Storuliai lietiniai su kefyru ir soda

2025-03-20 Autorius oSkanu.lt

Storuliai lietiniai su kefyru ir soda
Šie purūs, minkšti ir sultingi lietiniai skiriasi nuo įprastų plonų lietinių savo konsistencija ir sodrumu. Dėl kefyro ir sodos reakcijos, lietiniai tampa ypatingai minkšti ir purūs, o jų storis leidžia geriau sugerti įvairiausius padažus ar priedus. Šis receptas atkeliavęs iš mūsų močiučių virtuvių, tačiau pritaikytas šiuolaikiniam skoniui, todėl puikiai tinka tiek kasdieniams šeimos pusryčiams, tiek ypatingoms progoms. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Šiame recepte galite eksperimentuoti su įvairiais ingredientais: 

  • Vietoje įprasto 2% kefyro galite naudoti riebesnį 3,5% kefyrą arba pasukų gėrimą, kuris suteiks lietiniams dar daugiau pūstumo.
  • Speltos miltus galima pakeisti paprastais kvietiniais, pilno grūdo kvietiniais arba grikių miltais (naudojant grikių miltus, rekomenduojama maišyti juos su kvietiniais santykiu 1:1).
  • Nerafinuotą rudą cukrų galima pakeisti medumi, klevų sirupu arba datomis pagamintu sirupu, jei norite natūralaus saldumo.
  • Kukurūzų krakmolą galima pakeisti bulvių krakmolu arba tapiokos krakmolu.
  • Vietoje įprasto aliejaus ar ghi sviesto galima naudoti kokosų aliejų, kuris suteiks subtilų kokosų aromatą.


Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Tešlą palikite pastovėti bent 20 minučių, kad miltai gerai išbrinktų ir soda spėtų sureaguoti su kefyro rūgštingumu.
  • Keptuvė turėtų būti gerai įkaitinta prieš pilant pirmą porciją tešlos.
  • Storulių lietinių nereikėtų per ilgai kepti - pakanka, kad jie gražiai apskrustų ir viduje išliktų minkšti.
  • Iškepus lietinį, rekomenduojama jį iš karto aptepti sviestu, kol dar karštas - taip sviestas gražiai ištirps ir suteiks papildomą skonį.
  • Jei norite, kad lietiniai būtų dar puresni, galite į tešlą įmušti vieną kiaušinį.

Ingredientai

    • kefyras: 1 kilogramo (buvo naudojamas 2%)
    • miltai: 2 stiklinių (naudojami speltos)
    • cukrus: 2 valgomųjų šaukštų (naudojamas nerafinuotas rudasis)
    • druska: 1 arbatinio šaukštelio
    • soda: 1 arbatinio šaukštelio
    • kukurūzų krakmolas: 2 valgomųjų šaukštų
    • sviesto: lietiniams patepti
    • aliejus: kepimui (arba ghi sviesto)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradžioje į didelį dubenį pilkite kefyrą, berkite visus likusius ingredientus bei užmaišykite tešlą (turėtų gautis truputį tirštesnė nei įprasta lietiniams).
  2. 2. Tešlą atidėkite į šalį 20 minučių.
  3. 3. Tuomet įkaitinkite keptuvę (pas mus 24 centimetrų) su 1 valgomuoju šaukštu aliejaus arba ghi sviestu, pilkite tešlą (~ 1 samtis) bei apkepkite iš abiejų pusių.
  4. 4. Iškeptą lietinį dėkite į lėkštę bei aptepkite sviestu.
  5. 5. Lietinius tiekite su grietine, lydytu sviestu, sirupu arba uogiene. Įdarytus varške lietinius apkepkite iš abiejų pusių. Neilgai, kad tik varškytė sušiltų. Skanaukite!

Atsakinėjama į Komentarą

Blynai su šokoladiniu ir karameliniu sirupu
(1)
Mieliniai bulviniai blynai su ikrais pagal Beatą
(1)