Autorius apie receptą
Iš pradžių šiek tiek apie avieną. Prieš kelis metus pats nebūčiau patikėjęs, kad savo portale rašysiu apie šią mėsa. Iki tol patirties su šia mėsa turėjau labai mažai. Ji man asocijavosi su pakankamai kieta bei kažkiek savo specifinį kvapą mėsa. Pirmą savo skanią avieną paragavau, pas tokį vieną ūkininką iš Estijos, kuris gyvena pelkėje ir pats tas avis augina. Jo troškintas avinas buvo nerealiai skanus. O dabar, visai neseniai, draugas parekomendavo pamėginti avienos, kuri išauginta jo tėvo ūkyje, netoli Klaipėdos. Žinoma sutikau, ne dėl to, kad pasiūlė draugas, o dėl to, kad aviena iš Lietuvos. Ir ką? Mėsa buvo tobula, minkšta, liesa, o svarbiausia, visiškai be jokio specifinio kvapo.
O dabar šiek tiek apie patį šašlyko receptą. Kai vasara, vis mažiau laiko norisi praleisti savo namuose ir kuo daugiau gamtoje. O kaip gi būnant gamtoje neiškepus ant laužo mėsos kepsnio arba šašlykų. Šašlykai yra kilę iš Artimųjų Rytų. Ten priklausomai nuo vietinių papročių bei religijos populiarūs yra avienos, kiaulienos arba jautienos šašlykai. Žinoma, musulmoniškuose kraštuose egzistuoja tik avienos šašlykai, tuo tarpu krikščioniškuose be avienos gana populiarūs yra ir
kiaulienos šašlykai. Lietuvoje avienos šašlykas tikrai nėra toks populiarus kaip kiaulienos, bet vis plintant kiaulienos nevalgymo madai, jis darosi daug populiaresnis. Todėl jeigu iš kažkur gausite kokybiškos avienos, nepatingėkite pasikepti šių šašlykų - tikrai nesigailėsite, aš pažadu. 🙂
Galimos ingredientų alternatyvos
Reklama
Šiam receptui galite pasirinkti įvairias alternatyvas pagal savo skonį ir galimybes:
Reklama
- Vietoje avienos kumpio galite naudoti ėrienos nugarinę, sprandinę arba mentę. Jei neturite galimybės įsigyti avienos, galite pabandyti gaminį su jautienos išpjova, nors skonis šiek tiek skirsis.
- Jei neturite balzamiko acto, galite pakeisti jį obuolių sidro actu arba citrinos sultimis su trupučiu medaus.
- Alyvuogių aliejų galima pakeisti rapsų arba saulėgrąžų aliejumi, tačiau rekomenduojama rinktis šaltai spaustą, kad išlaikytumėte kokybišką skonį.
- Vietoje šviežių mėtų galima naudoti džiovintas, arba pakeisti jas krapais ar rozmarinais.
- Jeigu neturite mairūno, galite naudoti oregano arba bazilikų prieskoninius žolynus.
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai - Kokybiška aviena yra šio patiekalo pagrindas, todėl rekomenduojama rinktis šviežią, vietinę avieną iš patikimų ūkininkų.
- Avienos gabaliukai turėtų būti vienodo dydžio (maždaug 3-4 cm), kad jie kepant vienodai iškeptų.
- Idealus marinato laikas yra nuo 12 iki 24 valandų – taip mėsa įgaus maksimalų skonį ir suminkštės.
- Prieš kepant mėsą, leiskite jai pasiekti kambario temperatūrą (apie 30 minučių), taip ji keps tolygiau.
- Kepant ant anglių ar žarijų, stenkitės išlaikyti vidutinę temperatūrą – per didelis karštis gali sudeginti mėsą iš išorės, bet palikti žalią viduje.
- Avieną rekomenduojama kepti iki vidutinio kepimo laipsnio – taip ji išliks sultinga ir minkšta.
- Tarp mėsos gabalėlių ant iešmo galima verti svogūno, paprikos ar pomidorų gabalėlius – jie suteiks papildomo aromato ir sulčių.
- Iškepusius šašlykus palikite pastovėti 5-10 minučių prieš patiekiant – taip sultys pasiskirstys po visą mėsą ir ji bus dar skanesnė.
Atsiliepimai