Kalafioro steikas

Autorius apie receptą

Kalafioro steikas – tai vegetariška, sveika ir skoniu stebinanti vakarų pasaulyje išpopuliarėjusi alternatyva mėsos kepsniui, kuri vis dažniau atrandama ir Lietuvos virtuvėje. Šis patiekalas gaminamas iš storai pjaustytų žiedinio kopūsto riekelių, kepamų orkaitėje iki traškios ir aukso spalvos plutelės. Tai puikus pasirinkimas ne tik vegetarams ar veganams, bet ir tiems, kurie nori sumažinti mėsos kiekį savo mityboje ir papildyti racioną maistingomis daržovėmis. 

Žiedinis kopūstas – itin universali daržovė, pasižyminti švelniu skoniu, puikiai sugerianti prieskonius ir pritaikoma įvairiems patiekalams. Kalafioro steikas yra vienas iš būdų, kaip šią daržovę galima paversti pagrindiniu patiekalu, o ne tik garnyru. Patiekalas puikiai tinka vakarienei, lengviems pietums arba kaip įdomus užkandis draugų susibūrime.

Šis receptas pabrėžia, kad augalinė mityba gali būti ne tik sveika, bet ir skani, soti bei estetiškai patraukli. Orkaitėje keptas kalafioras įgauna sodrų aromatą, lengvą karamelizaciją ir malonią tekstūrą, kuri primena tikrą kepsnį. Patiekus su keptomis bulvėmis ar kitomis orkaitėje ruoštomis daržovėmis, sukuriamas subalansuotas ir maistingas patiekalas. 
Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje žiedinio kopūsto galima naudoti romanesko kopūstą – jis suteiks patiekalui unikalią tekstūrą ir švelniai riešutinį skonį.
  • Česnako skilteles galima pakeisti česnako milteliais (apie ¼ arbatinio šaukštelio).
  • Aliejų galima keisti alyvuogių, kokosų ar avokadų aliejumi.
  • Norint intensyvesnio skonio, galima pridėti rūkytos paprikos miltelių arba džiovintų čiobrelių.
  • Vietoje keptų bulvių galima patiekti su kuskusu, soromis arba šviežiomis salotomis.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Žiedinį kopūstą reikėtų pjaustyti atsargiai, kad „steikų“ gabalai neiširtų – geriausia naudoti aštrų peilį.
  • Norint išgauti traškesnę plutelę, galima kepti šiek tiek ilgiau arba naudoti grilio funkciją paskutinėmis minutėmis.
  • Prieskonius verta įtrinti į paviršių, kad skonis būtų tolygiau pasiskirstęs.
  • Kepimo skarda turėtų būti pakankamai didelė, kad „steikai“ nesiliestų vienas su kitu – taip jie iškeps tolygiai.
  • Jei norisi papildomo skonio sluoksnio, galima pabarstyti šiek tiek tarkuoto parmezano (arba veganiško sūrio) likus kelioms minutėms iki kepimo pabaigos.

Ingredientai

    • Žiedinis kopūstas (nedidelis): 1 vienetas.
    • Aliejus: 2 šlakeliai (apie 1 valgomasis šaukštas).
    • Česnakas: 2 skiltelės.
    • Druska: 0,5 arbatinio šaukštelio.
    • Malti juodieji pipirai: 0,5 arbatinio šaukštelio.
    Patiekiant:

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia atsargiai pašalinami žiedinio kopūsto lapai ir išpjaunama kieta centrinė koto dalis, kad daržovė būtų tvirtesnė pjaustymui.
  2. 2. Kopūsto galva buvo gerai nuplauta po tekančiu vandeniu ir palikta nuvarvėti ant rankšluosčio.
  3. 3. Tada žiedinis kopūstas buvo perpjautas išilgai per vidurį. Kiekviena pusė dar kartą pjaustoma išilgai, formuojant maždaug 3 cm storio „steiko“ riekeles.
  4. 4. Paruoštus kalafioro gabalus reikėjo sudėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos, stengiantis jų nesuspausti.
  5. 5. Viena pusė buvo apšlakstyta aliejumi, pabarstyta druska ir pipirais, o tuomet – apversta. Kita pusė taip pat pagardinta.
  6. 6. Ant kiekvienos riekelės buvo išspaustos šviežios česnako skiltelės, kad kvapas būtų intensyvesnis.
  7. 7. Skarda buvo įdėta į iki 200 °C įkaitintą orkaitę (su kaitinimu iš viršaus ir apačios) ir kepta apie 10 minučių.
  8. 8. Po šio laiko „steikai“ atsargiai apversti mentele ir toliau kepti dar 10 minučių, kol gražiai apskrudo ir įgavo auksinę spalvą.
  9. 9. Iškepusios riekelės buvo patiektos kartu su orkaitėje keptomis bulvėmis ir daržovėmis, kurios buvo paruoštos tuo pačiu metu.

Atsiliepimai

Veganiška mango salsa
(1)
Veganiški moliūgų Mac & Cheese makaronai su kokosų kremu
(1)
Ryžių ir pupelių kepsneliai su riešutų sviesto padažu
(1)