Mėsainiai su ilgai keptų šonkauliukų mėsa ir garstyčių padažu

2025-02-19 Autorius oSkanu.lt

Mėsainiai su ilgai keptų šonkauliukų mėsa ir garstyčių padažu
Gardūs mėsainiai su ilgai keptų šonkauliukų mėsa ir garstyčių padažu – tai nepakartojamas kulinarinis malonumas, kuris tikrai sužavės jus ir jūsų artimuosius. Šis patiekalas puikiai dera tiek kasdieniam šeimos vakarui, tiek ypatingoms progoms. Ilgai kepti šonkauliukai tampa minkšti ir sultingi, jų mėsa tiesiog tirpsta burnoje, o garstyčių padažas suteikia aštrų ir pikantišką prieskonį, kuris puikiai papildo mėsos skonį. Šis receptas buvo perduodamas iš kartos į kartą ir ilgainiui tobulinamas, kad pasiektų tobulą skonių balansą. Kiekvienas kąsnis – tai kelionė per įvairius skonius ir tekstūras, pradedant traškia bandele ir baigiant minkšta, sultinga mėsa. Lietuviška virtuvė visada garsėjo savo mėsos patiekalais, o šis receptas tikrai nenusileidžia geriausių restoranų pasiūlymams. Net ir mėsainių skeptikai bus sužavėti šiuo ypatingu deriniu, kuris tikrai pakeis jūsų nuomonę apie mėsainius. Paruoškite šį patiekalą savaitgalį, kai turite daugiau laiko, ir mėgaukitės lėtu maisto ruošimo procesu, kuris pripildys jūsų namus nuostabiu aromatu. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Jei neturite šonkauliukų, galite naudoti kiaulienos sprandinę, kuri taip pat tinka ilgam kepimui. Vietoj klasikinių garstyčių, galite naudoti medaus garstyčias arba grūdėtąsias garstyčias, kurios suteiks kitokį, tačiau ne mažiau skanų poskonį. Balzamiko actą galima pakeisti obuolių sidro actu, o rudąjį cukrų – klevų sirupu arba medumi. Jei mėgstate aštresnį skonį, galite įdėti čili pipirų arba aitriųjų paprikų. Vietoj įprastų mėsainių bandelių puikiai tinka ir naminė duona, brioche bandelės arba net be glitimo bandelės tiems, kas turi glitimo netoleravimą. Salotoms galite naudoti įvairias rūšis: nuo romėniškų iki raudonųjų lapinių, priklausomai nuo jūsų skonio. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Šonkauliukai turi būti kepami žemoje temperatūroje ilgą laiką, kad mėsa taptų minkšta ir lengvai atskirtų nuo kaulų. Prieš kepdami, mėsą galite įtrinti su prieskoniais ir palikti per naktį šaldytuve, kad skoniai geriau įsigertų. Kepimo metu reguliariai patikrinkite mėsą ir, jei reikia, įpilkite daugiau skysčio, kad ji neišdžiūtų. Garstyčių padažą geriausia paruošti iš anksto, kad skoniai spėtų susijungti. Bandelės bus skanesnės, jei jas lengvai paskrudinsite prieš surenkant mėsainį. Nepamirškite, kad ilgas kepimas reikalauja kantrybės, tačiau rezultatas tikrai verta laukimo. 

Kalorijos
 
Reklama

Bendra patiekalo kalorijų vertė yra apie 3600 kalorijų. Viena porcija (vienas mėsainis) turi apytiksliai 900 kalorijų. Kalorijas galite sumažinti rinkdamiesi liesesnę mėsą ir mažiau kaloringo padažo alternatyvas, taip pat naudodami pilno grūdo bandeles. 

Ingredientai

    • Šonkauliukai: 1 kg 
    • Aliejus: 2 valgomieji šaukštai 
    • Druska: 1 arbatinis šaukštelis 
    • Juodieji pipirai: 1/2 arbatinio šaukštelio 
    • Česnakas: 4 skiltelės 
    • Svogūnas: 1 didelis 
    • BBQ padažas: 100 ml 
    • Balzamiko actas: 2 valgomieji šaukštai 
    • Rudasis cukrus: 2 valgomieji šaukštai 
    • Garstyčios: 3 valgomieji šaukštai 
    • Medus: 1 valgomasis šaukštas 
    • Citrinų sultys: 1 valgomasis šaukštas 
    • Mėsainių bandelės: 4 vnt 
    • Salotų lapai: 8 vnt 
    • Pomidorai: 2 vnt 
    • Raudonasis svogūnas: 1 vnt 
    • Marinuoti agurkėliai: 8 griežinėliai 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Įkaitinkite orkaitę iki 150°C temperatūros.
  2. 2. Šonkauliukus nuplaukite ir nusausinkite virtuviniais rankšluosčiais.
  3. 3. Paruošiame marinatą: sumaišome aliejų, druską, pipirus, smulkintą česnaką ir svogūną.
  4. 4. Šonkauliukus įtrinkite paruoštu marinatu ir sudėkite į kepimo indą.
  5. 5. Įpilkite šiek tiek vandens į kepimo indą, uždenkite folija ir kepkite 2 valandas.
  6. 6. Po 2 valandų nuimkite foliją, patepkite šonkauliukus BBQ padažu ir kepkite dar 1 valandą, kol mėsa lengvai atsiskiria nuo kaulų.
  7. 7. Kol kepa mėsa, paruošite garstyčių padažą: sumaišysite garstyčias, medų, citrinų sultis, balzamiko actą ir rudąjį cukrų.
  8. 8. Pasibaigus kepimo laikui, išėmus iš orkaitės, šonkauliukai turi atvėsti maždaug 10 minučių.
  9. 9. Tada atsargiai nuimsi mėsą nuo kaulų ir susmulkinsi ją šakute.
  10. 10. Mėsainių bandeles perpjauk per pusę ir lengvai paskrudink keptuvėje arba ant grilio.
  11. 11. Ant apatinės bandelės dalies dėkite salotų lapus, tada šonkauliukų mėsą.
  12. 12. Mėsą apliesi paruoštu garstyčių padažu.
  13. 13. Ant viršaus dėsime plonai pjaustytus pomidorus, raudonojo svogūno žiedus ir marinuotus agurkėlius.
  14. 14. Uždengsime viršutine bandelės dalimi.
  15. 15. Mėsainis patiekiamas iškart, kol dar šiltas, kartu su mėgstamu garnyru (renkuosi keptas bulvytes fri orkaitėje).
Kiaulienos suktinukai su faršu ir džiovintom slyvom
(3)
Kiaulienos nugarinės pjausniai, kepti keptuvėje
(3)
Kiaulienos faršo apkepas su ryžiais, grybais ir daržovėmis
(5)
Traški kiauliena su saldžiarūgščiu padažu
(3)
Mėsainiai su ilgai kepta plėšyta kiauliena
(3)
Charčio sriuba su kiaulienos faršu ir pupelėmis
(5)