Kepti karamelizuoti svogūnai

2025-03-26 Autorius oSkanu.lt

Kepti karamelizuoti svogūnai
Karamelizuoti svogūnai - man tai pats skaniausias svogūnų paruošimo būdas. Pats mylimiausias jų patiekimo būdas yra silkė su karamelizuotais svogūnais. Taip pat galite pasigaminti užkandėles su karamelizuotais svogūnais ir rūkyta lašiša. Tačiau be silkės ir užkandėlių galima prisigalvoti dar milijoną jų patiekimo būdų, kadangi jie skanūs net tiesiog užtepti ant duonos

Šis receptas yra pasakiškai paprastas ir super skanus. Tad tikrai siūlau išmėginti patiems. 😊

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Nors tradiciškai naudojami geltoni svogūnai, šiam receptui puikiai tinka ir raudonieji svogūnai, kurie turi dar daugiau natūralaus saldumo. Galima naudoti ir šalotinį svogūną, kuris suteiks subtilesnį skonį. 
  • Vietoje balzamiko galima naudoti obuolių actą arba raudonojo vyno actą, kurie taip pat suteiks rūgšties ir gilumo, nors skonis bus šiek tiek kitoks. 
  • Cukrų galima pakeisti rudu cukrumi, kuris suteiks gilesnį karamelės skonį, arba medumi, kuris pridės natūralaus saldumo ir aromato. Šlakelį agavų sirupo taip pat galima naudoti kaip alternatyvą. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Svogūnus pjaustykite vienodo dydžio riekelėmis, kad jie kepant tolygiai karamelizuotųsi. Stenkitės nekepti per dideliu karščiu, nes svogūnai gali greitai pridegti, o ne karamelizuotis. 
  • Nors receptas nurodo maždaug 10 minučių kepimo laiką, tikrasis karamelizacijos procesas gali užtrukti nuo 20 iki 30 minučių, jei norite pasiekti labai gilų ir turtingą skonį. Kantrybė čia yra raktas į sėkmę! 
  • Jei svogūnai pradeda per greitai skrusti, sumažinkite ugnį ir įpilkite šlakelį vandens. Tai padės sulėtinti kepimo procesą ir leis cukrui tolygiai karamelizuotis. 

Ingredientai

    • svogūnai: 1 (vid. dydžio)
    • balzamikas: 1 šaukšto
    • vanduo: 3 šaukštų
    • cukrus: 4 šaukštų
    • druska: žiupsnelio
    • aliejus: šlakelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia paruoškite darbinę vietą ir sudėkite visus reikalingus ingredientus, kad būtų patogiau gaminti.
  2. 2. Įkaitinsi keptuvę ant vidutinės ugnies, tada įpilk šlakelį aliejaus.
  3. 3. Svogūną nulupk ir supjaustyk plonomis riekelėmis arba pusžiedžiais, priklausomai nuo to, kokį galutinį rezultatą nori pasiekti.
  4. 4. Subersite supjaustytą svogūną į įkaitintą keptuvę su aliejumi, išmaišysite ir leisite jiems pradėti skrusti.
  5. 5. Maišydamas leisi svogūnams švelniai paruduoti, tai užtruks apie 3-5 minutes.
  6. 6. Kai svogūnai gražiai apskrus, reikia sudėti likusius nurodytus ingredientus – balzamiką, vandenį, cukrų ir žiupsnelį druskos.
  7. 7. Nuolat maišant, kepinkite mišinį ant vidutinio kaitrumo ugnies.
  8. 8. Po maždaug 10 minučių pastebėsi, kaip svogūnai darosi vis tamsesni ir įgauna gražų karamelės atspalvį.
  9. 9. Svogūnai turėtų būti minkšti, saldūs ir blizgantys nuo susidariusio sirupo.
  10. 10. Baigus kepti, nukelk keptuvę nuo ugnies ir leisk karamelizuotiems svogūnams šiek tiek atvėsti prieš patiekiant.
Kepti karamelizuoti svogūnai
Kepti karamelizuoti svogūnai

Marija

Pas mus šeimoje tai itin populiarus receptas. Kai tik kepame kokią nors mėsytę būtinai šitaip pasigaminame svogūnų, jie mums tobuli. :)
Atsakyti

Asta

Pamėginsiu. Gal ir man pavyks iš kubeliais susmulkintų svogūnų pasigaminti karamelizuotus svogūnų žiedus😁
Atsakyti

Julija

Ačiū už receptą. Būtinai pabandysiu. Dar įpjaustysiu obuolį, labai mėgstu improvizuoti.
Atsakyti
Marinuoti agurkai su actu
(5)