Paella - Paelija su jūros gėrybėmis ir vištiena

2025-03-15 Autorius oSkanu.lt

Paella - Paelija su jūros gėrybėmis ir vištiena
Tikriausiai labiausiai iš savo kelionių po Ispaniją, aš pasiilgstu jų maisto ir itin pamiltos paelijos (paella). Tai tobuliausias patiekalas iš tos virtuvės, bent jau man. 

Buvau labai pasiilgusi šio patiekalo, tad nusprendžiau pasigaminti savo virtuvėje. Pavyko dieviškai skaniai, apsivalgėm visa šeima. Pamėginkite ir Jūs pagaminti šį nuostabų variantą su vištiena. :) 

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Vietoje vištienos krūtinėlės galite naudoti vištienos šlauneles, kurios išlieka sultingesnės.
  • Jei neturite šaldytų jūros gėrybių mišinio, galite naudoti tik šviežias ar šaldytas krevetes, arba įdėti midijų, krabų lazdelių.
  • Vietoje baltųjų ryžių galima naudoti rudus ryžius, tačiau tuomet reikės ilgesnio virimo laiko ir daugiau skysčio.
  • Jei neturite kumino, galite pakeisti jį kario milteliais arba šafranu, kuris tradiciškai naudojamas paelijoje.
  • Vietoje vištienos sultinio galima naudoti daržovių ar žuvies sultinį.


Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Svarbu neperkepti jūros gėrybių, ypač krevečių, nes jos gali tapti kietos ir guminės.
  • Jei norite tikro ispaniško skonio, pabandykite įdėti šiek tiek šafrano, kuris suteiks ryžiams gražią geltoną spalvą ir subtilų aromatą.
  • Paelijai labai tinka specialūs trumpagrūdžiai ryžiai "Bomba" arba "Calasparra", tačiau jei jų neturite, tiks ir įprasti apvalūs ryžiai.
  • Tradiciškai paelija nemaišoma po to, kai įdedami ryžiai, leidžiant apačioje susiformuoti traškiai plutelei, vadinamai "socarrat".
  • Prieš patiekiant, paeliją galima uždengti ir palikti pastovėti 5 minutes, kad skoniai geriau susijungtų.

Ingredientai

    • aliejus: 2 šaukštų
    • svogūnai: trečdalio
    • česnakas: 1 skiltelės
    • vištienos krūtinėlė: 2 didelių puselių
    • šaldytų jūros gėrybių mišinys: 400 gramų (krevetės, kalmarai, austrės ir pan.)
    • rūkytos paprikos milteliai: 1 šaukšto
    • vištienos sultinys: 1 stiklinės
    • saldžiosios paprikos: 1
    • žalieji žirneliai: 1 saujos
    • žirnelių ankštys: 1 saujos
    • biriai virti vyriai: 2 stiklinių
    • kuminas: trečdalio šaukštelio
    • malti pipirai: žiupsnelio
    • druska: 1 šaukštelio
    • šviežios petražolės

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių keptuvėje įkaitiname aliejų bei jame apkepiname susmulkintą svogūną, česnaką ir susmulkintą papriką.
  2. 2. Tuomet dedame maždaug vieno kąsnio gabalėliais supjaustytą vištieną bei gerai apkepiname.
  3. 3. Sudedame jūros gėrybių mišinį bei pakepiname, kol krevetės paraus. Suberiame druską, pipirus ir papriką bei išmaišome.
  4. 4. Tada suberiame ryžius, žirnelių ankštis, kuminą bei supilame sultinį, patroškiname maždaug kelias minutes, kol sultinys beveik susigers.
  5. 5. Suberiame žirnelius bei patroškiname dar apie porą minučių.
  6. 6. Prieš patiekdamos apiberiame susmulkintomis petražolėmis. Galima, jeigu norisi, ant viršaus užspausti šlakelį citrinos sulčių. Skanaujame!

Atsakinėjama į Komentarą

Grikių makaronai su aštriomis krevetėmis
(1)
Krevetės medaus ir česnakų padaže
(1)
Mišrainė su krevetėmis ir ryžiais
(1)