Kugelis keptas čenakinėse su varškės padažu

2025-03-03 Autorius oSkanu.lt

Kugelis keptas čenakinėse su varškės padažu
Keptas kugelis čenakinėse su voveraitėmis (galima gaminti ir be jų) ir varškės padažu, kažkas tobulo ir nerealaus. Galiu pasakyti, kad toks eksperimentas pasiteisino net 200%. Gaminsime su šeima dar tikrai ne vieną kartą. 

Galimos ingredientų alternatyvos 

Voveraitės gali būti pakeistos kitais miško grybais - baravykais, raudonviršiais arba pievagrybiais. Jei nemėgstate grybų, galite juos visiškai praleisti arba pakeisti špinatais, cukinija ar paprika. Lašinukus galima pakeisti šonine, kumpiu arba rūkyta šonine. Vegetarams rekomenduojama naudoti rūkytą tofų. Kefyrą galima pakeisti natūraliu jogurtu, pasukomis arba grietine, sumaišyta su pienu. Padažui naudojama varškė gali būti pakeista graikišku jogurtu, maskarponės sūriu arba rikotos sūriu. 

Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Siekiant tobulo kugelio skonio ir tekstūros, bulves geriausia tarkuoti smulkiai, naudojant elektrinę tarkavimo mašiną. Prieš maišant visus ingredientus, būtinai nusunkite perteklinį skystį iš tarkuotų bulvių - tai padės išvengti vandeningo kugelio. Čenakų indelius prieš naudojimą rekomenduojama patepti sviestu ar aliejumi, kad kugelis nepriliptų. Kepant kugelį svarbu laikytis dviejų kepimo etapų: pirmiausia aukštesnėje temperatūroje suformuoti plutelę, o vėliau mažesnėje temperatūroje iškepti iki galo. Jei norite traškesnio kugelio, paskutines 5-10 minutes galite įjungti orkaitėje viršutinį kaitinimą. 

Ingredientai

    Kugeliui:
    • bulvių: ~8 labai didelių
    • morkų: 1
    • svogūnų: 1
    • kefyro
    Užspirginimui (nėra būtina, galite gaminti pagal save):
    • Lašinukai (smulkiai pjaustyti): 200 g
    • Svogūnai (smulkiai pjaustyti): 1 vidutinio dydžio
    • Švieži voveraitės (smulkiai pjaustytos): 200 g
    • Malti pipirai: 1/2 arbatinio šaukštelio (pagal skonį)
    Padažui (nėra būtina, galite gaminti pagal save): 
    • Varškė: 400 gramų
    • Grietinė: 2 valgomieji šaukštai
    • Pienas: 10 valgomųjų šaukštų
    • Džiovintas peletrūnas: 2 arbatiniai šaukšteliai
    • Druska: 1/2 arbatinio šaukštelio (pagal skonį)
    • Pipirai: 1/4 arbatinio šaukštelio (pagal skonį)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia nuskutas bulves, morką ir svogūnus sutarkuojame elektrine tarkavimo mašina.
  2. 2. Tada gautą masę užbaliname kefyru ir įberiame druskos.
  3. 3. Keptuvėje pakepiname lašinukus, svogūnus ir voveraites, nepamirštame pagardinti pipirais. Dar karštą padažą supilame į tarkius ir gerai išmaišome.
  4. 4. Paruoštą masę išpilstome į čenakų indelius. Pradžioje kugelį apkepame maždaug 20 minučių 220 laipsnių temperatūros orkaitėje, likusias 40 minučių kepame 180 laipsnių temperatūroje.
  5. 5. Per tą laiką, kol mūsų kugelis kepa, paruoškite padažą - šakute ištriname varškę su druska, pipirais ir peletrūnais, sudedame grietinę ir masę išsukame šaukštu, po truputį supilame pieną ir išsukame.
  6. 6. Patiekiame iškeptą kugelį čenakinėse su varškės padažu arba išėmę iš jų ir skanaujame!
Kugelis keptas čenakinėse su varškės padažu

Atsakinėjama į Komentarą

Lietuviška pupelių sriuba su pomidorais
(5)
Kibinai su kiauliena
(100)