Gruziniškas avienos šašlykas

Autorius apie receptą

Iš pradžių šiek tiek apie avieną. Prieš kelis metus pats nebū­čiau pati­kė­jęs, kad savo portale rašy­siu apie šią mėsa. Iki tol patir­ties su šia mėsa turėjau labai mažai. Ji man aso­ci­ja­vosi su pakan­ka­mai kieta bei kažkiek savo specifinį kvapą mėsa. Pirmą savo ska­nią avieną para­ga­vau, pas tokį vieną ūki­ninką iš Estijos, kuris gyvena pel­kėje ir pats tas avis augina. Jo troš­kin­tas avi­nas buvo nerealiai ska­nus. O dabar, visai nese­niai, drau­gas parekomendavo pamėginti avie­nos, kuri išau­ginta jo tėvo ūkyje, netoli Klai­pė­dos. Žinoma suti­kau, ne dėl to, kad pasiūlė drau­gas, o dėl to, kad aviena iš Lietuvos. Ir ką? Mėsa buvo tobula, minkšta, liesa, o svar­biau­sia, visiš­kai be jokio specifinio kvapo.

O dabar šiek tiek apie patį šašlyko receptą. Kai vasara, vis mažiau laiko norisi pra­leisti savo namuose ir kuo dau­giau gam­toje. O kaip gi būnant gam­toje neiš­ke­pus ant laužo mėsos keps­nio arba šaš­lykų. Šaš­ly­kai yra kilę iš Arti­mųjų Rytų. Ten pri­klau­so­mai nuo vie­ti­nių papro­čių bei reli­gi­jos popu­lia­rūs yra avie­nos, kiau­lie­nos arba jau­tie­nos šaš­ly­kai. Žinoma, musul­mo­niš­kuose kraš­tuose egzistuoja tik avie­nos šaš­ly­kai, tuo tarpu krikš­čio­niš­kuose be avie­nos gana popu­lia­rūs yra ir kiau­lie­nos šaš­ly­kai. Lie­tu­voje avie­nos šaš­ly­kas tikrai nėra toks popu­lia­rus kaip kiau­lie­nos, bet vis plin­tant kiau­lie­nos neval­gymo madai, jis darosi daug popu­lia­res­nis. Todėl jeigu iš kažkur gau­site kokybiškos avie­nos, nepa­tin­gė­kite pasi­kepti šių šaš­lykų - tikrai nesigailėsite, aš pažadu. 🙂

Galimos ingredientų alternatyvos 
Reklama

Šiam receptui galite pasirinkti įvairias alternatyvas pagal savo skonį ir galimybes: 
Reklama

  • Vietoje avienos kumpio galite naudoti ėrienos nugarinę, sprandinę arba mentę. Jei neturite galimybės įsigyti avienos, galite pabandyti gaminį su jautienos išpjova, nors skonis šiek tiek skirsis.
  • Jei neturite balzamiko acto, galite pakeisti jį obuolių sidro actu arba citrinos sultimis su trupučiu medaus.
  • Alyvuogių aliejų galima pakeisti rapsų arba saulėgrąžų aliejumi, tačiau rekomenduojama rinktis šaltai spaustą, kad išlaikytumėte kokybišką skonį.
  • Vietoje šviežių mėtų galima naudoti džiovintas, arba pakeisti jas krapais ar rozmarinais.
  • Jeigu neturite mairūno, galite naudoti oregano arba bazilikų prieskoninius žolynus.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Kokybiška aviena yra šio patiekalo pagrindas, todėl rekomenduojama rinktis šviežią, vietinę avieną iš patikimų ūkininkų.
  • Avienos gabaliukai turėtų būti vienodo dydžio (maždaug 3-4 cm), kad jie kepant vienodai iškeptų.
  • Idealus marinato laikas yra nuo 12 iki 24 valandų – taip mėsa įgaus maksimalų skonį ir suminkštės.
  • Prieš kepant mėsą, leiskite jai pasiekti kambario temperatūrą (apie 30 minučių), taip ji keps tolygiau.
  • Kepant ant anglių ar žarijų, stenkitės išlaikyti vidutinę temperatūrą – per didelis karštis gali sudeginti mėsą iš išorės, bet palikti žalią viduje.
  • Avieną rekomenduojama kepti iki vidutinio kepimo laipsnio – taip ji išliks sultinga ir minkšta.
  • Tarp mėsos gabalėlių ant iešmo galima verti svogūno, paprikos ar pomidorų gabalėlius – jie suteiks papildomo aromato ir sulčių.
  • Iškepusius šašlykus palikite pastovėti 5-10 minučių prieš patiekiant – taip sultys pasiskirstys po visą mėsą ir ji bus dar skanesnė.

Ingredientai

    • avienos kumpis: ~1 kilogramo (arba avienos mentė)
    • svogūnai: 4-5
    • petražolės: 3-5 šakelių
    • mėta: 1 šakelės
    • balzamiko actas: 2 valgomųjų šaukštų
    • alyvuogių aliejus: 2 valgomųjų šaukštų
    • druska
    • grūsti pipirai
    • mairūnas
    • čiobrelis

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių supjaus­tome avieną gaba­liu­kais, tin­ka­mais verti ant iešmo (būti­nai išpjaus­tome visas saus­gy­sles ir plė­ves).
  2. 2. Sudedame į dubenį mėsą, suberiame prie­sko­nius, supil­ame aliejų ir actą, išmaišome.
  3. 3. Ten pat sudedame žie­dais arba pus­žie­džiais pjaus­ty­tus svo­gū­nus, ranka suplė­šy­tus pet­ra­žo­lių ir mėtų lapus. Viską gerai išmai­šome ran­ko­mis, spaus­dami bei min­ky­dami, taip tarsi min­ky­tu­mėte tešlą. Nepa­gai­lė­kite savo jėgos! 🙂
  4. 4. Lai­kome šal­dy­tuve mažiausiai per visą naktį, o galima ir dar ilgiau.
  5. 5. Kep­ame ant žarijų, vis pavartydami, kol mėsa pilnai iškepa.
  6. 6. Patiekiame su mėgstamu garnyru ir skanaujame!
  7. 7. Patarimas: Prie avie­nos šaš­lyko itin tinka lava­šas ir Old Port Ale alus.

Atsiliepimai

Krevetės ant laužo (žarijų) ir 2 padažai prie jų
(4)