Rūkytos kiaulių ausys, kamado tipo grilyje

2025-02-13 Autorius oSkanu.lt

Rūkytos kiaulių ausys, kamado tipo grilyje
Rūkytos kiaulių ausys yra tradicinis lietuviškas užkandis, kuris puikiai tinka prie alaus ar kitų gėrimų. Šis receptas yra modernizuota klasikinio patiekalo versija, ruošiama kamado tipo grilyje, kuri suteikia ypatingą dūmų aromatą ir tekstūrą. Jalapeno prieskoniai prideda aštrų poskonį, kuris puikiai dera su traškia ausų tekstūra. Šis patiekalas yra puikus pasirinkimas šeimos šventėms, piknikams ar tiesiog jaukiam vakarui su draugais. 

Galimos ingredientų alternatyvos:

Vietoj jalapeno prieskonių galima naudoti čili miltelius, kajeno pipirus arba paprastą maltos paprikos prieskonį. Jei norite švelnesnio skonio, galite rinktis rūkytą papriką. Taip pat galima eksperimentuoti su įvairiais žolelių mišiniais, pavyzdžiui, rozmarinu, čiobreliais ar oreganu. Rūkymui tinka įvairių rūšių medienos drožlės - ąžuolo, obelies ar vyšnios. 

Patiekalo gaminimo patarimai:

Prieš gaminant kiaulių ausis būtina jas kruopščiai nuplauti ir nusausinti. Svarbu palaikyti pastovią temperatūrą grilyje, kad ausys iškeptų tolygiai ir taptų traškios. Gaminimo metu rekomenduojama periodiškai patikrinti mėsos būklę ir, jei reikia, apversti. Geriausia rinktis šviežias, neužšaldytas ausis, nes jos iškepa vienodžiau ir tampa traškesnės. 

Kalorijos:

  • Bendras patiekalo kaloringumas: 1240 kcal.
  • Vienos porcijos kaloringumas (skaičiuojant 6 porcijoms): 207 kcal. 

Ingredientai

    • Kiaulių ausys: 1 kg.
    • Jalapeno prieskoniai: 2 šaukštai.
    • Druska: 1 šaukštas.
    • Juodieji pipirai: 1 šaukštelis.
    • Rūkymo drožlės: 2 saujos.

    Recepto paruošimas

  1. 1. Kiaulių ausis reikia kruopščiai nuplauti po tekančiu vandeniu ir nusausinti virtuviniais rankšluosčiais.
  2. 2. Paruošiame prieskonių mišinį - sumaišome jalapeno prieskonius, druską ir pipirus.
  3. 3. Ausys tolygiai įtrinamos paruoštu prieskonių mišiniu iš visų pusių.
  4. 4. Kamado grilis įkaitinamas iki 110-120°C temperatūros.
  5. 5. Įdedame rūkymo drožles į specialų indą arba tiesiogiai ant anglių.
  6. 6. Paruoštas ausis sudedame ant grotelių.
  7. 7. Rūkome 2 valandas, periodiškai tikrinant mėsos būklę.
  8. 8. Po valandos apverčiame ausis, kad jos iškeptų tolygiai.
  9. 9. Ausys yra paruoštos, kai tampa traškios ir įgauna gražią auksinę spalvą.
  10. 10. Prieš patiekiant leidžiame atvėsti 5-10 minučių.
  11. 11. Santrauka: Šis rūkytų kiaulių ausų receptas kamado grilyje yra puikus būdas paruošti tradicinį lietuvišką užkandį moderniu būdu. Jalapeno prieskoniai suteikia aštrų poskonį, o rūkymas kamado grilyje užtikrina tobulą tekstūrą ir aromatą. Patiekalas yra nesudėtingas gaminti, tačiau reikalauja kantrybės ir dėmesio detalėms. Rezultatas - traškios, aromatingos ausys, kurios tikrai pradžiugins jūsų svečius.
Rūkytos kiaulių ausys, kamado tipo grilyje
Rūkytos kiaulių ausys, kamado tipo grilyje
Rūkytos kiaulių ausys, kamado tipo grilyje
Rūkytos kiaulių ausys, kamado tipo grilyje
Kopūstų - kiaulienos - džiovintų slyvų troškinys
(3)
Keptuvėje kepta saldžiarūgštė kiauliena su daržovėmis
(2)
Kiaulienos karka kazane - aluje
(6)