Patys skaniausi tikri čenachai (čenakai). Kiek supratau, juos žmonės vadina skirtingai, pagal tai kuriame Lietuvos regione gyvena. O kaip vadinate Jūs? :)
Iš nurodytų ingredientų kiekių man gavosi 6 indeliai - ~700-800 mililitrų.
1. Iš pradžių viską paruošiame atskirai. Mėsą supjaustome stambiais kubeliais.
2. Bulves supjaustome smulkiau. Svogūnus susmulkiname žiedais, morkas sutarkuojame stambia trintuve. Pievagrybius (arba kitokius grybus) supjaustome skiltelėmis, česnaką sukapojame, taip pat sukapojame ir žalumynus (petražoles, bazilikus).
3. Tuomet įkaitintame aliejuje apkepiname mėsą.
4. Išimame mėsos gabaliukus bei suberiame grybus. Kai jie apkepa, suberiame bulves (jeigu reikia, įpilame dar aliejaus). Paskutinius pakepiname morkas kartu su svogūnais.
5. Tada į indelius išdėliojame viską ką pasiruošėme: ant dugno beriame mėsos gabaliukus, pagardiname druska bei pipirais, po to morkas su svogūnais, paskui česnakus. Kitas sluoksnis – bulvės; dar kartą druska bei pipirai. Ant bulvių beriame žalumynus bei grybus, dar galima įberti druskos.
6. Po to į kiekvieną indelį įdedame po vieną šaukštelį sviesto bei įpilame po trečdalį arba puse stiklinės sultinio arba vandens. Jeigu norisi, galima įdėti majonezo bei užberti tarkuoto sūrio, bet tai nėra privaloma (bet man skaniau).
7. Paskui užpildytus indelius uždengiame bei kemape čenakus maždaug 40 minučių iki 180-190 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Ištraukusios dar leidžiame pastovėti maždaug 10-15 minučių.
8. Pastebėjimas: Čenakus galite ruošti ir berdamos į indelius nepakepintus ingredientus, bet tada orkaitėje jie turės praleisti daug daugiau laiko. Jei galvojate, jog bus greičiau, galite apsirikti. Be to, apkepinta mėsa ir daržovės bus gardesnės.
9. Prieš valgydamos, dar užsiberiame žalumynų. Patiekiame ir skanaujame!
10. Gudrybė Nr. 1: Niekada nestatome indelių į jau įkaitintą orkaitę. Moliniai indai tarnaus daug ilgiau, jeigu įkais pamažu. Geriau juos statome į šaltą orkaitę bei keliame temperatūrą.
11. Gudrybė Nr. 2: Prieš naudodamos molinius indelius, juos palaikome vandenyje – patiekalas gausis sultingesnis. Jeigu naudosite ketaus indelius, to galite ir nedaryti.
12. Gudrybė Nr. 3: Patiekalus puodeliuose ištraukiame anksčiau. Dar kokias 10 minučių patiekalas troškinsis, nes indas idealiai sulaiko šilumą (jei neatidarysite dangčio).
13. Gudrybė Nr. 4: Pjaustome kuo liesesnę mėsą – papildomų riebalų, ruošiant skaniuosius čenakus, nereikia. Geriau renkamės liesą kiaulieną, jautieną ar veršieną. Jeigu norisi pikantiškesnio skonio, galima įdėti keletą pakepintos šoninės juostelių, įdėti grietinės arba majonezo.
14. Gudrybė Nr. 5: Įprastai visuose ingredientuose yra "sulčių", tad itin gerai įvertiname, kiek reikės papildomai pilti vandens (arba sultinio).
15. Gudrybė Nr. 6: Išėmusios indelius iš orkaitės, dedame ant medinės lentelės. Nededame ant šlapio bei šalto paviršiaus!
16. Gudrybė Nr. 7: Indelius plauname rankomis, ne indaplovėje.
Jolanta
Viskas recepte gerai, bet aš visad viršutiniame sluoksnyje dedu griežinėliais pjaustytus raugintus agurkus. Be jų tai ne čenakai. Mes vadinam azu 😉
Atsakyti
Saulius
Galit visokių nesamonių į činakus pridėti ,raugintų agurkų paprikų , moliūgu ,baklažažanų. Sugalvokit kitą pavadinimą. Nes čia jusų išmislas. Klastotė originali ,bet nevisiem skanu.
As
Agurkai labai tinka čenakams, jokio sultinio ar vandens, agurkai ir skonį ir sultis duoda...
Lina
Man asmeniškai su agurkais fu, valgiau tai nelabai.
Jolanta
Atsakyti
Saulius
As
Lina
Arūnas
Atsakyti
Ina
Atsakyti
Arūnas
Atsakyti
as
Atsakyti
Violeta
Atsakyti
Diana
Atsakyti
ole
Atsakyti
Aš
Atsakyti
Virginija
Atsakyti
Irena
Atsakyti
Vita
Atsakyti
Senjorė
Atsakyti