Plikyti blyneliai su pienu

Autorius apie receptą

Šio tipo blyneliai išsiskiria tuo, kad jų tešla ruošiama specialiu būdu – ji pirmiausia yra plakama su užvirintu pienu, vandeniu ir sviestu, dėl ko blynai tampa minkšti, purūs ir kiek elastingi. Tokia technologija leidžia išgauti švelnią, tačiau tvirtą tešlos struktūrą, kuri puikiai išlaiko formą kepant. Šie blyneliai dažnai patiekiami pusryčiams arba kaip desertas su mėgstama uogiene, džemu, varške ar grietine, tačiau jų universalumas leidžia juos naudoti ir su sūresniais priedais. 

Plikytų blynelių kilmė siekia Prancūziją, kur jie yra vadinami choux blynelių pavidalu, tačiau lietuviškoje virtuvėje jie įgijo savitą veidą – storesni, sotūs ir puikiai tinkantys šeimyniniam stalui. Dėl nedidelio ingredientų kiekio ir paprasto paruošimo būdo šis receptas ypač tinka tiems, kurie ieško greito, bet ne prasto skonio sprendimo. Be to, šiame recepte nenaudojamas kepimo miltelis ar soda – visas purumas išgaunamas natūraliai. 

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Miltai: Vietoje kvietinių miltų galima naudoti speltų arba viso grūdo miltus, tačiau reikia atsižvelgti, kad tekstūra gali būti mažiau puri.
  • Pienas: Galima naudoti augalinį pieną (avižų, migdolų, sojų), jeigu netoleruojamas laktozė ar laikomasi veganiškos mitybos.
  • Vanduo: Gazuotas vanduo suteiks dar daugiau purumo.
  • Kiaušiniai: Veganams galima naudoti bananų tyrę arba linų sėmenų „kiaušinius“ (1 v. š. maltų linų sėmenų + 3 v. š. vandens = 1 kiaušinis), tačiau struktūra bus mažiau standi.
  • Sviestas: Galima keisti kokosų aliejumi arba margarinu be pieno.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Tešlą reikėtų plakti energingai, kad neliktų gumuliukų.
  • Kepimo metu naudokite vidutinę kaitrą, kad blyneliai gražiai apskrustų, bet nesudegtų.
  • Jei norite saldesnių blynų, į tešlą galima įdėti šaukštą cukraus ir žiupsnelį vanilės.
  • Kepimui naudokite gerai įkaitintą keptuvę, kad blyneliai nepriliptų.
  • Galite kepti storesnius ar plonesnius blynelius – tešlos kiekį reguliuokite pagal norimą storį.

Ingredientai

    • miltai: 1,5 stiklinės
    • pienas: 1 stiklinės
    • vanduo: 1 stiklinės
    • kiaušiniai: 6
    • sviestas: 60 gramų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių užverdame pieną bei vandenį, dedame į jį kubeliais supjaustytą sviestą.
  2. 2. Kai skystis užvirs, nukeliame puodą nuo ugnies, energingai maišydami, kad nesusidarytų gumuliukų, po truputį beriame miltus.
  3. 3. Statome ant mažos ugnies, maišydami žiūrime, kad tešla nepriliptų prie dugno. Tada kai tešla pagels bei atšoks nuo kraštų (po maždaug 1-2 minučių) nukeliame nuo ugnies bei atvėsiname iki maždaug 70 laipsnių.
  4. 4. Nuolatos maišydami po vieną mušame kiaušinius. Prieš įmušdami paskutinį kiaušinį patikriname tešlos tirštumą - ji turi nuvarvėti nuo lopetėlės.
  5. 5. Po to blynelius kepame įkaitintame aliejuje. Masės pilame daugiau nei įprasta blyneliams, kad būtų storesni.
  6. 6. Skanaujame su džemu, uogiene... ar kuom tik širdis geidžia!

Atsiliepimai

Krabų lazdelių blyneliai su majonezu ir mineraliniu
(1)