Ruošiant Kūčių stalą dažna lietuvių šeima gana kruopščiai laikosi tradicijų - ruošiamuose patiekaluose nerasite jokių kiaušinių, pieno produktų ar juo labiau mėsos. Tačiau parduotuvių lentynose galima rasti daugybę produktų, kurie pagal šiuos apibrėžimus tiktų Kūčių stalo vaišėms, o ir jau prigijo lietuvių virtuvėse, bet nėra visiškai lietuviški - tai ir avokadai, ir mandarinai, ir net lašiša.
Ar jie tinka Kūčių stalui? Spręsti, žinoma, Jums, tačiau svarbu prisiminti, kad kadaise ir bulvių lietuvių virtuvėse nebuvo, todėl kartais gali būti smagu tradicijas šiek tiek pritaikyti šiuolaikiniam gyvenimui ir kurti naujas.
LAŠIŠOS SALOTOS SU AVOKADAIS IR APELSINAISSūdytos lašišos salotos su apelsinais - ši salotų kompozicija apjungia sūdytos lašišos sodrumą su gaiviais apelsino, avokado ir svogūno sluoksniais, sukurdama skonių kontrastą. Patiekalas ne tik vizualiai patrauklus, sluoksniuotas stiklinėje, bet ir suteikia išskirtinį aromatą bei skonį dėl padažo, kuriame dera citrusinių vaisių sultys su prieskoniais. Šviežumo ir elegancijos suteikia krapų šakelė. Šios salotos puikiai tinkanti tiek kasdieniam užkandžiui, tiek šventiniam stalui.
SKUMBRĖS STRAGANINAŠis skumbrė su česnaku ir krapais – puikus užkandis, pasižymintis švelniu sūrumu ir išraiškingu aromatu. Kruopščiai paruoštos skumbrės filė, pagardinta kvapniu česnako ir krapų mišiniu, po užšaldymo tampa lengvai pjaustoma plonais, elegantiškais griežinėliais. Kiekvienas kąsnis suteikia žuvies sultingumo ir gaivaus žalumynų aromato. Šis užkandis ne tik dailiai atrodo ant stalo, bet ir yra puikus pasirinkimas šventiniam stalui ar gurmaniškiems užkandžiams.
MEDUOLINIS KEKSAS BE KIAUŠINIŲ IR PIENO PRODUKTŲMeduolinis keksas be kiaušinių ir pieno produktų - šis kvapnus ir drėgnas keksas su klevų sirupu ir obuolių tyre yra nepakeičiamas pasirinkimas jaukiems rudens ar žiemos vakarams. Kvepiantis cinamonu, imbieru ir kitais šildančiais prieskoniais, jis sukuria namuose ypatingą šilumos ir jaukumo atmosferą. Obuolių tyrė suteikia kepiniui natūralaus saldumo ir išlaiko jį minkštą, o klevų sirupas prideda subtilaus karamelinio skonio.
SALDŽIŲ BULVIŲ KĄSNELIAI SU SILKE Paprastas, greitai paruošiamas užkandis. Keptų batatų saldumas puikiai dera su silkės sūrumu. Užkandis yra be pieno produktų ir kiaušinių, tad puikiai tiks kaip kažkas naujo ir kitokio šventiniam Kūčių stalui. Užkandį papildomai pagardinti galima smulkintais kaparėliais ar mažais gabalėliais pjaustytu raudonuoju svogūnu, taip pat tiks smulkiai kapotos šviežios petražolės.
AUGALINIS MAJONEZAS KŪČIOMSAugalinis majonezas Kūčioms – lengvas, kreminės tekstūros ir turtingo skonio užtepas, pagamintas iš akvafabos, garstyčių, citrinos sulčių, acto ir aliejaus. Šis augalinės kilmės padažas puikiai tinka įvairiems patiekalams – nuo salotų iki sumuštinių, suteikdamas jiems subtilaus rūgštumo ir švelnaus skonio. Be to, jis yra puiki alternatyva tradiciniam majonezui, tinkantis veganams bei tiems, kurie ieško naujų sprendimų virtuvėje.
SILKE IR DARŽOVĖMIS ĮDARYTI PIEVAGRYBIAIPuošnios pievagrybių kepurėlės šiame recepte virsta krepšeliais, kuriuose slepiasi silkės pagardas - ir atrodo žaviai, ir valgyti skanu! Beje, galite pasinaudoti idėja ir improvizuoti - pievagrybiams rinktis ir kitokį mėgstamą įdarą.
