Soti raugintų kopūstų sriuba su kiaulienos šonkauliukais ir jautiena

2024-12-08 Autorius Jelenos maisto blogas

Soti raugintų kopūstų sriuba su kiaulienos šonkauliukais ir jautiena
Raugintų kopūstų sriuba – tai tradicinis lietuviškas patiekalas, kuris ne tik sušildo šaltais žiemos vakarais, bet ir suteikia sotumo bei energijos. Ši sriuba, pagaminta su kiaulienos šonkauliukais ir jautiena, yra turtinga skoniais ir maistinėmis medžiagomis. Be to, rauginti kopūstai yra puikus vitamino C šaltinis, stiprinantis imuninę sistemą.
Reklama
Ad Placeholder

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Kiaulienos šonkauliukai: galite pakeisti rūkytu kumpiu arba šonine, kad suteiktumėte sriubai dūmo skonio.
  • Jautiena su kaulu: vietoje jos galima naudoti vištienos ketvirčius ar kalakutienos gabalėlius, priklausomai nuo pageidaujamo skonio ir mėsos rūšies.
  • Rauginti kopūstai: jei norite švelnesnio skonio, galite maišyti raugintus kopūstus su šviežiais arba naudoti tik šviežius kopūstus.
  • Bulvės: saldžiosios bulvės arba pastarnokai gali būti įdomi alternatyva tradicinėms bulvėms.
  • Pomidorų pasta: ją galima pakeisti šviežiais pomidorais arba pomidorų padažu.


Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Sultinys: norint gauti skaidrų ir aromatingą sultinį, rekomenduojama prieš verdant mėsą trumpai apkepti daržoves – svogūną ir morką – ant sausos keptuvės, kol jos apskrus. Tai suteiks sultiniui gilumo ir papildomo skonio.
  • Raugintų kopūstų paruošimas: jei kopūstai labai rūgštūs, prieš dedant į sriubą juos galima perplauti vandeniu arba trumpai apvirti atskirai, kad sumažėtų rūgštumas.
  • Daržovių kepimas: svogūnus ir morkas rekomenduojama kepti iki auksinės spalvos, o pomidorų pastą pridėti kepimo pabaigoje ir trumpai pakepti, kad išryškėtų jos skonis.
  • Prieskoniai: lauro lapai, kvapieji pipirai ir kiti prieskoniai turėtų būti dedami sultinio virimo pradžioje, kad jų aromatai gerai įsigertų į sriubą.

Kalorijos

Visa sriuba turi apie 3200 kalorijų, taigi vienoje porcijoje yra apie 400 kalorijų. 

Ingredientai

    • Kiaulienos šonkauliukai: 600–700 g
    • Jautiena su kaulu (blauzda arba šonkauliukas): 1 kg
    • Rauginti kopūstai: 500 g
    • Vidutinės bulvės: 3 vnt.
    • Vidutinio dydžio svogūnai: 2 vnt.
    • Vidutinės morkos: 2 vnt.
    • Lauro lapai: 2 vnt.
    • Saldžiosios paprikos: 5–6 vnt.
    • Pomidorų pasta: 1 valgomasis šaukštas
    • Česnakas: 1–2 skiltelės
    • Žalumynai (pvz., petražolės, krapai): pagal skonį
    • Druska, pipirai: pagal skonį
    • Augalinis aliejus: kepimui
    Patiekimui:
    • Grietinė arba majonezas: pagal skonį
    • Juoda duona
    • Krienų užkandis: jei turite

    Recepto paruošimas

  1. 1. Paruoškite sultinį: Įkaitinkite sausą keptuvę ir ant jos kepkite vieną nuluptą svogūną bei vieną morką, kol daržovės įgaus lengvą skrudinimo efektą.
  2. 2. Puode sumeskite jautieną, supjaustytus kiaulienos šonkaulius, skrudintus svogūną ir morką, lauro lapus, kvapiuosius pipirus, pusę šaukšto druskos bei žolelių stiebus. Užpilkite vandeniu (apie 2 litrus arba iki 3,5 l žymos) ir užvirkite.
  3. 3. Verdant nuimkite putas, sumažinkite kaitrą ir virkite 1,5–2 valandas, kol mėsa taps minkšta.
  4. 4. Atvėsinkite sultinį, perkoškite, jautieną atskirkite nuo kaulų, o šonkaulius palikite kaip yra.
  5. 5. Paruoškite raugintus kopūstus: Supjaustykite raugintus kopūstus, kad sumažintumėte jų ilgį.
  6. 6. Sudėkite į sultinį ir virkite 15–20 minučių, kad jie suminkštėtų.
  7. 7. Kepkite daržoves: Svogūnus ir morkas supjaustykite mažais kubeliais.
  8. 8. Įkaitintoje keptuvėje su trupučiu augalinio aliejaus kepkite daržoves, kol jos taps minkštos.
  9. 9. Įpilkite pomidorų pastos ir dar keletą minučių maišykite, kol pastos skonis susimaišys su daržovėmis.
  10. 10. Paruoškite bulves: Bulves nulupkite ir supjaustykite vidutiniais kubeliais.
  11. 11. Suberkite į puodą kartu su kepintomis daržovėmis ir virkite sriubą, kol bulvės suminkštės.
  12. 12. Pabaikite sriubą: Pabaigoje suberkite smulkintas žoleles ir įspauskite česnako skilteles.
  13. 13. Gerai išmaišykite sriubą ir leiskite jai pastovėti 15 minučių, kad skoniai susijungtų.
  14. 14. Patiekimas: Patiekite sriubą su grietine, žalumynais, šviežia juoda duona ir, jei turite, krienų užkandžiu.
Soti raugintų kopūstų sriuba su kiaulienos šonkauliukais ir jautiena
Soti raugintų kopūstų sriuba su kiaulienos šonkauliukais ir jautiena
Soti raugintų kopūstų sriuba su kiaulienos šonkauliukais ir jautiena
Soti raugintų kopūstų sriuba su kiaulienos šonkauliukais ir jautiena
Soti raugintų kopūstų sriuba su kiaulienos šonkauliukais ir jautiena
Recepto autorius Jelenos maisto blogas

Atsakinėjama į Komentarą

Pomidorų sriuba su pupelėmis
(2)
Lietuviška pievagrybių sriuba
(2)