Graikiškas mėsos ir baklažanų apkepas "Moussaka"

2024-02-23 Autorius oSkanu.lt

Graikiškas mėsos ir baklažanų apkepas "Moussaka"
Visai neseniai su visa šeima atostogavome Kretoje, kur mus itin sužavėjo graikiška virtuve, ir aišku, o labiausiai patiko Moussaka - graikiškas lazanijos variantas su mėsa, tik vietoje lakštinių jie naudoja bulves ir baklažanus. Uždengtas puriu Bešamelio sluoksniu - mmmm, skaniau nebūna... tai tarsi fantastiškas pyragas su mėsa. Tik grįžusi susiradau receptą (YouTube anglų kalba - pabaigoje prisegsiu ir jį, jei būtų įdomu stebėti gamybos procesą) kaip jį galima pagaminti ir pavyko be galo puikiai, tad noriu tokiu atradimu pasidalinti ir su Jumis visais. Mėginkite! ;)

Ingredientai

    • maltos jautienos: 500 gramų
    • baklažanų: 1
    • cukinijų: 0,5 mažos
    • bulvių: 2
    • svogūnų: 2 mažų
    • česnako: 2 skiltelių
    • smulkintų konservuotų pomidorų: 400 gramų
    • pomidorų pastos: 1 valgomojo šaukšto
    • alyvuogių aliejaus
    • druskos
    • juodųjų pipirų
    • čiobrelių
    • maltos saldžiosios paprikos
    • cinamono
    • kvapiųjų pipirų
    Bešamelio padažui:
    • sviesto: 80 gramų
    • pieno: 750 mililitrų
    • miltų: 3 valgomųjų šaukštų
    • muskato
    • baltųjų pipirų
    • kiaušinių trynių: 2-3
    • parmezano sūrio: 100 gramų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia bulves supjaustykite plonais griežinėliais, vieną svogūną - plonais šiaudeliais ir sudėkite į dubenį.
  2. 2. Užpilkite aliejumi, užberkite druska ir čiobreliais, gerai išmaišykite.
  3. 3. Išklokite bulvėmis ir svogūnais kepimo indą, pašlakstykite aliejumi bei kepkite maždaug 20 minučių iki 190 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.
  4. 4. Baklažanus ir cukinijas supjaustykite plonais griežinėliais, dar kartą sudėkite į dubenį, pagardinkite druska, čiobreliais bei aliejumi.
  5. 5. Kai jau apkepa bulvės, ant jų išdėliokite sluoksnį baklažanų ir cukinijų riekelių ir dar kartą dėkite kepti maždaug 20 minučių į orkaitę.
  6. 6. Per tą laiką, kol daržovės kepa, pasiruoškite mėsos ir Bešamelio padažus. Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus ir apkepinkite susmulkintą svogūną.
  7. 7. Tuomet sudėkite susmulkintus česnakus. Berkite prieskonius, pomidorų pastą ir mėsos faršą.
  8. 8. Kai jau nebesimatys rožinių mėsos gabaliukų, užpilkite pomidorų padažu, pagardinkite druska bei pipirais (aš dar papildomai įdėjau šaukštelį cukraus). Troškinkite ant nedidelės kaitros, kol pasiruošite Bešamelį.
  9. 9. Sviestą ištirpinkite puodelyje, tada suberkite miltus. Intensyviai maišykite, kol visi miltai įsigers ir pradėkite po truputį pilti pieną. Pilkite dalimis, kaitindami ant vidutinės kaitros, nuolatos maišydami, kol gausite vientisą kreminį padažą.
  10. 10. Pagardinkite muskatu ir pipirais, druskos papildomai visai nereikia, nes dėsime parmezano. Nukelkite padažą nuo kaitros, įmaišykite kiaušinių trynius.
  11. 11. Tuomet suberkite tarkuotą sūrį ir labai gerai išmaišykite. Vieną trečdalį padažo įmaišykite į mėsos padažą.
  12. 12. Ant apkeptų daržovių supilkite mėsos padažą, ant viršaus tolygiai paskirstykite Bešamelį.
  13. 13. Kepkite iki 190 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 40-50 minučių.
  14. 14. Patiekite ir skanaukite!


Vengriška tiršta guliašinė sriuba su jautiena
(11)