Autorius apie receptą
Kalafioro steikas – tai vegetariška, sveika ir skoniu stebinanti vakarų pasaulyje išpopuliarėjusi alternatyva mėsos kepsniui, kuri vis dažniau atrandama ir Lietuvos virtuvėje. Šis patiekalas gaminamas iš storai pjaustytų žiedinio kopūsto riekelių, kepamų orkaitėje iki traškios ir aukso spalvos plutelės. Tai puikus pasirinkimas ne tik vegetarams ar veganams, bet ir tiems, kurie nori sumažinti mėsos kiekį savo mityboje ir papildyti racioną maistingomis daržovėmis.
Žiedinis kopūstas – itin universali daržovė, pasižyminti švelniu skoniu, puikiai sugerianti prieskonius ir pritaikoma įvairiems patiekalams. Kalafioro steikas yra vienas iš būdų, kaip šią daržovę galima paversti pagrindiniu patiekalu, o ne tik
garnyru. Patiekalas puikiai tinka vakarienei, lengviems pietums arba kaip įdomus užkandis draugų susibūrime.
Šis receptas pabrėžia, kad augalinė mityba gali būti ne tik sveika, bet ir skani, soti bei estetiškai patraukli. Orkaitėje keptas kalafioras įgauna sodrų aromatą, lengvą karamelizaciją ir malonią tekstūrą, kuri primena tikrą kepsnį. Patiekus su keptomis bulvėmis ar kitomis orkaitėje ruoštomis daržovėmis, sukuriamas subalansuotas ir maistingas patiekalas.
Reklama
Galimos ingredientų alternatyvos
- Vietoje žiedinio kopūsto galima naudoti romanesko kopūstą – jis suteiks patiekalui unikalią tekstūrą ir švelniai riešutinį skonį.
- Česnako skilteles galima pakeisti česnako milteliais (apie ¼ arbatinio šaukštelio).
- Aliejų galima keisti alyvuogių, kokosų ar avokadų aliejumi.
- Norint intensyvesnio skonio, galima pridėti rūkytos paprikos miltelių arba džiovintų čiobrelių.
- Vietoje keptų bulvių galima patiekti su kuskusu, soromis arba šviežiomis salotomis.
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai
- Žiedinį kopūstą reikėtų pjaustyti atsargiai, kad „steikų“ gabalai neiširtų – geriausia naudoti aštrų peilį.
- Norint išgauti traškesnę plutelę, galima kepti šiek tiek ilgiau arba naudoti grilio funkciją paskutinėmis minutėmis.
- Prieskonius verta įtrinti į paviršių, kad skonis būtų tolygiau pasiskirstęs.
- Kepimo skarda turėtų būti pakankamai didelė, kad „steikai“ nesiliestų vienas su kitu – taip jie iškeps tolygiai.
- Jei norisi papildomo skonio sluoksnio, galima pabarstyti šiek tiek tarkuoto parmezano (arba veganiško sūrio) likus kelioms minutėms iki kepimo pabaigos.
Atsiliepimai