Tradiciniai lietuviški cepelinai su mėsa - geriausias receptas

2023-10-07 Autorius San-Zar virtuviniai eksperimentai

Tradiciniai lietuviški cepelinai su mėsa - geriausias receptas
Kiekviena lietuvaitė šeimininkė turi savo cepelinų recepto variantą. Tai toks patiekalas, kuris reikalauja nemažai laiko bei darbo. Todėl aš pati jį gaminu gana retokai. Aš įprastai cepelinams pagaminti sugaištu 2 valandas. Tiesa ne visada jie pavyksta tokie, kokių norėtųsi, labai daug kas priklauso ir nuo turimų bulvių rūšies. Iš savo patirties galiu teigti, jog labiausiai tinka krakmolingos, baltos veislės bulvės. Jei dar namuose turiu varškės, įdedu ir jos maždaug 200 gramų į bulvių tarkius. Cepelinai gaunasi labai gražios baltos spalvos bei minkštesni. Taip pat jeigu gaminu pavasarį dedu į tarkius dvi vitamino C tabletes.

Kaip Jūs mėgstate pagaminti ir patiekti cepelinus? Ar visada gaminate tik su kiauliena, ar naudojate ir jautieną? O gal kartais mėgstate paįvairinti ir pagaminti cepelinus su varške arba cepelinus su vištiena? O gal kai būna grybų sezonus, pasirenkate cepelinus su grybais? O gal renkatės tarkuotų bulvių cepelinus? Variacijų tiek daug ir visi jie savaip skanūs ir neįmanoma atsivalgyti. O šį kartą grįžkime prie tradicinių lietuviškų cepelinų, kuriuos aš su vyru ir visa šeima taip mėgstame ir gaminame net tada, kai užsuka netikėti (arba tikėti) svečiai.

Iš nurodytų ingredientų kiekių man gavosi 14 cepelinų.

Ingredientai

    • bulvės: 4 kilogramų
    • kiaulienos faršas: 500 gramų (galite maišyti su jautienos faršu)
    • grietinė: 300 gramų
    • rūkyti lašinukai: 100 gramų
    • svogūnai: 1
    • druska: 1 valgomojo šaukšto su kaupu
    • česnakas: 2 skiltelių
    • druska ir malti pipirai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių bulves nuskutame.
  2. nuskustos bulvės
  3. 2. Keturias vidutinio dydžio bulves išverdame bei sugrūdame. Likusias bulves sutarkuojame bei išspaudžiame per marlę, arba kitą jūsų naudojamą medžiaga (aš pati šiam reikalui naudoju 100 denų kojinę).
  4. 3. Tuomet bulves išspaudžiame į indą, gautą skystį palaikome maždaug 5 minutes, kad nusistovėtų krakmolas.
  5. spaudžiamos bulvės
  6. 4. Skysti nupilame, o krakmolą sudedame ant bulvių tarkių.
  7. išspaustos bulvės su krakmolu
  8. 5. Sudedame sugrūstas virtas bulves, įdedame vieną arbatinį šaukštelį druskos bei viską gerai išminkome.
  9. krakmolas su bulvėmis ir druska - bulvių masė cepelinams
  10. 6. Tada į kiaulienos faršą sudedame susmulkinta česnaką, druskos bei maltų pipirų pagal savo skonį. viską gerai išmaišome.
  11. kiaulienos faršas
  12. 7. Patarimas: Kad cepelinai būtų skanesni, rekomenduoju kiaulienos faršą susimalti patiems, o ne naudoti pirktinį, su juo rezultatas nebūna toks geras.
  13. malamas kiaulienos faršas
  14. 8. Į didelį puodą iki pusės įpilkite vandens, įdėkite šaukštą druskos bei užkaiskite.
  15. puodas su vandeniu cepelinams
  16. 9. Pradėkite formuoti cepelinus. Imkite saują bulvių masės, gerai ją sumuškite, padarykite blyną bei dėkite arbatinį šaukštelį su kaupu faršo.
  17. formuojami cepelinai
  18. 10. Užspauskite kraštus bei gerai sumuškite tarp delnų.
  19. užspausti cepelinų kraštai
  20. 11. Kai jau vanduo užvirs, dėkite cepelinus. Cepelinus dedame tik į verdantį vandenį. Sudėjusios maždaug pusę cepelinų, uždengiame dangtį bei leidžiame vėl vandeniui užvirti, po to sudedame likusius cepelinus. Verdame maždaug pusvalandį nuo vandens užvirimo. Puodą laikome atidengtą bei kartkartėmis atsargiai pamaišome cepelinus mediniu šaukštu, kad jie pasikeistų vietomis.
  21. verdami cepelinai
  22. 12. Tuo tarpu, kol cepelinai verda, pasigaminame padažą. Tradiciškai cepelinai yra patiekiami su spirgučių bei svogūnų padažu arba dar pagardinami grietine.
  23. gaminamas spirgučių padažas prie cepelinų
  24. 13. Rūkytus lašinukus smulkiai supjaustome bei pakepiname keptuvėje su smulkiai supjaustytu svogūnu. Labai gardu į padažą įberti bent šaukštelį maltų džiovintų baravykų. Patiekiame ir skanaujame!
  25. cepelinai patiekti su grietine
  26. 14. Taip pat norime pasidalinti labai gražia cepelinų nuotrauka, kurią mums atsiuntė mūsų skaitytoja. Ji sakė, kad viskas pagal šį receptą pavyko tiesiog tobulai ir palinkėjo gaminti kitiems. :)
  27. cepelinai su spirgučių padažu
Tradiciniai lietuviški cepelinai su mėsa - geriausias receptas

