Dovanos dar nesupakuotos, o gal dar net nesupirktos? Kambario kampe dar kabo voratinklis ir namai nebaigti tvarkyti? O gal skubate iki švenčių užbaigti projektą darbe? O kur dar šventinis maisto ruošimas... Skubame į pagalbą ir siūlome rinktis iš receptų, kurie sutaupys Jums laiko virtuvėje - tai ir užtepėlės, kurias paruošite per kelias minutes, ir karšti patiekalai ar desertai, kuriems reikia visai nedaug paruošimo, o likusį darbą atliks orkaitė.
ORKAITĖJE KEPTA LAŠIŠA
Čia neverta daugžodžiauti - tai tiesiog labai paprastas lašišos paruošimo būdas, kuris pasiteisina kiekvieną kartą! Geriausia dalis, kad darbo labai mažai, didžiąją jo dalį atliks orkaitė.
KARAMELINIS KŪČIUKŲ TINGINYS SNICKERS Kūčiukų tinginys su žemės riešutais ir karamele – tai modernus tradicinio deserto variantas, kuris sujungia šventinę Kūčių dvasią su gardžiais, šiltais skoniais, primins daugelio mėgstamą Snickers šokoladuką. Traškūs kūčiukai ir žemės riešutai, susilieję su tiršta, švelniai saldžia karamelės mase, sukuria unikalią tekstūrą – minkštą ir tuo pačiu traškų. Šis desertas ne tik lengvai pagaminamas, bet ir neįtikėtinai gardus, puikiai tinkantis tiek šventiniam stalui, tiek jaukiam pasilepinimui prie arbatos ar kavos. Darbo visai nedaug, tik svarbu jį paruošti iš anksto ir įdėti į šaldytuvą sustingti.
SUMUŠTINUKAI SU ŠPROTAIS Gardūs sumuštiniai, kurie savo sudėtimi gal kiek netikėti, tačiau rezultatas išties puikus. Avokadą svarbu pasirinkti labai gerai sunokusį, kad sutrynus būtų labai kreminis. Jeigu norisi visiškai glotnios masės, avokadą su prieskoniais galima pertrinti maisto smulkintuvu.
GREITAS TRUPININIS PYRAGAS SU UOGIENE Greitas trupininis pyragas su uogiene – tai paprastas, tačiau itin skanus klasikinis desertas, kuris patiks tiek suaugusiems, tiek vaikams. Šis trapios tešlos pyragas su uogiene susideda iš traškaus ir gardaus sviestinio trupinių pagrindo, kuris puikiai dera su saldžia bei šiek tiek rūgščia uogiene. Trupinių tekstūra suteikia pyragui malonų traškumą, o uogienė prideda gaivumo ir saldumo. Jeigu uogienė saldesnė, į tešlą dėkite mažiau cukraus.
KIJEVO KOTLETAI IŠ FARŠO Kijevo kotletai iš faršo – tai klasikinio Kijevo kotleto variacija, gaminama naudojant vištienos faršą. Vietoj vištienos krūtinėlės, kotletai formuojami iš faršo, o viduje slepiasi sviesto, česnako ir krapų įdaras, kuris suteikia kotletams sultingumo ir kvapnumo. Kijevo kotletai apvoliojami džiūvėsėliuose ir kepami iki traškios, auksinės plutelės. Sutaupysite laiko, nes, kitaip nei klasikiniams kotletams, šiems nereikia mėsos muštuku ploninti mėsos, o išmaišę ingredientus galėsite tiesiog greitai formuoti kotletus.
LAŠIŠOS UŽTEPĖLĖ SU IKRAIS Paprasti ir labai skanūs užkandžiai su rūkyta lašiša bei ikrais. Rekomenduojame pasigaminti - taip paruošti sumuštinukai dažniausiai pirmi pradingsta nuo stalo. Beje, ikrai užtepėlei puikiai tinka ir dirbtiniai, nebūtina išlaidauti.
TINGINIŲ ŠIMTALAPIS SU VARŠKE Tai ne visai tradicinis Šimtalapis (kaip jau sufleruoja jo pavadinimas). Kadangi ruošiamas su sluoksniuota tešla, ją tereikia iškočioti, sumaišyti ir užtepti įdarą, susukti ir praktiškai viskas - visą likusį darbą už Jus atliks orkaitė!
