta.
  4. 4. Atsargiai buvo įmaišyti išplakti baltymai, kad masė būtų puri ir lengva.
  5. 5. Kepimo forma buvo gausiai patepta sviestu ir pabarstyta džiūvėsėliais, kad apkepas nepriliptų ir turėtų malonų traškumą iš apačios.
  6. 6. Paruošta apkepo masė buvo supilta į formą, paviršius sulygintas.
  7. 7. Kepimo forma buvo įdėta į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir apkepas keptas apie 40 minučių, kol viršus gražiai parudavo.
  8. 8. Iškeptas apkepas buvo atvėsintas apie 10 minučių prieš pjaustant, kad išlaikytų formą.
Varškės apkepas su ryžių dribsniais
Varškės apkepas su ryžių dribsniais

Atsiliepimai

Veganiškas obuolių apkepas
(1)