Kiekviena lietuvaitė šeimininkė turi savo cepelinų recepto variantą. Tai toks patiekalas, kuris reikalauja nemažai laiko bei darbo. Todėl aš pati jį gaminu gana retokai. Aš įprastai cepelinams pagaminti sugaištu 2 valandas. Tiesa ne visada jie pavyksta tokie, kokių norėtųsi, labai daug kas priklauso ir nuo turimų bulvių rūšies. Iš savo patirties galiu teigti, jog labiausiai tinka krakmolingos, baltos veislės bulvės. Jei dar namuose turiu varškės, įdedu ir jos maždaug 200 gramų į bulvių tarkius. Cepelinai gaunasi labai gražios baltos spalvos bei minkštesni. Taip pat jeigu gaminu pavasarį dedu į tarkius dvi vitamino C tabletes.
Kaip Jūs mėgstate pagaminti ir patiekti cepelinus? Ar visada gaminate tik su kiauliena, ar naudojate ir jautieną? O gal kartais mėgstate paįvairinti ir pagaminti
cepelinus su varške arba
cepelinus su vištiena? O gal kai būna grybų sezonus, pasirenkate
cepelinus su grybais? O gal renkatės
tarkuotų bulvių cepelinus? Variacijų tiek daug ir visi jie savaip skanūs ir neįmanoma atsivalgyti. O šį kartą grįžkime prie tradicinių lietuviškų cepelinų, kuriuos aš su vyru ir visa šeima taip mėgstame ir gaminame net tada, kai užsuka netikėti (arba tikėti) svečiai.
Iš nurodytų ingredientų kiekių man gavosi 14 cepelinų.
Galimos ingredientų alternatyvos
Reklama
Nors klasikiniai cepelinai gaminami su kiaulienos įdaru, jų įvairovė yra stebinančiai didelė:
Reklama
- Mėsos įdarui: Vietoj tradicinės kiaulienos faršo galite naudoti jautienos faršą arba maišyti kiaulieną su jautiena (santykiu 70/30). Taip pat puikiai tinka maltos vištienos šlaunelių mėsa, kuri yra liesesnė, bet išlieka sultinga. Mėgstantiems sodresnį skonį rekomenduoju įmaišyti truputi maltos avienos ar elnienos.
- Alternatyvūs įdarai: Jei norite netradicinių cepelinų, galite rinktis varškės įdarą (500 g varškės, sumaišytos su kiaušiniu ir mėgstamomis žolelėmis). Grybų mėgėjams siūlau džiovintų baravykų įdarą, o norintiems eksperimentuoti – rūkytos žuvies (karšio ar upėtakio) įdarą.
- Prieskoniai: Be tradiciškai naudojamų druskos, pipirų ir česnako, galite praturtinti skonį keliais šviežios petražolės ar krapų lapeliais, trupučiu imbiero, juodųjų ar kvapniųjų pipirų. Puikiai tinka ir šviežiai maltų muskatų riešutų žiupsnelis.
- Padažui: Vietoj klasikinių spirgučių galite paruošti grietinės ir grybų padažą, sviesto ir krapų padažą ar net raugintų agurkų ir grietinės padažą, kuris suteikia malonų rūgštumą.
- Aliejus: Jei neturite rūkytų lašinukų padažui, galite naudoti aukštos kokybės sviestą arba alyvuogių aliejų, papildant jį šlakeliu grietinėlės.
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai - Jei dar namuose turiu varškės, įdedu ir jos maždaug 200 gramų į bulvių tarkius. Cepelinai gaunasi labai gražios baltos spalvos bei žymiai minkštesni, ne tokie kieti.
- Gamindama cepelinus pavasarį, kai bulvės jau būna ilgai laikytos ir praranda savo kokybę, visada įdedu į tarkius dvi vitamino C tabletes, kurios sutrintos apsaugo bulves nuo patamsėjimo ir išlaiko gražią baltą spalvą.
- Labai svarbu kruopščiai nuspausti tarkuotas bulves. Kuo mažiau skysčio lieka masėje, tuo geriau cepelinai išlaikys formą ir nesulips verdant.
- Verdant cepelinus, vandens temperatūra turi būti pastovi – ne per stipri virimo temperatūra, bet ir ne per silpna. Idealu, kai vanduo vos burbuliuoja.
- Nenaudokite metalinių įrankių cepelinams maišyti verdant – jie gali pažeisti trapią tešlą. Geriausia naudoti medinį šaukštą.
- Norint, kad cepelinai būtų dar skanesni, į tešlą galima įdėti šiek tiek krakmolo iš anksto – tai padės išlaikyti formą.
- Jeigu cepelinai vis tiek subyra verdant, nesijaudinkite – tai atsitinka ir patyrusioms šeimininkėms. Tokiu atveju gautą masę galima iškepti kaip bulvių plokštainį su mėsa, kuris irgi būna labai skanus.
Jonas
Atsakyti
Wilius
Atsakyti
?
Atsakyti
Algis
Atsakyti
Rima
Atsakyti
Gilveta
Atsakyti
Alvyda
NP
Atsakyti
Irena Petrukaitienė
Atsakyti
Alvydas Nedzelskis
Atsakyti
Siga Ulinskas
Atsakyti
Gabrielė Miliukevičiūtė
Atsakyti
Ieva Padimanskaitė
Algis
Albertas
Atsakyti
Ne Jonas
Nu Albertai
Rima
salve
Atsakyti
Kristina
Atsakyti
Angele
Vilimantas
Atsakyti
Alius
Atsakyti
Vanda
Atsakyti