Veganiški burokėlių ir juodųjų pupelių burgeriai

2025-05-04 Autorius oSkanu.lt

Veganiški burokėlių ir juodųjų pupelių burgeriai
Burgeriams nebūtinai reikia mėsos, kad jie būtų skanūs ir maistingi. Veganiški burokėlių ir juodųjų pupelių burgeriai – tai puikus pasirinkimas visiems, kurie siekia sveikos mitybos ir rūpinasi aplinka. Šis neįprastas augalinių baltymų derinys sukuria nepaprastą tekstūrą – minkštą vidų ir traškią plutelę, kuri pramogauja net ir labiausiai įsitikinusius mėsainių mylėtojus. Burokėliai ne tik suteikia akiai patraukiančią raudoną spalvą, bet ir aprūpina organizmą vertingais vitaminais, mineralais bei antioksidantais. Juodosios pupelės, kaip puikus augalinių baltymų šaltinis, padeda ilgiau išlikti sočiam ir palaiko sveiką virškinimą.

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje raudonojo svogūno galima naudoti baltąjį svogūną arba porus.
  • Alyvuogių aliejų galima pakeisti augaliniu sviestu arba kokosų aliejumi.
  • Graikinius riešutus galima pakeisti migdolais, graikiniais riešutais arba saulėgrąžu.
  • Žalius grikius galima pakeisti avižiniais dribsniais arba kvietiniais miltais.
  • Juodąsias pupeles galima pakeisti mung pupelėmis, lęšiais arba avinžirniais.
  • Linų sėmenis galima pakeisti chia sėklomis.
  • Burgeriui tinkamos bandelės be gliuteno arba pita duona.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Prieš formuojant paplotėlius, masę galima atvėsinti, kad būtų lengviau dirbti.
  • Paplotėlius galima iš anksto suformuoti ir užšaldyti ateičiai.
  • Burgeriams skaniausiai tinka raugintos daržovės.
  • Norėdami, kad burgeriai būtų dar traškesni, galite pridėti šiek tiek įvairių kruopų.
  • Gaminant kepami burgeriai labai lengvai pridega prie keptuvės, todėl labai svarbu naudoti kokybiškus įrankius.
  • Patiekdami burgerius, galite papuošti juos šviežiais žolelių lapeliais.

Ingredientai

    Burgerio masė: 
    • Raudonasis svogūnas: 1 vidutinio dydžio
    • Česnakas: 2 skiltelės
    • Alyvuogių aliejus: 2 valgomieji šaukštai
    • Rozmarinas: 1 arbatinis šaukštelis
    • Čiobrelis: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • Cinamonas: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • Sojų padažas: 1 valgomasis šaukštas
    • Druska: pagal skonį
    • Juodieji pipirai: pagal skonį
    • Graikiniai riešutai: 50 g
    • Žalieji grikiai: 70 g
    • Burokėliai: 200 g
    • Juodosios pupelės: 170 g
    • Malti linų sėmenys: 25 g
    Patiekimui:
    • Burgerio bandelės: 4 vnt.
    • Augalinis majonezo padažas
    • Pomidorai
    • Salotų lapai
    • Agurkai
    • Poras
    • Rauginiai kopūstai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Įšildykite keptuvę ant vidutinės temperatūros, pripilkite vieną šaukštą aliejaus, supilkite svogūno pusžiedžius ir troškinsite 3-4 minutes, kol daržovė šiek tiek suminkštės. Įdėkite smulkintą česnaką, prieskonius, sojų padažą, viską gerai išmaišykite ir kepkite dar 30 sekundžių, kol paskleis aromatas.
  2. 2. Maisto malūne sumalsite grikius ir graikinius riešutus, kol gaunate šiek tiek grūdėto miltelių konsistencijos struktūrą (ne per smulkią).
  3. 3. Į tą pačią malūno talpą supilkite pjaustytus burokėlius, juodąsias pupeles, linų sėmenis bei keptas daržoves ir malsite viską kartu, kol masė bus vienalytė, bet ne visiškai smulki. Palikusi stambesnių gabalėlių suteiks burgerio paplotėliams geresnę tekstūrą.
  4. 4. Masei leiskite pastovėti 10 minučių, kad išbrinks linų sėmenys. Pasiruošusi masė bus kiek lipni rankoms, tačiau turėtų būti lengvai formuojama su šlapiomis rankomis.
  5. 5. Sulipdykite burgerio paplotėlius, kiekvieną pasverdami po ~140 g. Formuodami padėkite masę ant delnų ir suapvalinkite į paplotėlį, kurio storis turėtų būti apie 1,5 cm.
  6. 6. Įšildykite keptuvę su dangčiu ant vidutinės temperatūros, pripilkite likusį aliejų, dėkite suformuotus paplotėlius ir kepkite po 6-7 minutes iš kiekvienos pusės. Prieš apverčiant būtinai būkite atsargūs, nes paplotėliai yra minkšti viduje. Patariama naudoti plačią mentėlę.
  7. 7. Pašildykite burgerio bandelių puseles, tepkite augalinį padažą, dėkite paplotėlį ir papuoškite šviežiomis daržovėmis, salotos lapais bei raugintais kopūstais.
  8. 8. Patiekite burgerius iš karto, kol jie dar šilti ir traškūs.
Burokėlių sriuba su grybais
(5)
Keptuvėje kepti veganiški geltonų žirnių kepsneliai su kario padažu
(4)