Avinžirnių humusas su keptu baklažanu

Autorius apie receptą

Avinžirnių humusas su keptu baklažanu – tai Vidurio Rytų virtuvės įkvėptas patiekalas, kuris išsiskiria savo švelnia tekstūra, sodriu skoniu ir maistine verte. Šis patiekalas puikiai tinka tiek kaip užkandis, tiek kaip pagrindinis lengvas vegetariškas valgis. Jis dera su šviežia pita, daržovėmis, arba gali būti naudojamas kaip padažas salotoms ar dubenėliams („bowl“ tipo patiekalams). Keptas baklažanas suteikia šiam patiekalui šiek tiek dūminės, karamelizuotos natos, kurios puikiai papildo kreminį humusą. Tai idealus pasirinkimas tiems, kurie ieško skanaus, bet tuo pačiu sveiko ir maistingo augalinio patiekalo. Be to, humusas yra puikus baltymų ir skaidulų šaltinis, o baklažanas – mažai kalorijų turinti daržovė, praturtinanti patiekalą antioksidantais.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Konservuotus avinžirnius galima keisti virtais džiovintais avinžirniais, išmirkytais per naktį ir išvirus rankiniu būdu, kad išlaikytumėte natūralų skonį.
  • Kumino vietoje galima naudoti maltą kalendrą, jei nemėgstate stipraus kumino aromato.
  • Alyvuogių aliejų galima pakeisti avokadų arba sezamų aliejumi – tai suteiks kitokį skonio atspalvį.
  • Vietoje česnako galima naudoti keptą česnaką – jis švelnesnis, mažiau aitrus.
  • Jei neturite citrinpipirių, galima naudoti šviežiai spaustas citrinos sultis ir šviežiai maltus juoduosius pipirus.
  • Vietoje saulėje džiovintų pomidorų galima naudoti smulkintus šviežius pomidorus arba marinuotus pomidorus.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Prieš trindami avinžirnius, galite pašalinti jų odeles – taip humusas bus dar švelnesnės konsistencijos.
  • Jei norite humuso be stipraus česnako skonio, česnaką prieš dedant galima kelias minutes apkepinti.
  • Kepdami baklažanus naudokite nelimpančią keptuvę ir būtinai pakankamai alyvuogių aliejaus, kad nesudegtų.
  • Druska, kurią naudojate baklažanui, padeda ištraukti karštį – būtinai po to baklažaną gerai nuplaukite.
  • Jei norite daugiau rūgštelės, į humusą galite įlašinti šiek tiek balzamiko acto arba granatų sulčių.

Ingredientai

    • Avinžirniai (konservuoti): 250 g.
    • Kuminas (maltas arba nemaltas): 0,5 šaukštelio.
    • Alyvuogių aliejus: 3–4 šaukštai + papildomai kepimui ir patiekimui.
    • Česnakas: 1 skiltelė (galima daugiau pagal skonį).
    • Citrinpipiriai: pagal skonį.
    • Druska: pagal skonį.
    • Žolelių prieskoniai (pvz., raudonėlis, bazilikas, čiobreliai): pagal skonį.
    • Baklažanas: 1 vidutinio dydžio.
    • Saulėje džiovinti pomidorai: 2–3 vnt. (papuošimui). 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Baklažanų paruošimas: Baklažanas buvo perpjautas išilgai pusiau, o abi pusės – apibarstytos druska.
  2. 2. Palikta pastovėti bent 10–15 minučių, kad pasišalintų karštis ir perteklinis skystis.
  3. 3. Humuso gaminimas: Avinžirniai buvo suberti į trintuvo indą kartu su nedideliu kiekiu konservavimo skysčio (jo nepilama viso, kad nepavyktų per skysta masė).
  4. 4. Įdėtas nuluptas česnakas, pabarstyta kuminu, žolelių prieskoniais, citrinpipiriais ir druska.
  5. 5. Visa tai buvo gausiai apšlakstyta alyvuogių aliejumi. Masė trinta iki vientisos ir kreminės konsistencijos.
  6. 6. Paragauta – jeigu trūko rūgštelės, įlašinta šviežių citrinos sulčių. Jei masė buvo per sausa, įpilta dar šiek tiek avinžirnių skysčio ar aliejaus.
  7. 7. Baklažanų kepimas: Baklažanai buvo nuplauti nuo druskos, nusausinti ir supjaustyti vidutinio dydžio kubeliais.
  8. 8. Jie buvo sudėti į įkaitintą keptuvę su šlakeliu alyvuogių aliejaus ir kepti ant stiprios ugnies.
  9. 9. Po 5 minučių į keptuvę buvo išspausta česnako skiltelė – dėl to baklažanai įgavo intensyvesnį skonį. Kepimas pratęstas dar 7–10 minučių, kol gabaliukai tapo gerai paskrudę, tačiau minkšti viduje.
  10. 10. Patiekimas: Paruoštas humusas buvo paskleistas per visą lėkštės paviršių. Ant jo išdėlioti kepti baklažanai.
  11. 11. Pabarstyta smulkintais saulėje džiovintais pomidorais.
  12. 12. Viskas dar kartą apšlakstyta šviežiu alyvuogių aliejumi, kad paviršius būtų blizgus ir aromatingas.


Avinžirnių humusas su keptu baklažanu
Recepto autorius skanukartojam

Atsiliepimai

Šiltos daržovių ir lęšių salotos
(3)
Kalafiorų apkepas
(3)
Pilno grūdo makaronai su humusu ir raudonaisiais lęšiais
(1)