MANDARINŲ TORTAS KŪČIOMSJums nepasirodė! Be pieno produktų ir kiaušinių galima paruošti net šventinį tortą! Ir šis ne bet koks - jis kvepiantis žiemos šventėmis - mandarinais. Desertas Kūčioms gal ir nėra įprasta, tačiau šio torto sudėtis puikiai atitinka visas mums įprastas Kūčių patiekalų tradicijas. Tad gabalėliu deserto galima pasimėgauti ir šventinį vakarą.
SILKIŲ SUŠIAIAtrodytų visiškai tradiciniai ingredientai - silkė, burokėliai, bulvės, o patiekimas tiesiog žavingas! Nustebinkite svečius ne visai tradiciniu patiekalu.
PIEVAGRYBIŲ PAŠTETAS KŪČIOMSPievagrybiai, kartu su riešutais ir apkepintais su svogūnais ir česnakais, sukuria sodrią ir kvapnią tekstūrą. Šis augalinis paštetas sodraus skonio, su riešutų gabaliukais, tikrai nudžiugins pašteto mėgėjus.
NAMUOSE SŪDYTA LAŠIŠALabai trumpai pasūdyta lašiša puikiai tiks ir kaip užkandis ir kitiems patiekalams paruošti - jos subtilus skonis tiks ir sumuštinukams, ir salotoms!
MIELINĖS SPURGOS SU GRYBAISTikriausiai daugelis Kūčioms gamina pyragėlius ar virtinukus su grybais. O mes šį kartą jums siūlome išbandyti mielines spurgeles - jos kiek riebesnės, bet tikrai labai skalsiai susivalgo!
KEPTŲ DARŽOVIŲ SALOTOS SU AVINŽIRNIAISŠios salotos yra puikus pasirinkimas tiek kaip savarankiškas patiekalas, tiek kaip garnyras prie pagrindinio patiekalo. Puikus pasirinkimas šventiniam Kūčių stalui, jeigu ieškoti kažko naujo, tačiau atitinkančio Kūčių tradicijas.
KEPTŲ BUROKĖLIŲ MIŠRAINĖ SU LĘŠIAISYpatingai gardžios salotos - didžiausia jų paslaptis, tai orkaitėje kepti burokėliai, taip paruošti jie būna itin sodraus skonio, kvapnūs. Na, o kiti ingredientai suteikia malonios rūgštelės, baltymų gausūs lęšiai salotas padaro gana sočias.
MORKŲ MIŠRAINĖ SU RIEŠUTAISTokią mišrainę galite ruošti tiek su virtomis, tiek su nevirtomis morkomis. Jas atradę dažnai pradeda gaminti kiekvienoms šventėms - nes paruošimas tikrai labai paprastas, o skonis tiesiog puikus. SU virtomis morkomis salotos bus labiau kreminės tekstūros, o su žaliomis - traškios!
SUMUŠTINUKAI SU BUROKĖLIAIS IR LAŠIŠASumuštinukai su lašiša ir burokėliais Kūčioms - tai žavingai atrodantis užkandis, kuriame derinama skrudintos juodos duonos sodrumas, subtilus rūkytos lašišos skonis ir gaivus burokėlių saldumas. Kiekvienas sluoksnis, kruopščiai suformuotas žiedo pagalba, sukuria gardžią visumą, o išvaizda primena mažą kulinarinį tortuką. Citrinpipiriais pagardinta lašiša ir burokėliai užtikrina puikią pusiausvyrą tarp tekstūrų ir skonių, paversdami šį užkandį tikru šventinio stalo akcentu.
SILKĖS IR PIEVAGRYBIŲ MIŠRAINĖ "LAPĖS KAILIS"Tokia mišrainė "Lapės kailis" su silke yra nuostabus patiekalas, kuris gali papuošti kiekvienų namų Kūčių stalą. Pats valgis ir atrodo itin patraukliai, ir yra labai skanus. Paragaujame jau dabar, kad nuspręstume, ar norisi tokią mišrainę įtraukti į savo šventinį valgiaraštį.
paprastas, greitai paruošiamas užkandis. Keptų batatų saldumas puikiai dera su silkės sūrumu. Užkandis yra be pieno produktų ir kiaušinių, tad puikiai tiks kaip kažkas naujo ir kitokio šventiniam Kūčių stalui.
Užkandį papildomai pagardinti galima smulkintais kaparėliais ar mažais gabalėliais pjaustytu raudonuoju svogūnu, taip pat tiks smulkiai kapotos šviežios petražolės.