Wilius

Česnako į cepelinų faršą niekada nedėčiau, pateisinčiau tik jeigu faršas pasenęs, su kvapu, taip mano mama "taisydavo" parūgusį mėsos skonį. Bet niekada tikrų lietuviškų cepelinų česnakais negadinčiau, kaip ir čeburėkų, kibinų faršo, kotletų faršo, žuvies patiekalų skonio. Bet aišku tai skonio reikalas.
Atsakyti

?

Bulves reikia skusti ploniau, geriausia su skustuku, cepelinai ne lietuviškas patiekalas.
Atsakyti

Algis

Šaukštelio faršo yra mažai. Reikia šaukšto, ir sieneles plonesnes daryt
Atsakyti

Vilma Kukštaitė

Pavyko nuostabiai. Bene pirmą kartą gaminau viena pati, be kitų pagalbos ir šis receptas labai pagelbėjo. :)
Atsakyti
Tradiciniai lietuviški cepelinai su mėsa - geriausias receptas

Vaida

Kol už lango lyka, pats laikas virti cepelinus. :)
Atsakyti
Tradiciniai lietuviški cepelinai su mėsa - geriausias receptas

Rima

Ačiū visiems už receptus! Labai skanus lietuviškas patiekalas! 👍👍👍
Atsakyti

Gilveta

Sakykit ant visu tarkiu tik 4virtos bulves?
Atsakyti

Alvyda

Aš dedu 4:1. Kiti siūlo dėti 3:1.

Miglė

Geriausios piliulės nuo alko. Visada puikiai padeda. :) Ar vasara ar žiema, galėčiau valgyt ir valgyt.
Atsakyti
Tradiciniai lietuviški cepelinai su mėsa - geriausias receptas

WorldRecipes.eu komanda

Nerekomenduojame alko vartoti, nei vasara, nei ziema. Nezinome kaip musu receptas tam gali padeti. :)

Antanas

Apsivalgėm tai nerealiai. Pirmą kartą ruošiau cepelinus vienas nuo pat pradžių iki galo, tai galiu pasakyti, kad pagal šį receptą viskas gavosi labai gerai. Net pats sau pavydžiu. :) Štai ir foto visiems paerzint.
Atsakyti
Tradiciniai lietuviški cepelinai su mėsa - geriausias receptas

Milda

Tik šitaip ir gaminu. Kažkas fantastiško.
Atsakyti
Tradiciniai lietuviški cepelinai su mėsa - geriausias receptas

NP

O kur virtos bulves ? Bus kose pagal toki recepta gaminant ir dar nuspaudziant per sieta ;)
Atsakyti

Irena Petrukaitienė

Į bulvių tarkius krakmolą dedu, bet gal ir į vandenį dar dėti?
Atsakyti

Alvydas Nedzelskis

Labai gerai pavyko, ačiū. Skanumėlis.
Atsakyti
Tradiciniai lietuviški cepelinai su mėsa - geriausias receptas

Siga Ulinskas

labai skanūs gavosi.
Atsakyti
Tradiciniai lietuviški cepelinai su mėsa - geriausias receptas

Gabrielė Miliukevičiūtė

Dėjau 2 šauktus krakmolo papildomai, paskaičius komentarus, viskas gavosi puikiai.
Atsakyti

Ieva Padimanskaitė

Dejot i vandeni pries uzverdant ar i tarkius?

Algis

Teisingai

Albertas

Nieko nepasakyta apie papildoma krakmola,reiskia -pilnas puodas koses.
Atsakyti

Ne Jonas

Albertai sutinku su tavimi!

Nu Albertai

Albertai reikia pagalvot pirma

Rima

Niekada nededu papildomai į tarkuotų bulvių cepelinus krakmolo, apart to, kur lieka nupylus išsunktų tarkių skystį. Niekada nebuvo jokios košės.

salve

Taip ir gaminu.Viskas puiku.
Atsakyti

Kristina

Užtenka krakmolo kiek yra bulvėse kam dar papildomai, tikrai nereikia
Atsakyti

Angele

Jei bulvės nekrakmolingos, tada reikia papildomo krakmolo.

Vilimantas

Virtos bulvės reikalingos, jei norite cepelinų užsišaldyti kitam kartui, žymiai paprasčiau juos formuoti iš nepilnai nusunktos tarkių masės.
Atsakyti

Alius

Niekada cepelinams nenaudoju žalios mėsos faršo. Tik virta mėsa ir pats sumalu. O verdu apie 13min. Tai skonis, kad su visa šakute gali praryti.
Atsakyti

Vanda

Cepelinams naudoju žalios mėsos faršą tiktai jį apkepinu keptuvėje, tada jis nebūna sukibęs. Ir verdu tik 15 minučių.
Atsakyti