Virtų ir tarkuotų bulvių cepelinai su varške per burokinę tarką

2025-02-24 Autorius oSkanu.lt

Virtų ir tarkuotų bulvių cepelinai su varške per burokinę tarką
Šis virtų ir tarkuotų bulvių cepelinų su varške receptas yra ypatingas tuo, kad naudojama burokinė tarka, kuri suteikia ypatingą tekstūrą. Šie cepelinai išsiskiria švelniu skoniu ir puikiu varškės įdaru, kuris kiekvienam kąsniui suteikia švelnumo ir sultingumo. 

Galimos ingredientų alternatyvos

Vietoje paprastų bulvių galite naudoti ir geltonąsias bulves, kurios suteiks cepelinams ryškesnę spalvą. Jeigu neturite krakmolo, galite naudoti bulvių miltus arba kukurūzų krakmolą, tačiau tuomet reikės šiek tiek mažiau. Varškę galima pakeisti ricotta sūriu arba net grūdėta varške, jei mėgstate ryškesnį skonį. Šeimininkės sviestą su prieskoniais galima pakeisti naminiu sviestu, į kurį įdėsite smulkintų žolelių, druskos ir pipirų. Grietinę padaže gali pakeisti graikiškas jogurtas arba riebesnė rūgščioji grietinė.

Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder


Patiekalo gaminimo patarimai

Norėdami pasiekti geriausią rezultatą, būtinai palikite virtas bulves atvėsti per naktį - tai užtikrins, kad tešla nebūtų per daug drėgna ir cepelinai nesuirs verdant. Formuojant cepelinus, nuolat drėkinkite rankas vandeniu, kad bulvių masė neliptų prie pirštų. Krakmolas vandenyje padeda cepelinams nesuirti verdant, todėl šio žingsnio nepraleiskite. Verdant cepelinus, stebėkite, kad vanduo kunkuliuotų ne per stipriai - taip išvengsite cepelinų suirimo.

Ingredientai

    9-10 vidutinio dydžio cepelinų:
    • virtos bulvės su lupena: 1 kilogramo (svoris jau nuluptų bulvių)
    • krakmolas: 5 didelių su kaupu šaukštų
    • druska
    • kiaušiniai: 1
    • varškė: ~300 gramų
    Padažui:
    • Šeimininkės sviestas su prieskoniais: 100 gramų (1 pakelio)
    • grietinė: poros didelių šaukštų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių bulves išverdame iš vakaro. Geriau tegul pastovi per visą naktį vėsiai, kad tešla nebūtų šlapia, kad būtų lipnesnė.
  2. 2. Po to bulves sutarkuojame per burokinę tarką (galima sumalti ir mėsmale). Suminkome jas su krakmolu bei druska (~10 gramų).
  3. 3. Tuomet 300 gramų varškės pertriname su kiaušiniu, padruskiname.
  4. 4. Tada iš bulvių masės ant delno suplojame paplotėlį, į vidurį dedame varškės įdarą, suformuojame cepeliną, apvoliojame krakmole bei dedame ant lentutės. Kad būtų lengviau formuoti cepelinus – rankas nuolatos pavilgome vandenyje.
  5. 5. Paskui pasūdytą vandenį užverdame, įmaišome ištirpintą krakmolą (1 šaukštą krakmolo išmaišome pusėje stiklinės vandens) bei tik tuomet, kai vanduo užvirs, dedame cepelinus. Kai pradės kunkuliuoti dar kartą, verdame maždaug 8-10 minučių ant vidutinės ugnies (atidengus).
  6. 6. Patiekiame gausiai užpiltus grietinės – sviesto padažu (sviestą ištirpdiname bei įmaišome grietinę. Ilgai nekaitiname). Skanaujame!

Atsakinėjama į Komentarą

Burokėlių sriuba su grybais
(5)
Bulviniai blynai iš šviežių bulvių
(1)
Balandėliai su vištiena | Receptas
(2)