Per žiemos šventes dažnai norisi pasilepinti ir palepinti artimuosius - juk tai ir pasninko pabaiga, ir jaukus pasisėdėjimas su šeima tarp ilgų tamsių vakarų. Tačiau net ir norint pasidžiaugti ir paskanauti, visai nebūtina išlaidauti - puikių patiekalų galima paruošti ir iš piniginei draugiškesnių ingredientų. Dalinamės mūsų mėgstamiausiais taupiais receptais!
TRADICINIAI LIETUVIŠKI ZRAZAIZrazai lietuviškoje virtuvėje yra ganėtinai populiarus patiekalas, dažnokai ruošiamas per įvairiausias šventes. Nors patys zrazai panagrinėjus istoriją yra kilę iš Lenkijos, bet Lietuvoje jie itin plačiai paplitę. Suktinukų įdaras taip pat priklauso nuo šeimininkės norų, dažniausiai įdaromi kiaulienos faršu, o tik kartais grybais, arba faršu su grybais.
GREITI KALĖDINIAI SUMUŠTINUKAILabai paprasta idėja, kuri vizualiai tikrai patrauks akį. Žavingai atrodantis užkandis. Jeigu norisi papildomo skonio, ant duonos galima užtepti kreminio sūrio ar mėgstamos užtepėlės. Sumuštinukams paruošti naudokite savo mėgstamą kumpį ar dešrą. Nenorite pjaustyti žvaigždučių? Ne bėda, tiesiog uždėkite paprikos gabaliuką arba vyšninio pomidoro puselę.
KARAMELINIS KŪČIUKŲ TINGINYSKūčiukų tinginys su žemės riešutais ir karamele – tai modernus tradicinio deserto variantas, kuris sujungia šventinę Kūčių dvasią su gardžiais, šiltais skoniais, primins daugelio mėgstamą Snickers šokoladuką. Traškūs kūčiukai ir žemės riešutai, susilieję su tiršta, švelniai saldžia karamelės mase, sukuria unikalią tekstūrą – minkštą ir tuo pačiu traškų. Šis desertas ne tik lengvai pagaminamas, bet ir neįtikėtinai gardus, puikiai tinkantis tiek šventiniam stalui, tiek jaukiam pasilepinimui prie arbatos ar kavos. Pasaldinkite savo akimirkas ir nustebinkite artimuosius šiuo nostalgiškai nauju, šventiniu skanėstu, kuriame persipina tradicijos ir šiuolaikinės desertų idėjos.
BULVIŲ KĄSNELIAI SU VARŠKE IR SILKESilkės ir bulvių užkandis su varške - šis receptas siūlo skanią užkandžio idėją, derinant keptas bulves su varškės ir silkės sluoksniais. Orkaitėje kepti bulvių griežinėliai tampa traškūs išorėje ir minkšti viduje. Jie puikiai derinami su švelnia varškės mase, pagardinta česnaku ir krapais, bei sūria silke. Kiekvienas užkandžio kąsnis turi puikų tekstūrų ir skonių balansą – nuo traškios bulvės iki švelnios varškės ir intensyvios silkės. Tai puikus užkandis tiek kasdienai, tiek šventiniam stalui.
MOČIUTĖS KŪČIUKAI SU AGUONOMISTradiciniai kūčiukai - be kiaušinių ir pieno produktų, saikingai saldūs. Iškepti juos pagal šį receptą galima tiek minkštus, tiek traškesnius - kaip labiau mėgstate. Jeigu norite minkštesnių - vos pradės rusti, traukite iš orkaitės, kad neperkeptų!
ĮDARYTOS BULVĖS SU VARŠKE IR SILKEĮdarytos bulvės su varškės kremu ir silke – gardus ir sotus užkandis, dvelkiantis tradiciniais skoniais. Folijoje keptos bulvės išlieka minkštos ir sultingos, o jų vidus užpildomas švelnia česnakine varškės užtepėle. Bulves galima naudoti ir tiesiog virtas (virkite su lupena). Marinuoti svogūnai suteikia malonios rūgštelės, o sūri silkė – išbaigtą skonio derinį. Šis patiekalas ne tik lengvai paruošiamas, bet ir puikiai atrodo, todėl puikiai tinka tiek kasdieniam stalui, tiek vaišėms su šeima ar draugais.
