Žemaitiškas šmakalas (šalta sriuba) su silke

Autorius apie receptą

Žemaitiškas šmakalas – tai autentiškas ir išraiškingo skonio tradicinis Žemaitijos regiono patiekalas, kuris šiltomis vasaros dienomis puikiai atgaivina ir pamaitina. Ši šalta sriuba su silke išsiskiria savo paprastumu, bet tuo pačiu ir netikėtu ingredientų deriniu: kefyras, lengvai apkepta silkė, švieži svogūnų laiškai ir krapai sukuria unikalų, gaivų bei sodrų skonį. Žemaitiškas šmakalas dažnai buvo gaminamas kaimo vietovėse, kur silkė buvo lengvai prieinamas produktas, o kefyras – kasdienis pieno ūkio gaminys. 

Ši šalta silkės sriuba taip pat laikoma kulinariniu paveldu, kurį verta išsaugoti ir perduoti kitoms kartoms. Nors receptas atrodo paprastas, tačiau tikrasis skonis atsiskleidžia tik tuomet, kai naudojami švieži žalumynai ir geros kokybės silkė. Tai patiekalas, kuris puikiai tinka vasaros pietums arba kaip užkandis prie šventinio stalo.  

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Sūdytą silkę su galva galima keisti jau išdarinėta silke be galvos, tačiau reikėtų atkreipti dėmesį į druskingumą, kad skonis nebūtų per stiprus.
  • Kefyrą galima keisti raugintu pienu arba rūgpieniu – tai suteiks dar sodresnį skonį.
  • Juoduosius pipirus galima keisti baltųjų pipirų milteliais – jie švelnesni ir mažiau dominuoja.
  • Svogūnų laiškų alternatyva – švelnūs raudonieji svogūnai ar česnako laiškai.
  • Krapus galima pakeisti petražolėmis arba šviežiomis mėtomis – jos suteiks kitokį aromatinį poskonį.
  • Vietoj virtų ar keptų bulvių galima patiekti su grikiais ar virtais kiaušiniais.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Silkę kepkite be riebalų ant gerai įkaitintos keptuvės, kad ji išsausėtų, bet nesudegtų.
  • Prieš dėdami silkę į kefyrą, leiskite jai visiškai atvėsti, kad nesugadintų kefyro struktūros.
  • Jei silkė per sūri – pamirkykite ją šaltame vandenyje 15–20 min., kad išsibalansuotų skonis.
  • Naudokite tik šviežius žalumynus – jų kvapas ir skonis šioje sriuboje labai svarbūs.
  • Prieš patiekdami, sriubą galite palaikyti šaldytuve – tai dar labiau sustiprins skonį.

Ingredientai

    • sūdytos silkės su galva: 1 didelės (neišdarinėtos)
    • kefyras: 1 litro
    • šviežiai malti juodieji pipirai
    • svogūnų laiškai
    • krapai
    • bulvės: patiekimui (virtos arba keptos; arba apvirtos ir apkeptos)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradžioje silkė buvo išdarinėta – pašalinta galva, viduriai ir kaulai.
  2. 2. Tuomet filė gabaliukai buvo dedami į įkaitintą keptuvę be jokio aliejaus ir kepami, retkarčiais pavartant, kol gražiai apskrudo ir netapo visiškai sausi.
  3. 3. Atvėsusi silkė šakute buvo susmulkinta, kruopščiai išrenkant likusias ašakas.
  4. 4. Kitame inde kefyras buvo supiltas, tada sudėta smulkinta silkė, smulkiai kapoti svogūnų laiškai bei krapai, o viskas gausiai pabarstyta juodaisiais pipirais.
  5. 5. Viskas buvo gerai išmaišyta ir palikta apie 30 minučių, kad skoniai susijungtų.
  6. 6. Patiekiama lėkštėse kartu su virtomis arba lengvai apkeptomis bulvėmis.

Atsiliepimai

Arunas

Va čia žemaitiškai. Gal ir kiti daro kitaip. Yra visokių receptų. Nuvažiuokite i Kretinga Skuodą pilna silkės sriubų. Ir su kefyru ir su vandeniu actu. Mano krašte nedarė, net keista. Žemaitija, bet silkė taip nebuvo ruošiama.
Atsakyti
Ruginė duonytė su raugu
(4)
Lietuviška pievagrybių sriuba
(2)
Beliašai is kefyro tešlos, su mėsa
(1)