Klasikinė naminė granola be cukraus

Autorius apie receptą

Granolą dabar gaminu reguliariai savo namuose. O seniau to visai nedarydavau. Dabar kažkiek gailiuosi, nes tai visiškai paprastai ir beprotiškai skanu. Ši granola gaminama iš aukštos kokybės avižinių dribsnių, riešutų ir sėklų, o natūralų saldumą suteikia medus, džiovintos spanguolės ir razinos. Ji tinka ne tik pusryčiams, bet tai gali būti nuostabus užkandis, kai užsinori kažko saldaus čia ir dabar. Jos traškumas ir natūralus skonis nepalieka abejingų, o galimybė reguliuoti sudėtį leidžia pritaikyti receptą pagal savo poreikius ir skonį. 

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Avižinius dribsnius galima keisti speltų ar grikių dribsniais, jei norisi įvairesnio skonio ar vengiate glitimo.
  • Lazdyno riešutus galima pakeisti migdolais, graikiniais riešutais ar pekano riešutais.
  • Moliūgų sėklas galima keisti sezamo ar linų sėmenimis.
  • Saulėgrąžas galima pakeisti kapotais migdolais arba čija sėklomis.
  • Kokosų drožles galima keisti migdolų plokštelėmis ar net susmulkintais džiovintais obuoliais.
  • Kokoso aliejų galima pakeisti lydytu sviestu (ghi) arba švelnaus skonio alyvuogių aliejumi.
  • Medų galima keisti klevų sirupu arba agavų sirupu, ypač jei norite veganiškos versijos.
  • Džiovintas spanguoles galima keisti džiovintais vyšniomis ar pjaustytais džiovintais abrikosais.
  • Razinas galima pakeisti džiovintais juodaisiais serbentais ar smulkintais datulėmis.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Kad granola būtų dar traškesnė, ją galima kepti ilgiau, bet sumažinus temperatūrą iki 140 laipsnių.
  • Kepimo metu granolą būtina maišyti kas 10 minučių, kad ji tolygiai apskrustų.
  • Jei norite mažiau saldžios versijos, sumažinkite medaus kiekį arba naudokite mažiau džiovintų vaisių.
  • Prieš dedant džiovintas uogas, būtina palaukti, kol granola visiškai atvės, kitaip jos gali suminkštėti.
  • Laikykite granolą sandariame inde, kad ji išliktų traški net iki dviejų savaičių.

Ingredientai

    • avižiniai dribsniai: 400 gramų
    • lazdyno riešutai: 100 gramų
    • moliūgų sėklos: 50 gramų
    • saulėgrąžos: 50 gramų
    • kokosų drožlės: 50 gramų
    • kokoso aliejus: 3 valgomųjų šaukštų
    • medus: 3 valgomųjų šaukštų
    • džiovintos spanguolės: 100 gramų
    • razinos: 50 gramų

    Recepto paruošimas

  1. 1. iš pradžių avižinius dribsnius išmaišome su supjaustytais riešutais, moliūgo sėklomis, saulėgrąžomis, kokoso drožlėmis, kokoso aliejumi ir medumi.
  2. 2. Tuomet dedame į kepimo skardą išklotą su kepimo popieriumi bei kepame iki 160 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug pusvalandį arba tol, kol gražiai apskrus. Būtinai bent keletą kartų permaišome kepimo metu.
  3. 3. Kai jau granola visiškai atvės, sudedame džiovintas spanguoles ir razinas bei išmaišome.
  4. 4. Galiausiai patiekiame su jogurtu arba pienu. Ant viršaus galima užpilti medaus arba klevų sirupo. Skanaujame!
  5. 5. Pastebėjimas: Aš visada "Valio" graikišką jogurtą, kuris savo konsistencija itin primena pertrintą varškę bei yra ganėtinai tirštas. Rekomenduoju išbandyti ir jums.
Klasikinė naminė granola be cukraus

Atsiliepimai

Aurelija

Man asmeniškai tai pats geriausias receptas, kitaip net negaminu ir kitų variacijų nebeieškau.
Atsakyti
Klasikinė naminė granola be cukraus
Sumuštiniai su šprotais
(3)
Skaniausi varškiniai blynai
(122)