SPANGUOLIŲ KISIELIUSBe kokio gėrimo negalite įsivaizduoti savo Kūčių stalo? Mes - be tradicinio kisieliaus. Spanguolių kisielius Lietuvoje buvo pradėtas virti dvidešimto amžiaus pradžioje (prieš tai būdavo verdamas kisielius iš avižų, žemiau rasite ir jo receptą). Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, ir kas gi čia tokio - išvirti skanų kisielių. Bet jeigu nesi to nei vieno karto prieš tai daręs - tai neatrodo taip jau visai paprasta. Jeigu neturite galimybės daug laiko skirti naminio kisieliaus paruošimui - nesigraužkite, tebūnie šis receptas priminimas Jums, kad jo galima paruošti ir iš "parduotuvinės" pakuotės, neabejojuame, kad net ir tuomet jį paruošite su meilę.
VIŠTIENOS BLAUZDELĖS SU MAJONEZO IR GARSTYČIŲ MARINATUSiūlome majonezu ir garstyčių marinatą, kuris puikiai tinka blauzdelėms. Ir tiesą pasakius tinka ne tik joms, bet ir kitoms vištienos dalims. Tikrai galime Jums garantuoti, kad jei pasirinksite šį gamybos būdą, tai skanią vakarienę tikrai turėsite. Išmėginkite šventėms!
BLYNELIAI SU SILKE KŪČIOMSAtrodo visai paprasti ingredientai, bet koks nepaprastas (o daugeliui tikriausiai ir neįprastas, jei dar neragavote) skonis. Pasigaminkite ir Jūs nuostabių blynelių šioms Kūčioms!
MIŠRAINĖ SU SŪRIU, MORKOMIS IR AGURKAISŠi mišrainė su rūkyta vištiena (galima keisti ir rūkytu kumpiu ar virta mėsa), sūriu, agurkais, morkomis ir kukurūzais yra skanus ir greitas patiekalas, puikiai tinkantis šventinėms vaišėms. Ji puikiai tinka su traškia duona, skrudinta arba kaip salotų dalis. Šią mišrainę galima paruošti iš anksto ir laikyti šaldytuve.
TRADICINĖ BUROKĖLIŲ IR RAUGINTŲ AGURKŲ MIŠRAINĖTokios burokėlių, pupelių ir bulvių mišrainės variantų galite prigalvoti pačių įvairiausių, pvz., papildomai įdėti konservuotų žirnelių, tiek rūgštesnį obuolį, tiek vietoje svogūno naudoti porą. Vienos virtuvės šeimininkės mėgsta gaminti vienaip, kitos kitaip, o mes rekomenduojame paprastą variantą, kuriam reikia vos keleto ingredientų. Be to, ši mišrainė tiesiog idealiai tinka ant Kūčių stalo!
ORKAITĖJE KEPTI ŠONKAULIUKAILabai šventiškas ir skanus patiekalas - orkaitėje kepti šonkauliukai su puikia glazūra. Jeigu medaus neturite, į parduotuvę skubėti nebūtina - jį galima pakeisti ir cukrumi. Nors Vorčesterio padažas marinate suteiks pikantiškumo, tačiau, jei jo jau neturite spintelėje, galite tikrai praleisti - skonyje nepasigesite.
ŠVENTINĖ KRABŲ LAZDELIŲ MIŠRAINĖSkonis puikus ir niekada nenuvilia. Nors salotos labai skanios ir iš joje aprašytų šešių ingredientų, galima ir šiek tiek epskeprimentuoti - vietoje kininio kopūsto galima rinktis ir kitokią žalumą, pvz., Iceberg ar kitokią salotą.
PAPRASTAS TINGINYS SU KONDENSUOTU PIENULabai paprastas ir labai skanus pyragas - vos keturių ingredientų pasilepinimas smaližiams. Paruošti Tinginį reikėtų iš anksto (galima ir iš vakaro), kad spėtų sustingti.
SILKE "SNIEGE" SU OBUOLIAISSilkė su obuolių, svogūnų, grietinės pagrindu. Pagardas baltas ir purus kaip "pusnis", todėl ir silkė "sniege"! Gaivi, su lengva rūgštele (rinkitės rūgštesnius obuolius).
KIAUŠINIŲ SALOTOS SU ŽIRNELIAISKiaušinių salotos yra gardus ir ganėtinai paprastai pagaminamas patiekalas. Skanu tiekti kaip mišrainę ar tiekti kaip sumuštinukus - ant skrudintos duonelės. Gardinamos šaldytais (atitirpintais) žirneliais, bet galima juos keisti ir konservuotais. Ciberžolė naudojama tik dėl geltonos spalvos - ją galima ir praleisti.