SILKĖ SU AGURKAISGaivu, greita ir spalvinga, o darbo visai nedaug. Supjaustome kelis ingredientus, gražiai išdėliojame lėkštėje ir baigta! Skonių derinys gali skambėti kiek neįprastai, bet užtikriname - taip paruošta silkutė yra tiesiog nuostabi.
GREITAS TINGINIŲ NAPOLEONASDar vienas puikus, daug laiko nereikalaujantis desertas. Ruošiamas iš sluoksniuotos tešlos, todėl sutaupysite daugybę laiko. Beje, šis ruošiamas be uogienės, todėl, jei norite klasikinio varianto, galite ja papildomai pertepti kelis sluoksnius, ypač tiks rūgštesnės, pvz., spanguolių.
NUGARINĖS KEPSNELIAI SU SŪRIU ORKAITĖJEDidžiulis šių kepsnelių privalumas - visi iškepa vienu metu, o ir gali ramiai laukti orkaitėje išlikdami šilti, kol prie stalo susirinks visi svečiai. Kepsneliai iškeps minkšti bei sultingi, o sūris, majonezas ir svogūnai atstos padažą. Šiuos kepsnelius patiekiame su mėgstamais priedais – bulvėmis, ryžiais, salotomis, troškintomis daržovėmis ar panašiai. Jokio papildomo padažo kepsneliams tikrai nebereiks.
GREITAI SŪDYTA LAŠIŠALabai trumpai pasūdyta lašiša puikiai tiks ir kaip užkandis ir kitiems patiekalams paruošti - jos subtilus skonis tiks ir sumuštinukams, ir salotoms!
BROKOLIŲ SALOTOS SU SPANGUOLĖMISTraškios, gaivios ir labai skanios salotos. Vos kelios minutės pasisukinėjimo virtuvėje ir nuostabus patiekalas jau paruoštas. Receptas kviečia drąsiai improvizuoti: vietoje saulėgrąžų galima naudoti graikinius riešutus, galima įdėti rūkytos vištienos arba kalakutienos. Brokolius galite nuplikyti arba ne - priklausomai nuo to, kokio traškumo juos mėgstate.
GREITI KONDENSUOTO PIENO KEKSIUKAI Itin greitai paruošiami keksiukai - vos kelios minutės sumaišyti visus ingredientus, paskirstyt tešlą per formeles, 20 minučių orkaitėje ir viskas! Puikus desertas, net tuomet, jei svečiai jau trypčioja už durų - pašausite į orkaitę, o kol susėsite prie stalo, jie jau bus iškepę.
ORKAITĖJE KEPTOS BLAUZDELĖSSiūlome majonezu ir garstyčių marinatą, kuris puikiai tinka blauzdelėms. Ir tiesą pasakius tinka ne tik joms, bet ir kitoms vištienos dalims. Tereikia blauzdeles prieš kelias valandas (ar iš vakaro) užmarinuoti, o atėjus laikui - išdėlioti skardoje ir į orkaitę - viskas!
PIKANTIŠKOS SALOTOSTikriausiai daugeliui pažįstamas skonis - ingredientų nedaug, juos sutarkuojam, išmaišom ir paruošta! Ingredientų kiekius galite koreguoti pagal savo skonį. Jei tarkuosite smulkiau - galima tiekti kaip užtepėlę prie keptos duonos.
ORKAITĖJE KEPTA VIŠTA SU OBUOLIAISŠis receptas toks, kur rezultato reikia šiek tiek palaukti - kodėl jį siūlome prie greitų receptų? Nes nereikia nieko iš anksto marinuoti! Jei tarp šventinių reikalų pamiršote iš vakaro užmarinuoti vištą kepimui - šis receptas virs tikru išsigelbėjimu!
SILKĖS PATALUOSE UŽKANDĖLĖTai "Silkės pataluose" įkvėpta užkandėlė su kiek mažiau ingredientų ir patiekta porcijomis - kiekvienas gali įsidėti kiaušinių puselių su burokėlių įdaru ir silke - tobula!
RŪKYTOS VIŠTIENOS SALOTOS SU KONSERVUOTAIS ANANASAISTai salotos, kurioms nereikia nieko iš anksto virti - supjaustai ingredientus ir viskas! Salotos pavyksta gaivios nuo ananasų, su maloniu salsvumu, o rūkyta vištiena joms suteikia pikantiškumo.